Birçok yerde hemen hemen başlayan birçok yerde ise başlamak üzere olan hasat öncesi Ziraat Odası olarak biçerdöver fiyatları için tavsiye niteliğinde aldıkları kararları açıklayan Başkan Mehmet Çetinkaya, bu ay itibariyle arpa ve buğdayda hasadın başlayacağını aktardı. Güzel bir hasat mevsimi umduklarını söyleyen Çetinkaya, biçerdöver fiyatlarının sulanmayan, kurak arazilerde 19 TL, sulu olan arazilerde 20 TL olduğunu söyledi. Bunun yanında mevsimsel işçilerin fiyatlarını da açıklayan Çetinkaya, “Bizim 2018 yılı tarım işçileri için açıklamış olduğumuz fiyat kişi başı 48 TL. Bu biber, sarımsak, pamuk için de aynı fiyatı kapsıyor” diye konuştu.

SUSUZ OLAN ARAZİLERİMİZE BİÇERDÖVERLERİMİZ GİRDİ”
Susuz olan arazilere biçerdöverlerin girdiğini ifade eden Çetinkaya, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta 2018 yılı üretim sezonu devam ederken bir taraftan da hasat mevsimi yaklaşan ürünlerimiz var. Hasadı yaklaşan ürünlerimizin başında arpa ve buğdaylarımız geliyor. Arpa ve buğdaylarımızda bugün itibariyle birçok bölgemizde artık biçerdöverler bismillah deyip arazilerde çalışmalara başlanmış durumdalar. Kıraç olan susuz olan arazilerimize de biçerdöverlerimiz girdi. Şu an için buğdaylarını hasat ediyorlar. Çiftçilerimizin çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Tabii artık bu ay itibariyle Kahramanmaraş’ta buğdayların tamamının hasadı başlayacak. İnşallah çiftçilerimize kazasız, belasız, yangınlardan uzak bir hasat mevsimi diliyoruz. Tabii bunun yanı sıra Kahramanmaraş’ta hasat mevsiminin başlamasıyla Ziraat Odası olarak biçerdöver fiyatlarının belirlenmesinde tavsiye niteliğinde kararlar aldık. Bu bağlamda bu yıl için Kahramanmaraş’ta hububat hasadında çalışacak biçerdöverlerin sulanmayan, kurak arazilerde 19 TL, sulu olan arazilerde 20 TL olarak dönüm başına fiyat açıkladık.”

TARIM İŞÇİLERİNİN FİYATI 48 TL
Tarım işçilerinin fiyatının 48 TL olduğunu kaydeden Çetinkaya, “Bunun yanı sıra biberde, sarımsakta, pamukta ve narenciye de çalışan mevsimlik tarım işçilerimiz var. Tarım işçilerimizin fiyatlarının açıklanmasında da oda olarak biz çok uç fiyatların olmaması veya fiyatların çok farklılık göstermemesi için tavsiye niteliğinde fiyatlar açıklıyoruz. Ama asıl anlaşma biliyorsunuz ki üretici ile çalışan personel arasında gerçekleşiyor. Bizim 2018 yılı tarım işçileri için açıklamış olduğumuz fiyat kişi başı 48 TL. Bu biber, sarımsak, pamuk için de aynı fiyatı kapsıyor. Kahramanmaraş adına bu yıl ürünlerin bol olmasını, çiftçilerimizin doğal afetlerden uzak olmasını temenni ediyoruz. Kahramanmaraş’ta bu fiyatlarımızın hem işverene hem de işçilere hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

ANIZ YAKMAYIN”
Sözlerinin devamında anız yangınlarından bahseden Çetinkaya, şunları kaydetti: “Hasadın hemen arkasından biliyoruz ki daha önceki yıllarda da çokça yaşanan anız yangınları en büyük endişemiz. Bu konuda ciddi anlamda sıkıntılar yaşanıyor ve maalesef her yıl konuyla ilgili defalarca uyarmamıza rağmen anız yakılıyor. Anız sadece toprak için zararlı değil aynı zamanda anız yangınları orman yangınlarına da sebep oluyor. Anızını yakan aslında bir bakıma geleceğini yakıyor. Çiftçimizin bu anlamda anızlarını yakmaması gerekiyor. Yanan her anız aslında çiftçinin geleceğini de yakıyor. Bu konuyu her toplantımızda dile getiriyoruz ve arazideki danışmanlarımız aracılığıyla çiftçilerimize sürekli duyuruyoruz.”

Haber: Emre Akkış



 


 

Editör: Mahmut Beyaz