En çok da belediyelerin, büyük firmaların çalışanlarında olur. Mesela belediyelerin uhdesinde çok sayıda park@bahçe var.

Bu parklar, ilgilenilmediğinde, mola verildiğinde oluruna bırakıldığında, park ve bahçelerdeki çimler büyür, aralarında ne olduğunu bilemezsiniz. Bilemediğiniz bir tarafa, bazen insanları da rahatsız eder.

Bu bakımdan resmi ve özel büyük firmaların bahçelerinde çalışan bahçevanlar, ya da park görevlileri, zaman zaman bu çimleri makine ile biçerler. Uzamasın, her ne kadar; ‘çimlere basamayın!’ uyarı levhası konsa da, içinden geçenleri rahatsız eder. Uzadıkça, büyüdükçe…

Siz çimlere basarsanız, birileri de sizin damarınıza basar! Sistem öyle!

Biçerken de, muhtemelen aralarına sap saman, gazel (kurumuş yaprak) plastik atıkları, cam parçaları da karışır.

Biçilmez ise, kendi haline bırakılırsa belki de üzerinden gidenleri rahatsız edebilecek bir unsur, bir yaratık çıkıp zarar verebilir.

Akrep, börtü böcek, yılan, çıyan gibi… Mesela yani…

*

Kıyma makinası mesela… Her kurumda kıyma makinası olduğu kadar, kıyma olunacak kurban da bulunur!

‘Alem sana hayran, ben sana kurban!’

Kurban bayramında, kurbanlarınızdan ayırdığınız etlerin bir bölümünü kıyma yaptırmak için kasaba gidersiniz, kasap da et makinasında size kıymayı makinadan geçirip teslim eder.

O kocaman, tüm parçalar bakmışsınız küçük küçük parçalara ayrılmış, tam yemeklik yani.

Ben kıyma makinası ile çim biçme makinasını birbirine benzetirim. Aralarında öyle pek bir fark görmem!

İkisi de parçalar, böler, önünüze koyar. Yani görevleri, işlevleri aynı. Ha, çim biçme makinasından çıkan o küçük çim parçalarını ya götürüp hayvan yemi yaparlar, ya da çöpe dökerler.

Bir işe yaramayacaktır başka türlü.

Ancak et makinasından çıkan kıymalar, size mutfaklarda yemek, lezzet olarak geri döneceği için, onu çöpe atma şansınız yok!

Eğer koyun eti ise kıyma makinasında çekilen, lahmacunu ve dolması lezzetli olur. Yemeğinin her türlüsü öyle de, özellikle lahmacun ve dolmaya başka lezzet katar.

*

Şimdi diyeceksiniz ki bize gazel mi anlatıyorsun, okuyorsun? Ne alaka çim biçme makinası ya da kıyma makinası…

Hiç canım, bazı belediye başkanlarını, bazı siyasi partileri, bazı kurumları çim biçme veya kıyma makinasına benzetirim de, onun için dedim, aklımın kıyısından geçti, pardon içimden geldi, yazıverdim.

Siz ne anladınız ki?