Kurban Bayramı’na bir hafta kala Kahramanmaraş Canlı Hayvan Pazarı’nda kurbanlıklar görücüye çıktı. Kurbanlıkların satışı hızla yapılırken pazarın en büyük tosunu dikkatleri üzerine çekti.
 
Kurban Bayramı’na bir hafta kala koyun, keçi yetiştiricileri bin bir emeklerle besleyip büyüttüğü hayvanlarını kurbanlık diye vatandaşın karşısına çıkartmaya başladı. Kurbanlık almak isteyen vatandaşlar ise hayvan pazarının yolunu tutuyor. Az da olsa kıran kırana pazarlıkların yaşandığı Hayvan pazarında her keseye uygun kurbanlıklar alıcısını bekliyor. Bazı satıcılar, özenle besleyip büyüttükleri kurbanlıklar için araba fiyatında değer biçiyor. Konuyla alakalı Kahramanmaraş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu, Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla bu yıl birkaç TL arttığını söyledi. Fiyatların artmasını ülkemizde bulunan hayvanların azlığına bağlayan Kuzu, her yıl 20 bin hayvan eksiye düştüklerini kaydetti. Öte yandan Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş Canlı Hayvan Pazarı’nda ki esnaflarla görüşmelerimiz de esnaf, herkese yetecek kadar hayvanın olduğunu belirterek, kilogramın 14-15 TL arasında değiştiğini söyledi.
 
MODERNEŞMEYE BAĞLI OLARAK ÇOBANLARIMIZ AZALIYOR’
Kahramanmaraş Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vakkas Kuzu, şunları söyledi: “Kurbanlıklarımız şu anda görücüye çıkmaya başladı. Kurbanlıklarda kilogram bu yıl 15 TL’den aşağıya düşmez. Ama vatandaşlar 15 TL’yi büyük bir rakam olarak görmesin çünkü ülkemizde bu yıl bazı yerlerde yağış olmadı. Yağış olmadığı için yem fiyatları da tavan yaptı. Ayrıca modernleşmeye başladıkça çoban sayımızda gittikçe azalıyor. Kırsal kesimde ki hayvancılık bitmek üzere. Biz yıllık 20 bin hayvan eksiye düşüyoruz. Geçen sene 380 bin hayvan için destek verdik. Bu sene ise 360 bine düştü. Geçen sene bir kurbanlık fiyatı 900 ila bin TL arasında değişiyordu. Bu sene ise tahminen bin 300 ila bin 500 TL arasında değişir. Büyükbaş hayvanlar ise 7 bin TL ile 12 bin TL arasında fark gösteriyor.”
 
HAFTALIK ORTALAMA 3-4 TANE KURBAN SATIYORUZ’
Bir başka hayvan pazarı esnafı Ferhat Çam ise şunları dedi: “Hayvan pazarında satışlarımız şu anda normal. Henüz bayrama bir aylık gibi bir süre olduğu için vatandaşlar kurbanlıklarını şimdiden almak istemiyor. Şehir merkezinde oturan vatandaşlarımız almıyor fakat kırsal kesimde evinde besleyebilecek olan vatandaşlarımız şimdiden alıyor. Fiyatlarımız ise 14-15 TL arasında değişiyor. İnşallah iyi olur. Haftalık ortalama yaklaşık 3-4 tane kurban satıyoruz.
 
HABER: EMRE AKKIŞ
Editör: Mahmut Beyaz