Her sene milyonlarca kişi tarafından kutlanan 14 Şubat Sevgililer Günü, bir kez daha sevgililerin ve evli çiftlerin kapısını çaldı. Birçok sevgili ve evli çift bu özel günde jest yapmak için kıyasıya bir yarışa girerken, Sevgililer Günü’nün ise çiçekçiler ve kuyumcular oldukça dikkat çekiyor. Sevdiklerini mutlu etmek isteyenler çeşitli sürpriz hediyeler alırken, bu hediyeleri de kısa ve uzun 14 Şubat 2018 Sevgililer Günü kutlama mesajları ile süslüyor. Eşinin veya sevgilisinin bu anlamlı gününde yanında olamayacak kişiler de 14 Şubat’ı resimli Sevgililer günü ile ilgili kutlama mesajları ve sözleri ile mutlu etmeye çalışıyor. Kahramanmaraş’ta çiçeklerde büyük yoğunluk yaşanırken, kuyumcular ise yaptıkları kampanyalarla uzun süredir devam eden durgunluğun önüne geçmeyi umut ediyor.

EN YOĞUN İLGİ KIRMIZI GÜLE”

14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Merve Çiçek Evi sahibi Vedat Yılmaz, en yoğun ilginin kırmızı güle olduğunu söyledi. 14 Şubat’ta hiçbir müşterilerini bekletmeden göndereceklerini belirten Yılmaz, “14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlıklarımız tamamlandı. Güllerimiz olsun, diğer çeşitlerimiz olsun taze kesim hepsini getirttik. Geçtiğimiz gün ise aranjmanları ve buketleri hazırladık, bugün müşterilerimizi bekletmeden göndereceğiz İnşallah. Şuana kadar ilgi gayet güzel, eskiye oranla çok farklı. Artımız mesela yoğunluk 14 Şubat’ta olur, bir haftadan beri siparişler geliyor. Sevgililer gününde şüphesiz en yoğun ilgi kırmızı güle oluyor. Beyaz, mavi, sarı güllerimiz var ama yüzde 80-90 satışlarımız kırmızı gülden olur” dedi.

SEKTÖR ŞUAN DURGUN”
Çiçekçilik sektörünün birkaç yıldan bu yana durgun olduğunu belirten bir diğer çiçekçi Ümit Üzüm, şu ifadeler yer verdi: “Şuan hiçbir şey eskisi gibi değil ama az çok bizde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Özel gün babında değil de gelenek haline gelmiş bir gün olarak bizde elimizden geleni yapmaya özen gösteriyoruz. Elimizden geldiğince farklı ürünlerle, farklı tasarımlarla ve farklı güzelliklerle beraber, hele hele bu günlerde asker ve polislerimizin ailelerine ve eşlerine biz çiçekçi olarak onları mutlu etmeye çalışıyoruz. Sektör olarak ta şuan çok bir şey yok. Eskisi gibi değil çünkü önceden satışlar daha fazlaydı. Çiftler en çok zaten gülleri tercih ediyor. Bunun dışında son günlerde çiçekçiler farklı tasarım yaparak ön plana çıkmakta. O da kullandığımız ürünlere şekiller vererek insanların ilgisini çekiyor. Güller olsun, papatyalar ve farklı çiçekler olsun hangisi kimin daha hoşuna gidiyorsa onu alıyor. Sevdiğinize bir gül verin sevdiğinizi belli edin.”


“CANSIZ GÜL ALIRSANIZ, KAFANIZA ÇALINIR”

