Özellikle son zamanlarda çocuklara karşı gerçekleştirilen istismar vakaları toplumda 7’den 70’e herkesin vicdanını kanatırken, geçtiğimiz günlerde İstanbul Küçükçekmece’de 5 yaşındaki çocuğa istismar vakası bardağı taşıran son damla oldu. Edirne’den Kars’a Türkiye’nin her yerinden çocuk istismarlarına karşı sesler yükseldi. Sosyal medyadan kampanyalar başlatıldı. Konunun birer bir muhatabı olan kadınlar ise çocuk istismarcılarına karşı adeta lanet yağdırdı. Tüm bu gelişmelerin akabinde ise bizde Manşet Gazetesi olarak sokağa inerek, çocuk istismarı vakalarını vatandaşlara sorduk. Yaptığımız görüşmelerde vatandaşların ortak tepkisi idam cezasının gelmesi yönünde oldu.

İşte Manşet Gazetesi olarak çocuk istismarı olaylarına karşı yaptığımız röportajın detayları…

“İDAM YA DA HADIM CEZASI UYGULANMALI”

Emine Akkaya

Bu tür konularda asla iyi düşünülmez, mümkün mü iyi düşünmek. Böyle şeyleri yapan insanlara karşı ağır cezalar gelmeli, idam olması gerekir. Toplumumuzda, hele de bizim gibi Türk ve Müslüman olan bir toplumda böyle şeyler çok yanlış. Bu tür olaylar ülkemizi karalıyor. Televizyonlarda görüyoruz, beş yaşındaki küçük bir çocuğa yabancı uyruklu biri saldırıda bulunmuş. Böylesi kişileri idam etmek gerekli ya da hadım cezası uygulanmalı. En ağır ceza ne verilirse onu versinler. Beş yaşındaki bir kız çocuğunu taciz etmek nasıl kötü bir olay. İnşallah en ağır şekilde cezasını çeker.

“İDAM CEZASI OLSA BU TİP ÇİRKEF OLAYLARIN HİÇBİRİSİ OLMAZ”

Aynur Durdu

Bu tür olayları şiddetle kınıyorum, o terbiyesizliği yapan kişiler idam edilsin istiyorum. günümüzde bu tip şeylerin üstüne tam varamayınca, hafife alınca ne yazık ki daha detaylı şeylere iniliyor. İdam cezası olsa bu tip çirkef olayların hiçbirisi olmaz. Gün gittikçe çocuklarımızı ne kadar eğitsek de yandan yönden gelen terbiyesizler bir şekilde onların akıllarına girip ya para yoluyla ya da baka şekilde kandırarak sadece istismar değil de tecavüze kadar şeyler yapabiliyorlar. Bu tür olayları şiddetle kınıyorum ve bu insanların asılmasını istiyorum. İdamın gelmesini istiyorum kısacası.

“KESİNLİKLE İDAM EDİLMELİ”

Cemal Şimşek

Böyle çocuklara ya da kadınlara cinsel istismarda bulunan insanları kesinlikle idam edeceğiz. Bunun önüne geçilmezse, ağır bir cezası olmazsa bu tür olaylar maalesef devam eder. Önüne geçebilmek için de bunu yapan birkaç kişiyi asacağız, yani idam cezasını uygulayacağız. İdam cezası gelirse bu tip olayların yüzde 90 önüne geçilebilir diye düşünüyorum. Devletimizin yetkilileri bu konuda çok pasif kalıyorlar, bu konu ekonomiden de önemli bence. Devlet büyüklerimizin önlemini alması lazım, idam cezasını getirmeliler.

“İNSANLAR KORKMUYOR, İDAM CEZASI GELMELİ”

Yıldız Canpolat

Bu tip olayları yapan insanlara idam cezasının verilmesini istiyorum. Birkaç tanesi idam edilirse, sonrasında herkes daha dikkatli olur. Özellikle bizim Türkiye’mizde böyle olayların yaşandığı için, insanlarımızın böyle cehaletleri ve ruh hastalıklarıyla karşılaştığımız için çok üzülüyorum. Ama birkaç tane bu tür kötü olaylara sebep olan insanların asılması gerekli, başka çıkar yolu kalmadı artık bu işin. İdam cezası gelirse bu tip olaylar bence önlenir. Hiç olmazsa yüzde 1’e iner, bir korku olur insanlarda. Ama insanlar korkusuz, idam cezası çıksın başka bir şey istemiyorum.

“ÇOCUKLARIMIZI ARTIK KORKUYLA BÜYÜTÜYORUZ”

Fatih Elmas

Eskiden TRT’de Susam Sokağı diye bir program vardı, o sokakta bir Hakan ağabey vardı çocukları çok seven, çocuklar onla oyun oynardı. Ben de bizim mahallemizde çocukların Fatih ağabeyiydim ama bu son yıllarda çocuk istismarlarından sonra sokakta küçük bir çocuk gördüğünüzde saçını okşamaya korkar hale geldik. Gerçekten öyle olduk. Çok üzücü bir durum, çocuklar bizim geleceğimiz. Çocukları korkuyla büyütüyoruz, çocuklara diyoruz ki oğlum-kızım dışarı çıkma, birisi sana şeker verirse alma diye çocuk büyütüyoruz. Bunun sebebi bizleriz, toplumsal olarak birbirimizden çok uzaklaştık, örf, adet ve geleneklerimizden çok uzaklaştık. Bu sebeplerden dolayı da bu tür olayları görüyoruz. Bu tip olayların önlenebilmesi için hep bahsediyoruz, çocuk istismarcıları, çocuk tecavüzcüleri ve terör destekçileri için idam gelmeli. Sayın Cumhurbaşkanımız da kendisi söylemişti, 15 Temmuz sonrasında, ‘idamı önüme getirsinler ben imzalarım’ demişti. Şimdi Cumhurbaşkanımız Ak Parti’nin de genel başkanı, eğer isterse bir anda meclisten geçirebilir. Meclisten geçmezse bu ülke son yıllarda çok fazla referandumdan geçti, halka sorarlar yine idam onaylanır. Bu insanlar için idam yetersiz aslında, idam edilenlerin üç gün sallandırılması lazım ki, insanlar demeli ki bu suçun cezası bu. Bakın çok güzel bir çocuk ama sevemiyoruz.

“BU TİP İNSANLARIN, İNSANLIĞIN DIŞINA İTİLMESİ LAZIM”

Nadir Akyürek

Sadece çocuk istismarında değil de buna benzer bütün konularda hukuk sistemimizin yeni baştan ele alınması lazım. Adalet ve hukuk dendiği zaman, toplumun vicdanının rahatlatılması söz konusu oluyor. Eğer bizim gibi vatandaşların vicdanı rahat olmuyorsa, yapılan bir eylemin sonucunda verilen bir cezadan ötürü, bu konunun hiç uzatılmadan bir an önce ele alınıp, görüşülüp, karar verilip uygulanması lazım. Ve kesinlikle hiç geçiştirilmeden uygulanması lazım. Asla şu veya bu sebeple hukuk sisteminde kararlaştırılacak olan yaptırımın sulandırılmaması, cezanın uygulanması lazım. Bazı insanların bunun esas çaresi eğitimdir gibi düşünebilir, ben de eğitimin önemli olduğunu kabul ediyorum ama bu süreç yaşanıyor bu esnada. Hemen olup bitecek bir durum değil bu, o eğitim süreci yaşanırken kurulacak olan hukuki yapıda kararlar alınmalı, o kararların da elle tutulur, gözle görülür olması lazım. O türlü niyeti olanlar için caydırıcı bir nitelikteki cezaların olması lazım ve belirttiğim gibi daha evvel ceza almamış, bir başka nedenlerden dolayı eksiltili ceza durumunun olmaması lazım. Hakikaten cezaların caydırıcı olması lazım. Gerekirse idam cezası gelmeli ve çok belki ilkel bir düşünce olacak ama dayanabilen gelsin, ne için idam edildiği söylensin bakılsın. Sadece o eylemi yapan insan değil, onu yapan insanın akrabası, yakın çevresinin de onu reddetmesi lazım, onunla görüşmemesi lazım. İnsan dışı varlık yerine konulup, onunla her türlü ilişiğinin kesilip, insanlığın dışına itilmesi lazım.

“İDAM CEZASI GETİRİLSİN”

Sıdıka Kürek

Hukuk gerçekten çok önemli. Gerekirse gerçekten idam cezası da getirilsin. Bir de insanların psikolojisi çok önemli. En küçükten en büyüğe insan psikolojisine çok önem vermek lazım.
Bu tür olayları kimler gerçekleştiriyor? Ruh sağlığı bozuk olan kişiler gerçekleştiriyor. Böyle bir olay hiçbir anne babaya yaşatılmamalıdır.

“İDAM CEZASI GETİRİLİRSE BU OLAYLAR YAŞANMAZ”

Faruk Yılmaz

Bu tür olayların Türkiye’mizde asla ama asla olmaması gerekiyor. Türkiye’de bu tür zihniyette olan insanlar var. Onun için devletimizin bu tür vakaları önlemesi için idam cezasını getirmesi gerekiyor. İdam cezasının getirilmesi bu işe bir çözüm olacağı kanaatindeyim. En azından istismar olayları bu kadar yoğun olmaz. İdam cezası getirilirse bu olaylar yaşanmaz. 

“BÖYLE İNSANLARIN YAŞAMAYA HAKKI YOK”

Beyza Yılmaz

Bende 23 yaşında bir genç kızım. Bu iş vicdan işidir. 5 yaşındaki bir çocuğa eğer ilgi duyuyorsanız zaten vicdanınız yoktur. Kesinlikle idam cezası gelmeli ve sadede pişmanın dendiğinde bu tür olaylara indirim uygulanmamalı. Burada adalete de sesleniyorum. İdam cezasının kesinlikle getirilmesi gerekiyor. Böyle insanların yaşamaya hakkı yok.

“ÇOK AMA ÇOK ACI VERİCİ BİR DURUM”

Ferhan Canlı

Çocuklara karşı istismar yapanların vicdanlarının olduğunu düşünmüyorum. Hani bir anneye böyle şeylerin yaşatılması çok ama çok acı verici bir durum. İnşallah bu insanlar en ağır şekilde cezalandırılır. Keşke istismar olaylarının cezasının kararını halk verse. Biz halk olarak kesinlikle idam cezasının getirilmesini isteriz. Daha ne kadar çocuklar ölecek ve istismara maruz kalacak.

Haber: Emre Akkış/Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz