Aycan “Ülkemizde yaygın olarak şeker pancarı tarımı yapılmaktadır. Kendi şehrimde özellikle de Elbistan, Afşin bölgesinde şeker pancarı üretimi yapılmaktadır. Zaten şeker pancarı üretimiyle ilgili kota vardır ve bu yüzden üretimi azalmış iken özellikle şeker fabrikalarının özelleştirilmesi nedeniyle de şeker pancarı üreticileri sıkıntı yaşamaktadır. Bu yıl şeker pancarına açıklanan destekleme fiyatı, taban fiyatı 235 liradır. Girdilerin yüzde 40-50 artmasıyla sıkıntı yaşanmakta, yetmemektedir. Üstüne üstlük bir de özelleştirilen şeker fabrikaları şeker pancarı almamaktadır. Şu an şeker pancarı tarlada kalmıştır. Üretici çok ciddi şekilde sıkıntılar yaşamaktadır. Kar yağışının beklendiği bugünlerde şeker pancarı tarlada kalmış, üstelik küspe üreticiye parayla satılmaktadır, bu da üreticinin diğer bir sorunudur.” dedi.

Şeker pancarı üreticileri için Tarım ve Orman Bakanı’na Türkiye büyük Millet Meclisi aracılığıyla soru soran Aycan, “Sayın Bakan’dan gelecek cevabı kamuoyuyla paylaşacağım.” dedi.

Şeker pancarı üreticisinin durumunu değerlendiren Aycan “Şeker ve şeker pancarı stratejik bir konudur. Yurdumuzda şeker pancarı tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Afşin Elbistan bölgesinde de şeker pancarı üretimi önemli bir tarımsal faaliyettir. Tarımsal girdi maliyetleri artması ve şeker fabrikalarının özelleştirmesi neticesinde üreticimiz çok zor duruma düşmüştür.Bununla ilgili bir Meclis Araştırması önerimiz de var. İleride bu konuyu Meclis’e getireceğiz.”

Aycan’ın Tarım ve Orman Bakanı’na sorduğu sorular şöyle:

  1. 2018 yılında açıklanan taban fiyat, 235 TL/Ton olarak tespit edilmiştir. Bu tabanfiyatı uygun buluyor musunuz?

  2. Bu taban fiyat, girdi fiyatlarında (gübre, mazot, zirai ilaç, işçilik) %40 – 50 artış olması nedeniyle yetersizdir ve artırılmalıdır. 2018 yılı için taban fiyatın en az 350 TL/Ton olması konusunda görüşünüz nedir?

  3. Özelleşen fabrikalar aynı şekilde şeker pancarı olması ve şeker üretmesi gerekirken,çiftçiden şeker pancarı almamakta, çiftçiye ayırım uygulamaktadır. Bu konuda önlem alacak mısınız? Alacaksanız nasıl bir önlem düşünüyorsunuz?

  4. Çiftçiye şeker pancarı alım garantisi verecek misiniz?

  5. Özelleştirilen fabrikaların işletmesi, çiftçiye küspeyi satmaktadır. Bunu önlemek için bir girişiminiz var mıdır?

HABER MERKEZİ

Editör: Mahmut Beyaz