Kahramanmaraş Ziraat Odası’nda geçtiğimiz hafta sonu kongre heyecanı yaşandı. Kültür Park’ta gerçekleşen kongreye; AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Ahmet Özdemir, İmran Kılıç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, AK Parti Onikişubat İlçe Başkanvekili Ali Köfte, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu’nun yanı sıra oda başkanları ve STK temsilcileri katıldı. Oldukça güzel ve samimi bir ortamda gerçekleşen kongrede seçime tek liste ile giden Mehmet Çetinkaya, bir kez daha başkan seçilerek güven tazeledi.

“ÇİFTÇİMİZİN HAKLARINI HER ORTAMDA SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Kongrede açılış konuşması yapan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Üstü açık bir fabrika olan tarım bir yandan hemen hemen her bölgemizde yaşanan doğal afetlerle mücadele ederek zor şartlar altında üretimini sürdürürken girdi maliyetleri artışıyla da baş etmek zorunda kalıyor. Ülkemizin gıda güvencesini sağlayan bu sektör sahipsiz bırakılamaz. Siyasetinden STK Yöneticilerine kadar bu ülkede yaşayan herkesin çiftçi üretmezse bu ülkenin insanını doyuramayacağımızı ithalata daha fazla döviz ödemekte olacağımızın bilincinde olması gerekmektedir. Çiftçimizin talepleri hükümetimize iletilerek maliyetlerin aşağıya düşürülmesi, pazarlama sorunlarının çözülmesi devletin bazı stratejik ürünlerde piyasada olması konusunda bugüne kadar vermiş olduğumuz mücadeleyi ziraat odaları olarak sürdürmeye devam edeceğiz. Bu mücadele de çiftçimizin desteğini arkamızda görmek bize güç katacaktır. Anayasal meslek örgütü olarak temel sorumluluğumuz çiftçinin haklarının korunmasıdır. Hiç kimsenin korkusu olmasın aynı kararlılıkla çiftçimizin haklarını her ortamda savunmaya devam edeceğiz. Sabah, öğle, akşam bizim ürettiklerimizi sofralarında bulan ve bu ürünlerle karnını doyuran sektör dışındaki insanlarımızı da sofralarında bir şeylerin eksilmemesini istiyorlarsa kendilerinin ve çocuklarının gıda güvencesini arzu ediyorlarsa sektörün ve üretim yapan çiftçilerimizin sorunlarına duyarlı olmaları gerekir. Bunu beklemek en doğal hakkımızdır” ifadelerini kullandı.

“BİZİ BESLEYECEK BAŞKA BİR TOPRAK BAŞKA BİR ÇİFTÇİ YOK”
“Gidecek başka bir ülkemiz, bizi besleyecek başka bir toprak başka bir çiftçi yok” diyen Çetinkaya, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Şehitlerin kanlarıyla sulanmış olan bu topraklarda üretim yapan çiftçilerimizin kıymetini bilmek zorundayız. Biz ürettiğimiz ürünlerle karnımızı doyuruyorsak bu nimetler için Allah’a şükrederken bu topraklarda üretimlerine devam eden değerli çiftçilerimize de teşekkürü bir borç bilmeliyiz. Tarlasında, bağında, bahçesinden çıkmayan, yılın her mevsiminde üretim yapan Türk çiftçisine hizmet etmek onurlu bir görevdir. Çalışmalarımızı çiftçilerimize hizmet olduğu bilinci içerisinde sürdürüyoruz. Çiftçilerimizden gelen ve alın teri olan paranın karşılığını son kuruşuna kadar çiftçimize hizmet olarak götürmesek bunun hesabını Allah’a veremeyiz.”

“BİR YANIMIZ HEP TOPRAKTIR”
Tarımın ve çiftçinin ülke açısından çok önemli olduğuna vurgu yapan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, şunları kaydetti: “Mehmet Başkanımıza teşekkür ederiz. Bugüne kadar ziraat odamızda verdiği hizmetler çok önemli. İnşallah bundan sonra da hizmetlerin daha iyisini yapacaktır. Hepimizin bir tarafında çiftçilik vardır. Yani bugün yapmıyorsak ta babadan dededen mutlaka bir tarafımız mutlaka toprağa bağlıdır. Hatta bazı sanayicilerimizle konuşuyorum. Tekstil, iplik üretimindeler ama bir gözleri hala çiftçiliktedir. Dolayısıyla bizim doğamızda, bizim yapımızda bir yanımız hep topraktır bizim. Ama bir yanımız hep toprakken çiftçiye ve çiftçiliğe önem veriyor muyuz? Belki yeteri kadar vermiyoruz. Her şeyi sizden bekleyemeyiz. Her şeyi iktidardan da bekleyemeyiz. Şimdi yavaş yavaş yani 8-10 yıldır çiftçilerimize Tarım İl Müdürlüklerimiz bakanlığımız doğru yolu göstererek çiftçilerimizde kendilerine daha çok geliştirerek daha iyi adım atılmaya başlandı. Mesela arazi toplulaştırılmasıyla tarım arazilerinin kaybolmamasını sağlamaya çalışıyoruz.”

