Ziraat Odası Başkanı Çetinkaya, Kuraklık Sigortasıyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, ülkede 2014 yılından beri süregelen ve çiftçiler için büyük bir sorun haline dönüşen kuraklığın bu sigorta ile birlikte artık çiftçilerin daha da rahatlayacağını belirtti. “Yağış almayan bölgelerde çiftçilerimiz buğdayını ekerse ve ürününde de bir kayıp yaşarsa veya hiç ürün elde edemezse bu kayıpları da sigorta kapsamında karşılayacak” diyen Çetinkaya, kuraklık sigortasının yeni yılla birlikte gündeme geldiğini ifade etti.

‘SİGORTALARININ KAPSAMI VE ÇERÇEVESİ BİRAZ DAHA GENİŞLETİLİYOR’
Kuraklıktan dolayı tarım sigortalarının kapsamının ve çerçevesinin biraz daha genişletildiğini kaydeden Çetinkaya, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Kuraklık Sigortası aslında geçtiğimiz yıllarda arazideki ürünlere yapılan sigortanın içeriğinin biraz daha genişlemiş olmasıdır. Bu genişlemeyle beraber buğdaya doğal afetler ve yanma riskine karşı yapılan sigorta yapıldı. Bu sigortanın kapsamında biraz daha genişledi. Biliyorsunuz ki 2014 yılından bu yana Türkiye genelinde ciddi anlamda bir kuraklık sorunu var. Bu kuraklıktan dolayı da tarım sigortalarının kapsamı ve çerçevesi biraz daha genişletiliyor. Bu çalışmalarla beraber 2014 yılından bu yana kuraklığında sigorta kapsamı içerisine alındı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezimizim bizden aldıkları bilgiler doğrultusunda bakanlıkla görüşüyorlardı. Biliyorsunuz ki bu sigorta poliçelerinin yüzde 60’ı devlet tarafından çiftçiye destek olarak karşılanıyordu. Bu son uygulamayla beraber bunun içerisine kuraklık sigortası da dâhil edildi. Yani yağış almayan bölgelerde çiftçilerimiz buğdayını ekerse ve ürününde de bir kayıp yaşarsa veya hiç ürün elde edememişse bu kayıpları da sigorta kapsamında karşılayacak.”

‘KURAKLIK SİGORTASI YENİ YILLA BİRLİKTE GÜNDEME GELDİ’
Kuraklık sigortasının yeni yılla birlikte gündeme geldiğini dile getiren Çetinkaya, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Normalde diğer kapsamlarda 2006 yılından bu yana birçok konuda sigorta vardı. Ama kuraklıkla sigortası sadece bu yıl için gündeme alındı. Yurt geneline baktığımız zaman yaşanan kuraklıklar ciddi anlamda kayıplara neden oluyordu. 2014 yılında Kahramanmaraş’ta birçok çiftçimiz buğdayını dahi ekemedi. Ekilen bölgelerimizde de su verilemediğinden dolayı veya yağışların az oluşundan ötürü de ürün kaybı vardı. Bu sigorta çiftçiye bir nebzede olsa destek olacak. Kuraklıkla mücadele anlamında da ciddi manada bir yarar sağlayacak diye düşünüyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz