Gelecek nesillere bırakacağımız çevre konusunda her kurum kendine düşen görevi fazlası ile icra etmeye çalışıyor. Yeşili ile Karadeniz Mavisi ile Akdeniz’i andıran Kahramanmaraş ise, doğanın korunması konusunda özel önlemler almaya devam ediyor. Kahramanmaraş Jandarması tarafından kısa bir süre önce kurulan Çevre Koruma Tim ekipleri, çevre teröristlerine göz açtırmıyor.

Çalışma sahasının içinde yasak balık avı, çöplerin yanlış yere dökülmesi, fabrika bacalarından çıkan gaz gibi çok konuya bakan ekipler, önceki gün Dulkadiroğlu ilçesinde bulanan katı atık tesisleri civarında rutin devriye görevini yaparken atması yasak olan alüminyum tozu dökerken bir kişiyi suçüstü yakaladı. Yapılan incelemede şahsa 5237 Sayılı TCK Madde 181 Çevrenin kasten kirletilmesi suçundan 161 bin TL para cezası kesildi. Olayla ilgili ise soruşturma başlatıldı. Denetimlerini sıklaştıran Çevre Koruma Tim ekipleri ise bir traktör römorku kadar dökülen tozun alınması için kurumlar ile yazışmasını sürdürüyor.

PUSU ATIYORLAR

İleriki neslin yaşayacağı popülasyonu korumak adına 7 gün 24 saat çalışan ekipler, özellikle katı atık tesislerinde kılık değiştirerek pusu atıyor. Çevre teröristlerinin alana geldiğini gören ekipler, kamera ve fotoğraf alarak olayı delillendiriyor.

YASA NE DİYOR?

(1) İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Atık veya artıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Atık veya artıkların toprakta, suda veya havada kalıcı özellik göstermesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza iki katı kadar artırılır.

(4) Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan fiillerin, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla ilgili olarak işlenmesi halinde, beş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına ve bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

(5) Bu maddenin iki, üç ve dördüncü fıkrasındaki fiillerden dolayı tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

MADDE GEREKÇESİ

MADDE 181.– Madde metninde çevrenin kasten kirletilmesi fiilleri suç olarak tanımlanmıştır. Böylece, kişilerin sağlıklı bir çevrede yaşama hakları korunmuş olmaktadır.

Maddenin birinci fıkrasına göre, bu suç, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten verilmesiyle oluşur. Ancak, atık ve artıkların ilgili kanunlarla belirlenen teknik usullere uygun olarak doğal ortama bırakılması hâlinde, hukuka aykırı bir davranışın varlığından ve dolayısıyla bu suçun oluştuğundan söz edilemez. Bu teknik usuller, çevreyi korumaya yönelik kanunlarla belirlenmelidir. Ayrıca, kirletme dolayısıyla ceza yaptırımı uygulanabilmesi için, bunun çevreye zarar verecek boyutta olması gerekir.

Maddenin ikinci fıkrasında, atık veya artıkların izinsiz olarak ülkeye sokulması, suç olarak tanımlanmıştır.

Üçüncü fıkraya göre; bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların konusunu oluşturan atık veya artıkların toprakta, suda veya havada kalıcı özellik göstermesi, verilecek cezanın artırılması sebebini oluşturmaktadır. Atık veya artıkların niteliği bu suçlar açısından daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hâl olarak kabul edilmiştir.

Dördüncü fıkrada ise, bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan suçların konusunu oluşturan atık veya artıkların diğer bir takım özellikleri, bu suçlar açısından daha ağır cezayı gerektiren ayrı bir nitelikli hâl olarak kabul edilmiştir. Bu hükmün uygulanabilmesi için, suç konusu atık ve artıkların insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olması gerekir. Beşinci fıkrada, iki, üç ve dördüncü fıkralarda tanımlanan suçlardan dolayı tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunacağı kabul edilmiştir.

Haber: Burhan Karagöz

Editör: Mahmut Beyaz