“2019 TARIMIN VE ÇİFTÇİLERİMİZİN YILI OLACAK”
2019 yılının tarımın ve çiftçinin yılı olacağından söz eden Özdemir, “Yaklaşık bir ay önce tarım bakanımızla bir toplantı yaptık. Tarım bakanımız bize, “AK Parti iktidarlarının göreve geldiğinden bu zamana kadar sağlıkta ve ulaşımda en iyi yatırımlar geldi ve herkeste gerçekten sağlık ve ulaşım ile ilgili büyük bir memnuniyet oluştu. 2019 yılında tarım ve çiftçilerimizin yılı olacak” dedi. Neden dedim. Bana, “Bizim arazilerimizi, çiftçilerimizi, üretimimizi tek tek kontrol ediyoruz. Onlarla ilgili bir istatistik tutuyoruz. Çiftçilerimizi nereye yönlendirmemiz gerektiğini anlamaya çalışıyoruz. Bu raporları cumhurbaşkanımıza vereceğiz ve tarım ile hayvancılığın bütçedeki payını arttıracağız” dedi. Şimdi artık paranın ayrılması gereken 2 yer var. Biri eğitim, diğeri ise tarım ve hayvancılık. Bizim yaşam tarzı çiftçilik olan insanlara yönelmemiz lazım. Ne yaparsak yapalım topraktan ve hayvancılıktan vazgeçmeyecek insanları desteklememiz lazım. Çünkü profesyonel üreticiye arazi verirseniz üründe verirseniz o kişi ticari kaygıyla hareket ettiği için her zaman o ticari kaygının çevresinde hareket eder. Ama yaşam tarzı olan insanlar üretimden vazgeçmeyecektir” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLİK MESLEĞİ İNSANLIKLA BERABER BAŞLAMIŞTIR”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ziraat ve çiftçilik çok önemli iki konudur. İlk insan Hz. Adem aynı zamanda ilk çiftçidir. Çiftçilik mesleği insanlıkla beraber başlamıştır. Çünkü insan öyle bir varlıktır ki, yemeye, içmeye, hava teneffüs etmeye ve istirahat etmeye ihtiyaç duyar. Bunlardan birisi olmadan olmaz. Yemeden, içmeden olmaz. Yemek ve içmek de çiftçilikle alakalı bir durumdur. Dünyada bugün baktığımız zaman en gelişmiş, en zenginleşmiş, sanayide ileriye gitmiş ülkeler aynı zamanda çiftçilikte de, hayvancılıkta da bir o kadar ileri gitmişlerdir. Biz de aslında yanlış bir anlayış yerleşmişti geçmişte. Şimdi o anlayışı yok etmek için uğraşıyoruz. Sanki sanayileştikçe, çiftçilere ihtiyaç kalmayacak, yerden böyle bir şeyler fışkıracak kendiliğinden, gökten bir şeyler inecek, oralardan barınacaklar, bu işi ihtiyaç kalmayacakmış gibi bir anlayış belirmişti. Bu anlayışın neticesinde de Hz. Adem’den, dedelerimizden gelen, bizleri barındıran olmazsa olmaz mesleğimize en azından bir kesimlerimiz burun kıvırmaya başlamıştı. Ama onun acı sonuçlarını yaşadık, meselenin önemini yeniden fark ettik. Değerlerimizi tekrar kuşandık. Büyüklerimiz demişler ki, kem alat ile kemalat olmaz. Yani kötü, yetersiz ve eksik malzemeyle iyi bir iş yapılamaz, iyi bir sonuç da alınamaz.

ARAZİLERİMİZİN PARÇALANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Çiftçiliğin de olmazsa olmazları vardır. Bir kere çiftçilik yapılması için tarla, bu işe gönül vermiş bu işi bilen insan, insanın elinde alet, edevat, malzeme, bu ortama devlet tarafından verilen destekler, iyi tohum, üretilen şeylerin heder edilmeden toparlanması, paketlenmesi, pazarlanması gibi konuların hepsi birbiriyle irtibatlı, ilişkili şeylerdir. Bir zincirin halkası gibi bunlardan birisi olmadan olmaz. Ortada bir kopukluk olsa, işin hepsi heder olur. Bütün amacımız, bütün çalışmalarımız da bu zincirin halkalarını yerli yerince koymak ve çalışma sistemimizde her safhada yapılması gereken şeyleri yapmaktır. Bununla ilgili olarak en büyük kaybımız, toprak kaybıydı. Türkiye’deki bütün arazilerimizi ve Kahramanmaraş’ın bütün arazilerini sit alanı ilan ettik, koruma altına aldık. Gidenler gitti, elimizde kalan toprağa iyi bakmamız gerekiyor. Bu anlamda ovalarımızı sit alanı ilan ettik. Yol, baraj, şehir ve sanayi gibi yapımlarla alakalı daha önce planlamaya gidenlerin dışında elde kalanların korunması için kanuni her türlü tedbir alınmıştır. Kayba sebep olan arazilerin değişik şekilde fazla parçalanmış olması önemli bir sorundur. Bu sebeple arazi toplulaştırma çalışması başlattık. Şuanda ilimizin kuzeyinde ve güneyinde çalışmalar devam ediyor. Bazı bölgelerde çalışmalar tamamlanıp, tapu verme seviyesine gelindi. Ama daha yapacak çok işimiz var. Arazilerimizin parçalanmasına izin vermeyeceğiz.

“ÇİFTÇİLERİMİZ BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Bir diğer önemli konu arazilerimizin sulanmasıdır. Bununla ilgili Kahramanmaraş genelinde 56 baraj, gölet ve sulama projemiz var. Bunlardan yapılıp, tamamlanıp hizmete girenler var, yapılıyor olanlar var, yapılacak olanlarda var. Devletin planlamasında bir şey plana girmiş de, beş yıl içerisinde o işe başlanılamamışsa devlet açısından sıkıntı doğuyor. Dolayısıyla devletimiz planladığı işleri bir an önce yapmanın çabası içerisinde. Eskiden yapılmış olan sulama sistemlerinin güncellenmesi, yenilenmesi çalışmalarımız da devam ediyor. Dolayısıyla çiftçilik bizim olmazsa olmazımızdır. Bunun önemi dünya çapında da, ülkemiz çapında da kavranmıştır. Siz çiftçilerimiz de bizler için çok önemlisiniz, Allah emeklerinizi zayi etmesin.”

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz