Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923'te kurulan Cumhuriyet Halk Partisi’nin 95’inci yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da yapılan çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda CHP Kahramanmaraş İl Başkanlığınca Atatürk Meydanı’nda tören düzenlendi. İl ve ilçe örgütünün katıldığı tören saygı duruşu ve akabinde istiklal marşının okunmasıyla başladı. CHP İl Sekreteri Ali Zabun’un Atatürk Anıtına çelenk bırakmasıyla devam eden program, günün anlam ve önemine binaen yapılan konuşmaların ardından son buldu.

TÜRKİYE’NİN SİGORTASIYIZ”
“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’nin sigortası olarak kurduğu bir partiyiz” diyen CHP İl Sekreteri Ali Zabun, “95 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Cumhuriyet Halk Partisi’ni kurup benim 2 büyük eserim vardır diyen bir Mustafa Kemal Atatürk var. Bizde bu değerlere sahip çıkmak için bu değerleri yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Her ne kadar dış güçler CHP ile uğraşsa da biz yılmadan bunlarla mücadele edeceğiz” dedi.

CHP BU ÜLKENİN TEMEL TAŞIDIR”
CHP Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş ise Cumhuriyet Halk Partisi’nin özgürlüklerin, demokrasinin ve cumhuriyetin teminatı olduğunu söyledi. Ateş, “Bugün 9 Eylül. Bugün bir milletin makûs talihinin yenildiği günün yıl dönümü. Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluş yıl dönümü. CHP 95 yaşında. İyi ki CHP var. Rahmetli Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim’de cumhuriyeti ilan etmeden önce 9 Eylül’de CHP’yi kurmuş ve cumhuriyeti CHP’ye emanet etmiş. 25 Ağustos’ta büyük taarruz başlamadan önce Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk cepheyi geziyor. Yaveri, “Paşam bu taarruz ne kadar sürer” diyor. Atatürk bakıyor ve, “Çocuk 15 gün sonra İzmir’deyiz” diyor. 9 Eylül’de İzmir’e girip ülkenin kurtuluşu ile ilgili o muazzam adımı attıklarında yaver geliyor biraz da gülümseyerek, “Paşam yanıldınız” diyor. Atatürk, “Evet çocuk yanıldık. 15 günde değil, 14 günde İzmir’e girdik. Ama o bir günlük suç benim değil, düşmanın suçu. Ben düşmanın bu kadar zayıf olabileceğini tahmin etmemiştim” diyor. 15 günde büyük taarruzu başlatıp İzmir’e girip bu ülkenin kurtuluşuna imza atan ve CHP’nin kuruluşuna imza atan Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmet ve minnetle arıyoruz. CHP kimsesizlerin kimsesidir. CHP özgürlüklerin, demokrasinin ve cumhuriyetin teminatıdır. CHP bu ülkenin temel taşıdır. CHP’nin olmadığı bir Türkiye Cumhuriyet devletinde insanların nefes alması dahi çok zordur. O yüzden diyoruz ki iyi ki CHP var” ifadelerini kullandı.

CHP NASIL KURULDU?
Türkiye, Kurtuluş Savaşı sonrası hem yeni bir yönetim şekliyle hem de siyasi partilerle tanıştı. Ülkenin ilk siyasi partisi ise Milli Mücadele'nin önderi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu. Atatürk tarafından "Halk Fırkası" adıyla kurulan partinin adının başına 1924'te "Cumhuriyet" sözcüğü eklendi. 1935'teki 4'üncü kurultayda ise bugünkü "Cumhuriyet Halk Partisi" adı benimsendi. Dünyanın en uzun soluklu birkaç partisinden biri olan CHP, 1923'ten 1950'ye kadar aralıksız iktidarda kaldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından, o dönem Bülent Ecevit'in genel başkanlık yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi kapatıldı. Parti daha sonra 3821 sayılı yasaya dayanarak kuruluşunun 69'uncu yıl dönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açıldı. Deniz Baykal'ın istifasıyla 2010'dan beri genel başkanlığını Kemal Kılıçdaroğlu'nun yürüttüğü CHP'de bugüne kadar 7 genel başkan görev yaptı. Vekil olarak görev alanlar hariç CHP'de genel başkanlık koltuğuna Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu.

55 KURULTAY YAPILDI
Dünyanın en eski birkaç siyasi partisinden biri olan ve Türk siyasi tarihinde "kurultaylar partisi" olarak adlandırılan CHP'de bugüne kadar 36'sı olağan olmak üzere, 55 kurultay gerçekleştirildi. 3-4 Şubat tarihlerinde 36. Olağan Kurultayı'nı gerçekleştiren CHP, son olarak 9-10 Mart'ta tüzük değişikliğini içeren 19. Olağanüstü Kurultayı'nı yaptı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu CHP'nin ilk kongresi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi (4-11 Eylül 1919) olarak kabul ediliyor. Parti, ilk olağanüstü kurultayını ise Atatürk'ün vefatı üzerine 26 Aralık 1938'de yaptı. Kurultayda, "değişmez genel başkanlığa" seçilen İsmet İnönü, yaklaşık 33 yıl bu görevi sürdürdü. Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay'da oturmuştu.

Haber: Emre AKKIŞ


 

Editör: Mahmut Beyaz