Geçtiğimiz yıllarda hem ülke genelinde hem de Kahramanmaraş'ta eğlence sektöründe önemli pazar payına sahip olan CD ve DVD'lere, teknolojide yaşanan gelişmeler sonucunda ilgi yok oldu. Film tanıtım ve pazarlama endüstrisin de önemli pazar payına sahip olan CD ve DVD'lerin yerini ise sanal pazarlama ve satış elemanları aldı. Kahramanmaraş'ta ki sayılı CD satıcılarından Kervan VCD'nin işletmecisi Murat Deveci, bu konuda gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

"ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİ"

Sektörün birden yok olmasından yakınan Murat Deveci, "Hem üretici açısından hem de tüketici açısından vazgeçilmezlerden bir tanesiydik. Yeni bir film çıktığında sıra olurdu buralarda" dedi. Deveci, sözlerine şu şekilde devam etti, "Eskiden yeni çıkan tüm filmler vizyona girdikten kısa bir süre sonra CD ve DVD versiyonları da piyasaya sürülürdü. Şuan ki film sektöründe sinemaların payının yarısı da bizlerindi. Önemli bir yere sahipti. Hem üretici açısından hem de tüketici açısından vazgeçilmezlerden bir tanesiydik. Yeni bir film çıktığında sıra olurdu buralarda. Bazı insanlar günlerce beklerdi yeni çıkan filmlerin gelmesini. Şöyle bir tarihi incelediğiniz de bu kadar büyük pazar payı olup da zamanla birden yok olan başka sektör yoktur. O zamanlar bizim gibi işletmelerin sayısı da çok fazlaydı. Teknoloji insan hayatında çok fazla yararlı gelişime yol açtıysa da bizim sektörün bitişine sebep oldu. Hala da değişime devam ediyor bu sektör. Şuan baktığınızda da satılmıyor değil. İllaki gelen müşterilerimiz oluyor. Ek olarak şuan düğün kasetlerini çeviriyoruz. Ayakta kalmak için buna benzer yan işlerle uğraşıyoruz. Yine aynı şekilde bunu dahi Kahramanmaraş'ta yapan çok kişi kalmadı."

"YENİ ÇIKAN FİLMLERİN ÇOK AZININ CD'Sİ ÇIKIYOR"

Son günlerde vatandaş tarafından çok tercih edilen ve gündemde bir hayli yer bulan sanal film izleme platformları hakkında da konuşan Deveci "Zamanla sinemanın pazar payını da bu platformlar bitirecektir. Kısa bir süre sonra daha da büyük kitlelere ulaşıp bu sektörde daha çok yer alacaklardır" dedi. Deveci, "Meslek bitti ve dahası biteli de bir hayli zaman oldu. Ara sıra arşivlik bir şeyler arayışında olan vatandaşımız oluyor onlarla iş yaparsak yapabiliyoruz. Bu açıdan baktığınız da büyük nostaljidir. İnsan bazen geçmişe gidip bu şekilde film izlemek istiyor. Şuan internet ortamı çok daha konforlu bir şekilde film izleme olanağı sunuyor. Yine teknoloji ile telefonlar da kendini çok geliştirdi. Telefonlar dahi sinema keyfini artık yaşatmaya başladılar. Sektörü asıl öldüren bu oldu. Yeni çıkan filmlerin çok azının CD'si çıkıyor. Çıkanın da dağımı eskisi gibi kapsamlı bir şekilde yapılmıyor. Yıllardır yeni gelen film olmadığını dahi söyleyebilirim. Şuan birçok dijital ortam da kapsamlı film izleme platformu var. Bu yerler insanlara birden fazla filmi tek ücret ödeyerek izlemeyi sağlayabiliyor. Bu alanlar zamanla daha da gelişecektir. Şuan ki sinemaların yerini de zamanla onlar alacaktır." şeklinde konuştu." ifadelerini kullandı.

"HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Kahramanmaraş'ta sektörün diğer temsilcileri hakkında da konuşan Deveci, "Benim tanıdığım bu işle uğraşan neredeyse hiç kalmadı, Benim bilmediğim ama hala bu sektörün içinde olan varsa da uzun bir süre dayanamayacaktır" dedi. Deveci, sözlerini ise şu şekilde tamamladı, "Biz şuan Kervan VCD olarak devam ediyoruz. Kahramanmaraş'ta bizden başka bu işle uğraşan insanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Eskiden her yerleşim bölgesinde bulabiliniyordu. Şuan benim dahi bildiğim hiç yok diyebilirim. Daha da zaman geçtikten sonra tamamen bir nostalji unsuru olacağız. Şuan elimizde çok ürün var eğer bu süre içerisinde bu ürünleri satmazsak bir süre sonra çok daha değerli olacaklardır. Tabi VCD oynatıcılarında zamanla yok olması bu durumu çok etkiledi. Teknolojiye yenik düştük. Gönül isterdi ki yine teknoloji gelişsin ama bazı sektörlerde bu kadar kötü etkilenmeden yaşamına devam etsin ama yapacak bir şey yok. Yeni ürünler gelmese de biz elimizde kalanlar ile hizmet vermeye devam ediyoruz."

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz