Kahramanmaraş’ın su doluluk oranı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Çetinkaya, “Biliyorsunuz ki 2015-2016 yılında yaşanan bir kuraklık vardı. 2017 yılının başlarında yağışlarımız çok oldu eskiye göre. Bu yıl için Kahramanmaraş’ta yağışla alakalı çiftçilerimiz çok büyük ciddi anlamada sıkıntılar çekmediler. Şuan için arazilerde, bağlarda ve bahçelerde, pamuk, biber, mısır, ayçiçeği gibi ürünler hala devam ediyor. Önümüzdeki günlerde de bu ayın sonu itibari ile de biber ve pamukta hasat başlayacak. Tabi geçmiş yıllarda yaşadığımız önceki dönemlerdeki kuraklık tarımı etkilemişti ama 2017 yılında kuraklıkla alakalı çok büyük bir sıkıntımız olmadı gözlemlediğimiz arazilerde, çiftçilerle yaptığımız sohbetlerde de bunu görmüş oluyoruz. Su ile alakalı 2017 yılı için bir sıkıntımız yok” dedi.


 

50 DERECELERE VARAN SICAKLIKLAR BULUNUYOR’

Bu yılın da sıcak geçtiğini ifade eden Çetinkaya, eskisi gibi kurak olmadığını ama sıcaklıkların devam ettiğini belirterek şu bilgileri aktardı: “Kuraklık geçtiğimiz yıllara nazaran bu yıl o kadar etkisini göstermedi. Sıcakları biliyorsunuz bugünlerde, arazilerde çiftçilerimiz yoğun bir şekilde çalışması, bağ bahçe de biber ve pamukta, mevsim normallerinin üzerinde 47, 48 dereceleri, araziye indiğimizde 50 derecelere varan sıcaklar bulunuyor. Bu 50 dereceyi bulan sıcaklıklar nedeni ile güneş yanıkları, güneşten dolayı üründe verim kaybı, bununla ilgili birçok problem yaşamaktayız tabi bu üzümde de etkili olacak. Biber de güneş yanıkları ve döllenmede sıkıntı olacak. Pamukta kozalarda koza yanıklıkları gördük, arazide dolaştığımız zaman. 2017 yılı kurak değil ama sıcak bir yıl ve sıcak bir yaz geçiriyoruz ama kuraklık yok. Bu da ürünlerde, ürün kayıplarına ve rekoltenin düşmesine neden oldu. Mevsim normallerinin biran önce düzelmesi ve normale dönmesi tarım adına olumlu bir sonuç vereceğini düşünüyoruz.”

PAMUK VE SOYADA ARTIŞ VAR’

Kahramanmaraş’ta geçtiğimiz yıllara göre pamuk ve soyada artış olduğunu belirten Çetinkaya, “ Bu yıl pamuk ve soyada artış var bunun tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden bir tanesi de, ürünlerin devlet tarafından desteklenmesi, pamuğun desteğinin artırılması, soyanın desteğinin artırılmasıdır. Öte yandan da mısırın desteğinin düştüğünü görüyoruz Kahramanmaraş’ta yaşanan su sorunu ve kuraklık nedeniyle. Şuanda pamuk ve soyada bir artış rekoltenin ve ekilen arazilerin çoğalması söz konusudur” dedi.

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz