Türkiye genelinde 5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisini ilgilendiren zam maratonunda sona gelindi ve Hükümet ile memur sendikaları anlaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile memurları temsil eden Memur-Sen arasında toplu sözleşme imzalandı. Zam pazarlığının bitmesinin ardından Ankara’dan ayağının tozuyla Kahramanmaraş’a gelen Memur-Sen İl Başkanı Abdulaziz Aydın, Manşet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin zorlu dönemeçlerden geçtiği bir dönemde, sorumluluklarını üstlendikleri tüm kamu görevlilerinin haklarını merkeze alarak, çatışmayı değil, uzlaşmayı tercih ettiklerini belirten Aydın,  “4. Dönem Toplu Sözleşmesinin hakem heyetine gitmeksizin uzlaşmayla neticelenmesini bu yönüyle önemli buluyoruz. Ülkenin içinde bulunduğu çetin şartlar ve hassas süreçler dikkate alındığında varılan uzlaşmanın olası bir gerginlik ihtimalini devre dışı bırakmasını en az elde edilen kazanımlar kadar değerli bir kazanım olarak görüyoruz. 15 Temmuz gibi ciddi bir badireyi henüz atlatmış ve bunun bir devamı olarak gördüğümüz küresel kuşatmanın giderek kesifleştiği ülkemizin bu şartları dikkate alındığında elde ettiğimiz kazanımların değeri daha iyi anlaşılacaktır” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 17.4 ZAM, 258 MADDELİK KAZANIM SAĞLADIK

Toplu sözleşmeden yüzde 17. 4 zam oranı ile 258 maddelik bir kazanım sağladıklarının altını çizen Aydın, şöyle konuştu: “4. Dönem Toplu Sözleşmesinde yetkili olan 11 sendikamız ile birlikte yetkili konfederasyon olarak Kamu İşveren Heyetiyle yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde yüzde 17.4 zam, 258 maddelik kazanım sağladık. Tekliflerimizi hazırlarken, sendikalarımızın üyelerinden yöneticilerine kadar geniş bir yelpazede istişarelerde bulunduk, teklifleri aldık. Mali tekliflerimizle ilgili Ekonomik AR-GE Birimi’miz detaylı çalışmalar ve raporlar hazırladı. Sendika genel başkanlarımızla, il teşkilatlarıyla, uzmanlarımız ve AR-GE birimimizle toplantılar yaparak hem teklifleri hem de yol haritasını belirledik. Sendikamızdan olsun olmasın bize ulaşan her türlü öneriyi değerlendirdik. Kısaca tekliflerimiz tamamen istişare zemininde ve profesyonelce hazırlandı. Hazırladığımız 4. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimizi 24 Temmuz’da gerçekleştirdiğimiz Genişletilmiş Başkanlar Kuruluna katılan başkanlarımızla birlikte Devlet Personel Başkanlığına teslim ettik. 4. Dönem Toplu Sözleşmesi 1 Ağustos tarihinde başladı. 14 Ağustos tarihinde Kamu İşveren Heyeti teklifini 2018 için 3+3 ve 2019 için 3+3 olarak açıkladı. Kamu İşveren Heyetinin olası tutumuna göre hazırladığımız “Bu Teklife Evet”, “Müzakere Edilebilir” ve “Bu Teklife Kapalıyız” kartonlarından “Bu teklife kapalıyız” ı kaldırdık ve “Cebimiz de kapımız da açık, yeni bir teklif bekliyoruz” mesajını vererek o günkü oturumu sonlandırdık.”

MEMURUN RAZI OLMAYACAĞI BİR TEKLİFE EVET DİYEMEZDİK

Memurun razı olmayacağı bir teklife sendika olarak evet demediklerini vurgulayan Aydın, “Yeni bir teklif beklerken boş durmadık ve hükümet yetkilileri, bakanlar, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yaptık. Bir yandan da genel başkanlar ve il başkanlarımızla istişare toplantılarımızı sürdürdük, yol haritamızı değerlendirdik. Müzakere sürecinin son günü olan 21 Temmuz’da Kamu işveren Heyeti yeni teklifini 2018 için 3,5 + 3,5, 2019 için 4+5 olarak açıkladı. Gece sürekli toplantı halinde bulunduğumuz sendika genel başkanlarımızla yaptığımız istişareler sonucunda bu teklifi de “Müzakereye hazırız ama imza için yetmez, yeni bir adım daha bekliyoruz” diyerek reddettik. 15 Temmuz’u yaşamış bir Türkiye’nin şartlarının farkında olmakla birlikte memurun rıza göstermeyeceği bir teklifi kabul edemezdik. Sunulan teklifin bir miktar daha artırılmaması durumunda imza atmayacağımızı beyan ettik. Türkiye'nin şartlarını biliyorduk ancak memurun razı olmayacağı bir teklife evet diyemezdik ve demedik. Son gece mutabakatsızlık netleşmişti. Kamu İşvereni tarafından yeni bir olumlu adım atıldı. Olabileceğin ve alınabileceğin son noktasını gördükten sonra gece saatlerinde başkanlarımızla istişare ettik ve nihayet uzlaşma sağladık. Bu süreçte masadaki müzakereler kadar masa dışı diplomasinin ne kadar gerekli ve önemli olduğunu bir kez daha gördük” şeklinde konuştu.

EN DÜŞÜK KAMU GÖREVLİSİ MAAŞI 422 TL ARTTI

Zamlarla birlikte en düşük kamu görevlisi maaşının 422 TL arttığını ifade eden Aydın, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Çeşitli kesimlerin karalama ve değersizleştirme çabalarına karşın kamuoyunu, kamu görevlilerini ve üyelerimizi doğru bilgilendirmek adına ürettiğimiz kazanımlardan bazılarını bu vesileyle izah etmekte fayda görüyoruz. İmza altına aldığımız Toplu Sözleşmede 45 maddesi genel, 213 maddesi hizmet kollarının olmak üzere toplam 258 maddede bağıtlanan kazanımlar elde ettik. Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine 2018 yılında yüzde 7,64; 2019 yılında yüzde 9,20; iki yıllık toplamda yüzde 17,4 zam aldık. İki yıllık toplamda 36milyar TL pay kamu görevlilerine aktarılacak. 3+3+3+3 olarak sunulan ilk teklifte 27 milyar olan bütçe payını 9 milyar TL artırdık. Sunulan ilk teklifte yüzde 12,5 olan oranı yüzde 17.54’e çıkararak yüzde 40 oranında bir artış sağladık. Zam oranlarının enflasyonun altında kalması halinde aradaki fark kadar enflasyon farkı zammı maaşlara yansıtılacak. Böylece en düşük kamu görevlisi maaşında 422 TL artış sağlanmış oluyor. En düşük memur maaşı, aile yardımı dâhil 2018'in ikinci yarısında 2 bin 929; 2019'un ikinci yarısına gelindiğinde 3 bin 198 TL’ye yükselmiş olacak. En düşük memur maaşı 2018'in ilk yarısında bin 945 TL, 2019’da 2093 TL’ye yükselecek.”

20 GÜNLÜK HAC İZNİ
Sözleşmedeki kazanımlardan bahseden Aydın, kamu personellerine 20 günlük hac izni sağladıklarını söyledi. Aydın, “Emekli olan kamu görevlisine 1 Ocak 2018’de bin 448 TL tazminat ödemesi yapılmasını sağladık. Toplu sözleşme ikramiyesi yüzde 17,54 artırılarak 91 TL olarak ödenecek. 4/C'li personele 256 TL ek ödeme verilmesini, 95 TL tutarında da fazla çalışma ücreti almasını sağladık. Öte yandan 2 bin 334 TL olan maaşı, yüzdelik zam ve ek ödeme artışı ile birlikte 2 bin 492 TL’ye çıkacak ve ocak ayında toplam maaş artış oranı yüzde 6,77’ye ulaşacak. 4/C'li personele çalışmayan eşi için ise 270 TL eş yardımı ve 63 TL çocuk yardımı verilmesini sağladık. Kamu avukatlarına ödenebilecek yıllık vekâlet ücretini 510 TL attırdık. Bazı kadrolar için: KIT’lerde görev yapan müdürlere 202 TL'ye yükseltildi. Sivil savunma uzmanları, maaşlarına 51 TL ilave zam almaya devam edecek. KIT’lerde görev yapan teknik şef, atölye şefi, teknik amir, teknik uzmanlara 122 TL ilave ücret aldık, Kamu şeflerinin maaşlarına ilave 101 TL zam, Kurum tabibi ve diş tabiplerinin maaşlarına ilave 122 TL ilave zam aldık. Kamu görevlilerinin hac farizalarını yerine getirmek için 20 günlük ücretsiz izin kullanabilmelerini sağladık. Kamu kurum ve kuruluşlarının helal gıda sertifikasıyla tanışmasını sağladık. Engelli çocuğu olan kamu görevlilerine çocuk yardımını yüzde 50 artırdık. Engelli kamu görevlilerinin eğitimlerinde, çalışma koşullarında ve diğer haklarında iyileştirilmeler sağladık. Toplam 213 kazanımın elde edildiği hizmet kolu kazanmalarından her hizmet kolundan öne çıkan ikişer tanesini buraya alıyoruz” ifadelerini yer verdi.

KAZANIMIN ÖLÇÜTÜ MEMUR-SEN
Kazanımın ölçütü olarak Memur-Sen’i gösteren Aydın, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Toplu Sözleşmenin mimarı Memur-Sen bugüne kadar yetkili olarak girdiği bütün toplu sözleşmelerden memura çok önemli kazanımlar sağlayarak yüzünün akıyla çıkmıştır. Memur- Sen’in bugüne kadarki kazanımlarını anlayabilmek için, bizim yetkili olduğumuz dönemlerden önceki toplu sözleşme sonuçlarına bakılması yeterli olacaktır. Enflasyonun yüzde 10’u geçtiği dönemlerde, imza attıkları yüzde 2+2’lere, 3+3 gibi artışlara başarı diyenlerin bugün ürettiğimiz kazanımlara dil uzatmalarını gayri ciddiliğin son sürümü olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek isteriz. Öyle anlaşılıyor ki Memur-Sen’in, yıllardır elde ettiği yüksek oranlı kazanımlar ciddi bir çıta oluşturmuştur ve kimi sendikalar Memur-Sen öncesi dönemin kazanımlarını unutup kendi dönemlerinde hayalini kurup teklif dahi edemedikleri Memur-Sen’in kazanımlarını değerlendirmektedirler. Bu da gösteriyor ki kazanımın ölçütü yine bizzat Memur-Sen’dir.”

ÖZGÜR SENDİKACILIĞIN TEMSİLİ MEMUR-SEN’DİR

Memur-Sen’i özgür sendikacılığın temsili olarak tanımlayan Aydın, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Salt ücret sendikacılığıyla değil, değer sendikacılığıyla da farkını ortaya koyan Memur-Sen hiçbir şart altında duruşunu bozmamıştır. 28 Şubat'ın kirli sayfalarının yırtılıp atılmasında, başörtüsü zulmünün kaldırılması için toplanan 12 milyon 300 bin imzada, 27 Nisan e- muhtırasından 15 Temmuz ihanetine, Gezi tertibinden 17-25 Aralık kumpasına kadar her konuda milletin yanında saf tutan duruşumuzdan taviz vermediğimiz gibi memurun haklarını sonuna kadar savunma ve kazanımları en üst düzeyde elde etme duruşumuzdan da taviz vermedik, vermeyiz. Memur-Sen değerleriyle, duruşuyla özgün ve özgür sendikacılığın temsilcisidir. Sadece toplu sözleşme sürecinde değil, sonrasında da kamu görevlilerinin kazanımlarını artırmak için durup dinlenmeksizin çalışmaktadır. Memur-Sen’i güçlü kılan değerleri ve üyeleridir. Değerlerimize sahip çıkıyor, üyelerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu kazanımların elde edilmesine fedakârlıklarıyla katkı sunan teşkilatımız, sendikalarımızın yönetim kurulları ve başkanları ile emeği geçen herkese teşekkür ediyor, 4. Dönem Toplu Sözleşmesinin bütün milletimize ve kamu görevlilerine hayırlar getirmesini diliyoruz.”

Memur Sen konfederasyonu bünyesinde bulunan diğer 11sendikanın kazanımları ise şu şekilde;

EĞİTİM BİR SEN

Haftada 20 saat ders niteliğinde yönetim görevi ücreti alan müdür ve müdür başyardımcılarına ilave 4 saat ek ders ücreti artışı sağlandı. Üniversitelerde lojman tahsis komisyonlarında yetkili sendika temsilcisinin bulunmasını ve Üniversitelerin sıra tahsisli lojmanlarının yüzde 15’inin idari personel için ayrılmasını sağlandı.

SAĞLIK-SEN

Döner sermaye ek ödeme oranlarının AFAD’a bağlı kamplardaki sağlık tesislerinde görev yapanlarda yüzde 200, Gaziantep, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa illerde kampların dışındaki sağlık tesislerinde görev yapanlarda yüzde 180 olarak uygulanmasını sağlandı. Sağlık çalışanlarının ve sözleşmeli yöneticilerin ayda 5, yılda 12 güne kadar olan yıllık izinleri ve süt izinlerinde ek ödemelerinden kesinti yapılmamasını sağlandı.

DİYANET-SEN

İmam-Hatiplere ve müezzinlere dini ve ulusal bayramlarda, 1 Ocak, 1 Mayıs ve 15 Temmuz Bayramlarında fazla çalışma ücreti ödenmesini sağlandı. Murakıpların maaşlarına, din hizmet tazminat oranları 10 puan artırılmak suretiyle 101 TL ilave zam yapılmasını sağlandı.

BÜRO MEMUR-SEN

Mahkemelerde, SGK İl Müdürlüklerinde ve Vergi Dairesi Müdürlüklerinde görev yapan personelin fazla çalışma ücretlerini artırıldı. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü personeline havacılık tazminatı ödenmesini sağlandı.

BEM BİR-SEN

Mahalli idarelerde geçmiş yıllarda yapılan sosyal denge tazminatı sözleşmelerinin süresi 2019 yılına uzatılması sağladı. Belediyelerde resmi tatil günlerinde defin hizmetlerinde çalışacak personele fazla çalışma ücreti ödenmesi sağlandı.

TOÇ BİR-SEN

TMO, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Et ve Süt Kurumu, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü personeline ayda 50 saat fazla çalışma ücreti ödenmesini sağlandı. Orman Kadastrosu hizmetlerinde görevlendirilen ve arazide fiilen çalışan personele her gün için 25 TL ilave ödeme yapılmasını sağlandı.

BAYINDIR MEMUR-SEN

Tapu Müdürlüklerindeki personel için ayda 150 TL, yılda 1.800 TL fazla çalışma ücreti alındı.

Karayolları Genel Müdürlüğü personeline fazla mesai ücreti ödenmesini ve AFAD çalışanlarına ödenen fazla mesai ücretinin tüm il merkezlerinde çalışanlara da ödenmesini sağlandı.

ENERJİ BİR-SEN

DSİ personeline ayda 50 saat fazla çalışma ücreti ödenmesini sağlandı.

MTA, ETİM ADEN İşletmeleri, TKİ ve TTK personeline her ay 30 TL ilave ödeme yapılmasını sağlandı.

BİRLİK HABER-SEN

PTT’deki baş dağıtıcı ve dağıtıcılardan bazı hizmetleri aynı zamanda araç kullanarak fiilen yerine getiren personele ilave olarak aylık 84 TL ödenmesini sağlandı. PTT’de fiilen gişelerde görev yapan personel ile gişelere-para giriş çıkışlarında görev yapanlara ilave olarak aylık 84 TL ödenmesini sağlandı.

ULAŞTIRMA MEMUR-SEN

DHMİ personeline ilave havacılık tazminatı ödenmesini ve fazla mesai ücretlerinin 3 katı fazla ödenmesini sağlandı. TCDD personelinden gece çalışması yapanlara her gün için 15 TL ek ücret ödenmesini sağlandı.

KÜLTÜR MEMUR-SEN

Kütüphaneler, müzeler, turizm danışma büroları ve kültür merkezlerinde ulusal bayram ve genel tatil günlerinde fiilen çalışma yapan personele ayda 50 saat fazla çalışma ücreti ödenmesini sağlandı.

Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumundaki uzman personele, ek ödemelerine 25 puan ilave edilmek suretiyle 253 TL ödeme yapılmasını sağlandı.

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz