Kahramanmaraş Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya asgari ücrete bağlı olarak SGK tarım Bağkur’u primlerinde yaşanan yüzde 35.2’lik artışı değerlendirdi. Çetinkaya, “Asgari ücret artışı ve prim gün sayısının 22’den 23’e çıkması, çiftçinin SGK primini yüzde 35.2 oranında arttırdı. Bu primlerle kayıt dışılık daha da artacaktır” dedi.

 

Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetiknaya, asgari ücrette günlük brüt ücretin 54 lira 90 kuruşa yükselmesiyle, buna bağlı olarak hesaplanan çiftçi SGK prim ödemelerinin arttığını, kendi kendine zor yeten üreticinin bu yükün altından kalkamaz duruma geldiğini ifade etti. Sigorta primlerinin tarım sektörünü büyük ölçüde etkilediğini savunan Çetinkaya, “Geçtiğimiz yıllarda tarım bağkuru fiyatının pirim ödemelerinin uygun oluşu dolayısıyla gelir düzeyi düşük olan bir çok insan tarım bağkurunu tercih ediyordu. Diğer isteğe bağlı bağkur ile tarım bağkuru ödemeleri arasında isteğe bağlı bir fark vardı. 2016 yılında ki askari ödemelerle birlikte tarım bağkuruda bundan nasibini aldı. 320 lira gibi bir pirim ödenirken şu andaki yapılan ödemeler 435 liraya çıktı. 320 liralık olan ödemeti tarım sektöründe uğraşan çiftçilerimiz zor öderken bu fiyatın 435 liraya çıkması tabiki kayıt dışıların daha da artmasına ve çiftçilerin çiftçi bağkurundan uzaklaşmasına da sebep olur diye düşünüyorum.”

 

KAYIT DIŞI ARTARSA ODA KAYDI AZALIR

 

Kayıt dışılığın arttığı taktirde oda kayıtlarında düşüş yaşanacağının altını çizen Çetinkaya, şöyle dedi: “Oda kaydının pirimlerinin diğerlerinden daha düşük olması ve tarım sektörününde gelirinin düşük olması pirimininde yükselmesi insanları düşündürecek. Sonucunda da insanlar kayıt dışı çalışmaya, tarımla uğraşsada tarım bağkuru yaptırmamak için elinden geleni yapacak. Tarım sektörü gelir seviyesi düşük olan insanların uğraştığı bir sektördür. Kısmen kayıtların azalmasına ve mevcut kayıtlarında iptal ettirilmesine sebep olacaktır. Kayıt yaptırarak tarım bağkuru olanlar tekrar sildirecektir. Bu da tarımla uğraşan kişilerin sayısının azalmasına neden olacaktır.”

 

BEKLENEN YAĞMUR GEÇ GELDİ

 

Sigorta primlerinin ardından yağışlarıda değerlendiren Çetinkaya Aralık ayında beklenen yağışları alamadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Buğday ekimi, tohumların toprakla buluşması biraz geç oldu. Yağmurdan önce çiftçiler buğday ekimlerini tamamlamışlardı ve yağmur beklemeye başlamışlardı. Beklenen yağmurlarda son günlerde geldi. Şu anda yağmurun bereketi ve rahmet ile birlikte ürünler çıkmaya başladı. Çiftçilerimiz artık bundan sonra yağışları takip ediyor. Yağışlardan sonra buğdaylar biraz büyüdükten sonra ilaç gübre hazırlıklarına başlayacak. Sadece buğdayların çıkması değil ilerleyen günlerde buğayın tekrar sulanması ve bunun yanı sıra içme suyu ve mısır sulamada kullanacağımız pamuk üretimi ve biberde kullanılacak olan sularında barajların dolması için yağışların devam etmesi gerekiyor. Şu anda kuraklık seviyesini tam anlamıyla atlatmış değiliz. Kuraklık hala devam ediyor durumu da bundan sonra yağacak olan yağışlara bağlı. Şu an içinde bir sıkıntı görnmüyor buğdaylarda topraktan çıkma sorununu atlattı.”

 

TARIM ÇALIŞTAYI TARIMI ŞAHA KALDIRIR

 

İlerleyen günlerde Kahramanmaraş'ta tarım çalıştayının yapılacağına dair ifadeler kullanan Çetinkaya çalıştayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Yapılan görüşmelere göre önümüzdeki günlerde tarım çalıştayı yapılması planlanıyor. Kahramanmaraş tarım bileşenleri olarak bizde bu toplantıya katılacağız. Kahramanmaraş'ta ilerleyen günlerde tarım çalıştayının yapılacağını bakanımız söylemişti. Yapılacak olan tarım çalıştayında Kahramanmaraş için sorunların birebir görüşülmesi direkt yetkililere birinci ağızdan iletilmesi Kahramanmaraş'ın her ne kadar da sanayi ve tekstil ile anılmış olsa da bir tarım kenti olduğunun unutulmaması bugün birçok sanayici ve tekstilcimizin geçmişine bakıldığı zaman bunlarında tarım kökenli tarımdan geldikleri göz ardı edilmemelidir. Kahramanmaraş'ı sadece sanayi ve tekstil ile değil tarım adı altında anılmasını istiyoruz. Geçmişe bakıldığı zaman tamamen tarım ile büyüyen bir şehirdir. Kahramanmaraş için tarım olmazsa olmaz bir gelirdir. Tarım arazilerinin imara açılmaması birçok tarım arazilerinde entegre tesislerin Kahramanmaraş'a uyması için olumlu bir çalıştay olacağına inanıyorum.

Kahramanmaraş'ın tarım çalıştayına ihtiyacı var çünkü Kahramanmaraş bir tarım kentidir. Geçmişten bugüne tarımla büyümüş bir şehirdir” diye konuştu. (MÜCAHİT DALKARA)

Editör: Mahmut Beyaz