Bütün güllerin farklı bir anlamlarının olduğunu dile getiren Yılmaz, çiftlere cansız gül alınmaması noktasında uyarılarda bulundu. Yılmaz, “Güllerin herkese göre farklı anlamları var tabi ki. Biz Ahmet deriz diğeri yok Mehmet der. Kırmızı gülün anlamı müthiş bir sevgi aşkı sembolize eder. Mavi gül, ebedi aşkı ve sonsuzluğu ifade eder, beyaz gül saflık ve temizliği, pembe gül ise daha çok jest amaçlı hoş bir sohbet için iyi gider. Canlı güllere ilgi çok daha yoğun olur bugünlerde cansız çiçekler rağbet görmez. Eğer sevgili cansız gül alırsa, dışarda kafasına çalar vallahi. Bir tek gülle kalınmaması gerekir. Bu günlerde en fazla talep edilenlerden bir tanesi de orkidedir. Orkide en değerli ve en pahalı çiçek olarak bilinir. Artı olarak diğer saksı çiçeklerimiz var antoryum ve guzmanya gibi, ithal çiçekler yerliye göre daha çok gidiyor. İthal çiçeğin ömrü çok daha uzun gidiyor. Herkesin kararına saygı duyarız, kuyumcuya da gitse, çiçekçiye de gitse, kitapçıya da gitse tabi ki kendi zevkleridir” ifadelerini kullandı.

ESKİSİ GİBİ 14 ŞUBAT KUTLANMAYACAK”

Gardenya Çiçekçilik sahibi İsa Uslu ise 14 Şubat Sevgililer Günü’nün eskisi gibi kutlanmayacağını tahmin ettiğini söyledi. Uslu, “Normal zamanlarda olduğu gibi 14 Şubat içinde hazırlıklarımızı tamamladık. Sevgililer gününe bir gün kaldığı için tabi ki tam moduna girmedik ama 14 Şubat’ta yoğun olacağını umut ediyoruz. Kısmette ne varsa o olur. Ben bu yıl 14 Şubat Sevgililer Günü’nün eskisi gibi kutlanmayacağının tahmin ediyorum. İnsanlar şuan daha da bilinçlendi. Şu açıdan bilinçlendiler, Sevgililer Günü bizim örf ve adetlerimize göre değil. Bizim düşüncemize göre Sevgililer Günü yok. Ondan dolayı ben zannediyorum ki insanlar bilinçleniyor, Sevgililer Günü biliyorsunuz Hristiyanlarda daha çok kutlanılır. Amerika’da bir kişinin her 14 Şubat’ta eşine çiçek götürmesinin ardından bunun Sevgililer Günü olarak anıldığını biliyoruz. Bundan dolayı bizde böyle bir kültür yok” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLARIMIZ DUYARLI OLACAKTIR”

Kahramanmaraşlı kuyumcular ise 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel kampanyalar yaparak müşterilerini beklemeye başladıklarını belirtti. Son günlerde yaşanan olaylarla birlikte vatandaşların duyarlılık göstereceğini ve 14 Şubat’ın çok fazla kutlanmayacağını ifade eden Sular Mücevherat Mağaza Müdürü Vedat Büyükçıkrıkçı, “Ülkemizin şuanda bulunduğu duruma göre özellikle ordumuzun Afrin’de teröristlere karşı başlattığı harekattan ve ekonomik bazı sorunlardan dolayı insanların Sevgililer Günü kutlayacağını tahmin etmiyorum. Şuana kadar da bize farklı bir yansıma olmadı, satışlarda pek de fark olmadı. Çünkü gerçekten de ülkemiz çok duyarlı şu günlerde, orada şehitler verirken insanların Sevgililer Günü’nü kutlayacağına inanmıyorum. Bizim her zaman ki gibi kampanyalarımız devam ediyor, buradan takı alan sevgililere kendimize ait Sular Otel’de bir akşam yemeği veriyoruz” dedi.

TAKIYA OLAN İLGİ ARTTI”

14 Şubat Sevgililer Günü olması nedeniyle takıya olan ilginin arttığını belirten Atasay Kuyumculuk mağaza çalışanı Rıfat Avşar ise, “14 Şubat olması nedeniyle tabi ki takıya olan ilgi biraz daha arttı. Her yaştan her şekilde her insanın bir hediye alma isteği oluyor. Buradan yüzük, küpe, kolye gibi her çeşit ürünlerimiz mevcut. 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel tektaş pırlantalarımızda kampanyalar var, fiyatlarımız da çok makul. 5 bin 290 liradan 2 bin 980 liraya düşürdük şuanda kampanyamız çerçevesinde” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz