Kahramanmaraş’ta Mısıra alternatif olarak ekilen ikinci ürün soya fasulyesinin ilk ürünü toplanmaya başlandı.

Kahramanmaraş’ın en verimli topraklarının bulunduğu Onikişubat İlçesi sınırlarında üretilen mısır mahsulüne alternatif olarak ekilen ikinci ürün soya fasulyesi hasadına başlandı. Selimiye Mahallesi’nde Çiftçi Battal Gazi Özbostan’a ait 400 dönüme ekilen ve ilk ürün olarak toplanan soya fasulyesi mahsulünü, tarlada ziyaret eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ürün hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tarlada soya fasulyesini inceledikten sonra Manşet Gazetesi Haber Müdürü Mücahit Dalkara’ya açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu,

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak özellikle soya ekimini bölgemizde teşvik ediyoruz. Bakanlığında talimatları gereği bölgemiz soya ekiminin teşvik edilmesi gereken bölgeler içerisinde yer alıyor. Ayrıca soya üretimini fidan başına 50 kuruş devlet desteklemesi de var. Bunun yanı sıra, Pazarcık, Türkoğlu ve merkez ilçelerinin Akdeniz ikliminin yaşandığı bölgemizde pamuk, mısır ve buğday yoğun olarak üretiliyor. Tüm bunların yanı sıra toprağın mutlaka rahat etmesi beslenmesi özellikle toprakta ki yorgunluğun giderilmesi anlamında mutlaka soya fasulyesi ya da bunun gibi baklagil ürünlerinin girmesi gerekir” dedi.

SOYA EKİMİ YAYGINLAŞTI
Çiftçilerin ayrıntılı bir şekilde aydınlatıldığına değinen Emiralioğlu, “Soya fasulyesi 3 ya da 4 yılda bir araziye ekilirse toprağın beslenmesi ve havalandırılması anlamında, özellikle havada ki serbest azotu ikse edip oluşturacağı nodozite bakterileri ile toprağı besleme konusunda son derece önemlidir. Çiftçilerde özellikle bu tavsiyeler neticesinde soya ekimini yaygınlaştırmaya başladı. Hem devlet desteğinin olması, hem toprağı beslemesinde ki önemi hem de son yıllarda karlı ve ithal edilen bir ürün olması anlamında bölgede soyanın yaygınlaşması son derece önemli” şeklinde konuştu.


ÇİFTÇİLER SOYAYI TERCİH ETMEYE BAŞLADI
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya da, “Buradan alınan rekolte sonucunda soyayı çiftçilere önerme konusunda tavsiyelerde bulunacağız. Kahramanmaraş’ta pamuk artık ekilmez oldu. Çiftçiler alternatif arıyor, alternatif olarak ta mısırı tercih ediyorlardı. Mısırdan da verim alınamaz oldu. Şimdi çiftçiler başka bir alternatif arayışı içerisinde bunun içerisinde de soya ön plana çıkmaya başladı” dedi. Soyanın Kahramanmaraş’ta yaygınlaştığını söyleyen Çetinkaya, “Arazilerde soyaya geçiş var. Bizde bunun yaygınlaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Soyanın tarlaya bıraktığı azotla tarla dinlenmesi de çiftçiler yönünden bir alternatif haline geliyor bundan dolayı da soya ikinci alternatif ürün olarak geçiyor” şeklinde konuştu.

Soya fiyatlarının destekleme olarak 50 kuruş olarak belirlendiğini belirten Çetinkaya, soyanın bin 700 liraya alıcısının olduğunu belirtti.

CESARETLE DENEDİM MEMNUN KALDIM
Soya yetiştiricisi Battal Gazi Özbostancı da ilk ürünü cesaretle denediğini ve memnun kaldığını belirterek şöyle konuştu: “Geçen yıl 100 dönümlük alana ekmiştim. Bu yıl 400 dönümlük bir alana ektim. Alternatif ürün olarak soyaya mısıra ekime geçtim. Mısırı da Kahramanmaraş’ta ilk eken çiftçilerden biriydim. 30 yıl denendikten sonra toprak yapısı değişti, tekrar toprak yapısının güçlenmesi için soyaya geçtim. Verimden memnun olacağıma inanıyorum şu an dönüm de 500 kilo verim alıyorum. Fiyat olarak ta yaklaşık bin 100, bin 200 liraya satıyoruz. 50 kuruşta devlet veriyor, kilogramı bin 700 liraya geliyor. Devletin soyaya verdiği destek üretim zamanında ödenirse biz daha çok ekim yaparız. Verim aralığını da düşürdük, şu anda hasatların aralığını da bir santime düşürdük. Soyayı tercih etmemin bir sebebi toprak yapısının güçlenmesi ikinci sebebi ise soya hammaddesini ülkemiz yurtdışından ithal ediyor, ekimini ben yaptığım zamanda hem ben hem de ülkem para kazanıyor. Boş duracak tarladan soya dikiyorum, verim alıyorum” şeklinde konuştu. 

Haber: Mücahit Dalkara

          

 

  

 

 

 

 

 

Editör: Mahmut Beyaz