Elbistan ilçesindeki çiçekçiler, marketlerde yapılan çiçek satışlarından şikâyetçi oldu. Elbistan'da faaliyet gösteren çiçekçiler, büyük marketlerde yapılan çiçek satışlarından şikâyetçi olduklarını belirttiler.

'MARKETLERDE SATILAN ÇİÇEKLER ‘TEMEL GIDA MADDESİ’ OLARAK GÖSTERİLİYOR'
Elbistan'da faaliyet gösteren çiçekçilerden Mustafa Kara, Ramazan Çağlar, Mehmet Taş, yaptıkları ortak basın açıklamasında; “Bugün marketlere verilen çiçekler, dükkânına müşteri girmeyen ve satış yapamayan çiçekçilerin çiçekleridir. Hatta özel günlerde daha fazla çiçekçi türediğini görebilirsiniz dedi.
Çiçekçiler adına gazetecilere bir açıklama yapan Mustafa Kara, özellikle özel günlerde tüm marketlerin piyasa fiyatının altında çiçek sattığını anlattı. Çiçek dükkânlarının çiçekleri belli bir soğuklukta korumak için elektrik ve personel gideri olduğunu, ayrıca vergi ödediklerini vurgulayan Kara, haksız rekabete dikkat çekti. Kara, "İlçemizde ara sokaklara kadar şube açan yaygın marketler, çiçekçi esnafını olumsuz etkilemektedir.
'ÇİÇEKÇİLER SİFTAHSIZ DÜKKÂN KAPATIYOR'
Ucuz ve kalitesiz çiçeklerle çiçek sektörüne büyük darbe vurmaktadır. Özellikle kış aylarında çiçekçiler siftah yapmadan dükkân kapatıyor. Çiçekçiler olarak 14 Şubat sevgililer günü için hazırlık yapıyoruz. Marketlerde özel günlerde çiçek satışı yapmaktadır. Marketlerin tek amacı müşteri bir şekilde markete çekmek, bu şekildeki marketler çiçeklerdeki ıskontoyu farklı ürünlerden çıkarmaktadır. Bu nedenle özellikle yayın ağı olan marketlerin çiçek getirip satmasına yetkililerinde duyarsız kalması küçük esnafları üzüyor. Kara, İlgili oda ve meslek kuruluşlarına durumu anlatarak, şikâyetçi olduk" dedi.
'ÖNEMLİ OLAN KALİTELİ HİZMET VERMEK'
Elbistan İlçesinde çiçekçi sayısı çok fazla olduğunu ancak bunun pek de önemli olmadığını belirten Kara, şunları söyledi; “ Önemli olan kaliteli hizmet verebilmek. Ayrıca Elbistan’da artık eskisi gibi az nüfuslu değil. Çiçekçi sayısının giderek artması normal karşılanmalı. Biz işyerimizde canlı çiçeklerin yanı sıra yapay aranjmanlar da tercih ediyoruz. Mesela en ufak çiçek malzemelerinde dahi, dışarıya bağımlıyız. Elbistan’da canlı çiçek üretimi yok. Bu yüzden sıkıntılıyız. Çoğu çiçekçi, toptan satış yapamıyor. Perakende üzerine çalışıyorlar. Yapay tanzim tarzı çalışanlar da maalesef dışarıya bağımlı kalmak zorunda kalıyorlar. Bu da bize pahalıya mal oluyor. Çiçekleri dolaplarda muhafaza etmek zorundayız ama elektrik kesintisinde çiçeklerin bozulma riski ortaya çıkıyor. Bu zor koşullar altında mesleğimizi en iyi şekilde icra etmeye çalışıyoruz. Müşteri memnuniyetini sağlamak da bir o kadar zor. Bir de işinin ehli olmayan birçok kişi, çiçekçilik yapmaya başladı. İşini hakkıyla yapan esnaf ister istemez bu durumdan etkileniyor. Özellikle büyük avm’ler de çiçekçilik yapmaya başlayınca, siz küçük esnafın halini düşünün artık dedi. Kara, son olarak zor günler geçiren çiçekçi esnafının yaşadığı zorlukların dikkate alınmasını istedi.

Erdi İşbilir/Elbistan

Editör: Mahmut Beyaz