Tüm dünyanın savaş verdiği koronavirüsün daha fazla yayılmaması için ülkede bir takım tedbir kuralları alırken, uzmanlar da maske, mesafe ve temizlik konusunda insanları sık sık uyarıyor. Bu bağlamda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli Dermatolog Prof. Dr. Perihan Öztürk, hem kendimizi virüse karşı koruyabileceğimiz hem de virüsün başkalarına bulaşmasını önleyebileceğimiz tedbir kurallarının başında gelen maskenin kullanım sonuçları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Öztürk, aynı zamanda ülkemizde takılmasının zorunlu olduğu maskenin yan etkisi olarak yüzde sivilce oluşumunun insanlarda artırdığını tespit ettiklerini söyledi. Bu nedenle pandemi dönemine ait ‘Maskakne’ adıyla yeni bir terimin oluştuğunu ifade eden Öztürk, maskenin sivilce oluşumunu engellemeye yönelik okurlarımıza özel tavsiyelerde bulundu.

PANDEMİ DÖNEMİNE AİT YENİ BİR TERİM ORTAYA ÇIKTI

Son zamanlarda maskelere bağlı olarak hastalarından sıkça sivilce şikayeti gelmeye başladığını söyleyen Öztürk, konuyla ilgili konuşmasında şunları söyledi: “Maskenin normalden çok daha sıkı kullanılması ya da maskenin normalden daha gevşek kullanılması, sivilcelenmeyi tetikliyor. Diğer bir sebepte maske altında kalan nefes alıp verme sırasında oluşturulan nemli ortam, yine sivilce için mikroorganizmanların orada üremesi için uygun bir ortam olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla pandemi dönemine ait yeni bir terim ortaya çıktı: maskakne.

“HASTAYI MUTLAKA BİR DERMATOLOJİ UZMANININ GÖRMESİ GEREKİYOR”

Maskenin çok sıkı ve çok geniş olmaması lazım. Sürtünme ve nemli ortam sivilce oluşumu için kolaylaştırıcı faktörler olarak biliniyor. Dolayısıyla kullandığımız maskenin kaliteli olması, sentetik olmaması, iç yüzeyinin pamuklu olması, mümkünse bu kısma gelen alanın burun üzerine tam oturtularak maskenin hareketli halde çıkartılması, bunlar sivilce oluşumunu azaltan faktörler. Birde mümkün olan ilk fırsatta maskenin çıkartılması yani açık havada yalnız kalınan ortamlarda çıkartmak sivilceyi azaltan faktörlerden. Maske alırken, kesinlik ve kesinlikle bilinen ve iyi marka almak gerekiyor. Çünkü kullanılan maskenin cinsi sentetik olması, uygunsuz kalitede yapılan ürünler, bunlar sivilce oluşumunu kolaylaştıran faktörler. Sivilce şikayeti olan mutlaka bir Dermatoloji uzmanının görmesi gerekiyor çünkü ‘Maskakne’ tanısı bir dermatolog tarafından konulabilir, başka hastalıklarda ayrıca tanıya girer. Diğer hastalıkların ayrımını sağlamak için hastayı mutlaka bir dermatoloji uzmanının görmesi gerekiyor”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz