Günümüzde gelişen ve gün geçtikçe biraz daha büyüyen teknoloji, hayatın her alanına girmesiyle birlikte yaşamı kolaylaştırdığı gibi bazıları için de zorlaştırıyor. Artık her şeyin fabrikasyona dönüştüğü şu dönemde el emeği ile yapılan birçok meslekte kaybolmaya yüz tutuyor. Geçmişten bugüne dek gelen saat tamirciliği, terzicilik, ayakkabı imalatı gibi birçok meslek ayakta durmakta zorluk çekiyor. İşte bu el emeği ile yapılan ve unutmaya yüz tutmuş bir mesleği icra eden 61 yıllık Bakırcı Ustası Hanifi Bağlayıcı, henüz 8 yaşında çırak olarak başladığı bakırcılık mesleğine ilk günkü aşkla devam ediyor. Mesleği her ne kadar fabrikasyon ürünlerinin perdesi altında kalsa da Bağlayıcı, icra ettiği mesleğini ayakta tutmaya devam ediyor. 3 çocuğunu bakırcılıktan kazandığı parayla büyüten Bağlayıcı, mesleğin bitme noktasına gelmesinin en önemli sebebi olarak alttan çırak yetişmemesi olduğunu söyledi.

ÖMRÜM BU İŞ İLE BİRLİKTE GEÇTİ”
Kentte bakırcı ustasının neredeyse yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Bağlayıcı, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “1970 yılından bu yana bakırcı ustasıyım. Bu işe babamın sayesinde başladım. Babam beni henüz 8 yaşındayken bir bakırcı ustasının yanına çırak olarak verdi. O günden bu yana hala bu işi yapıyorum. Şu anda ben 69 yaşındayım. Yani 61 yıllık bakırcıyım. Bakırcılığa girdiğim ilk günden bu yana işimi severek yapıyorum. İşimi yaparken zevk alıyorum. Çünkü ömrüm bu iş ile birlikte geçti. Kahramanmaraş’ta bakırcı ustası neredeyse yok denecek kadar az kaldı. Ben Kahramanmaraş’ın eski ustalarındanım. Maraş’ta çaydanlık, cezve ve sürahiyi ilk yapan ustalardan biri de benim. Ama artık az öncede söylediğim gibi yaşım ilerledi eskisi gibi iş çıkartamıyorum.”

GEÇMİŞ YILLARDA BAKIRCILIK İŞİ ÇOK GÜZELDİ”
“Geçmiş yıllarda bakırcılık işi çok güzeldi ve çok para kazanıyorduk” diyen Bağlayıcı, “Şimdi bu kazanç kalmadı. Akşama kadar ürün yapıyoruz ama maalesef eskisi gibi satış yapamıyoruz. Bizim işimizi etkileyen unsurlardan bir tanesi de teknoloji. Bakırcılık çok zor bir meslek. Alttan adam yetişmiyor. Bakırcılığın bitmesindeki en önemli sebeplerden biri de alttan çırak yetişmemesi. İnsanlar masa başında bir iş arıyor. Bu yüzden bu kara mesleğe kimse gelmiyor. Ben 3 çocuğumu da bu meslek sayesinde büyüttüm” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz