Defalarca yasaklanması, defalarca da yasağın kaldırılması nedeniyle araç sahiplerinin kafasında soru işaretleri bırakan cam filmi uygulaması, yaz sıcaklarının başlamasıyla birlikte yeniden gündeme geliyor. Güneş ışınlarından korunmak ve aracına güzel bir görüntü vermek isteyen vatandaşlar, oto aksesuarcıların yolunu tutmaya başladı. 2017 yılının son aylarında yasaklanmasının ardından birçok araç sahibi, araçlarındaki cam filmlerini sökerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelen tepkilere karşılık verdiği direktiflerle cam filmi yasağında geri adım atılmıştı. Bir yasaklanan bir yasağın kaldırılması nedeniyle araç sahiplerinin de kafası karışırken, olası bir cezadan çekinseler de araçlarına cam filmi yaptırıyor. En son düzenlemeyle birlikte cam filminde ön camlara hiçbir şekilde cam filmi yapılmazken, ön kapılarda 1 numara, arka kapılarda da 2 numara cam filmi uygulanılabiliyor. Murat Oto Aksesuar sahibi Murat Küçük, cam filmi uygulamasındaki son durumu gazetemize anlattı. Gerekli şartlara uyulduğu takdirde araç sürücülerinin hiçbir şekilde ceza almayacağını belirten Küçük, yaz sıcaklıklarının başlamasıyla birlikte yoğunluk yaşadıklarını söyledi. Cam filminin araçlara olan faydasını anlatan Küçük, “Black master dediğimiz 9 yıl garantili cam filmimiz yüzde 92 oranında ultra viyola ışınlarını kesme özelliğine sahiptir. Bunun alt segmentlerinde de yüzde 50-60 civarında ultraviyole ışınlarını kırar. Aynı zamanda yüzde 20 oranında ısı tasarrufu sağlar, yani içeriye giren ısıyı keser ve cam filmindeki en önemli noktalardan biride, aracın içerisinde bulunan plastik aksam, göğüs veya yan kaput döşemeleri yada koltuk döşemelerinin deforme olmasını engellemektedir” dedi.

CAM FİLMİ SERBEST, CEZA UYGULAMASI YOK”

15 yıldır oto aksesuar sektöründe çalıştığını belirten Murat Oto Aksesuar sahibi Murat Küçük, cam filmi uygulamasının şuan da serbest olduğunu söyledi. Küçük, “15 yıldır bu sektördeyim, bu işi yurt dışında Hollanda’da altı ay, altı buçuk sene de İstanbul’da SONAX ve 3M gibi önemli yerlerde uygulama yaparak devam ettirdik. Şuanda da Kahramanmaraş’ta çalışmalarımıza kendi iş yerimizde devam ediyoruz. Cam filmleri şuan da serbest ama cam filminde sadece en ön camlar yasaktır. 0,5, 0,7 gibi numaralar dahi en ön camlarda kesinlikle yasaktır. Ön kapılar 1 numara, yüzde 70 uygulanmaktadır, arka kapılara ise 2 numara uygulanabilir. Cam filmli araçlar muayeneden direk geçmektedir, hafif kusur veya ağır kusur gibi konular mevzu bahis değildir, yürürlükte böyledir. Resmi kanunlarda, yüzde 70 ön kapılarda filim olduğu sürece Emniyet mensupları hiçbir şekilde ceza uygulaması yapmaz, yapılsa bile itiraz dilekçesi verdiği zaman verdiği parayı tekrar devletten alır” şeklinde konuştu.

CAM FİLMİNİN FAYDASI SAYMAKLA BİTMEZ”

Cam filminin faydalarını anlatan Küçük, “Cam filminin faydaları saymakla bitmez, en önemlisi Kahramanmaraş gibi Akdeniz bölgesinde bulunan şehirlerinin ortalama yaz sıcaklık seviyesi yüksektir. Ortalama altı ay yaz ayı sürer, bu altı ay sıcaklığa maruz kalmak istemeyen insanlar arabalarına cam filmini uyguluyor. Bunun yanında dışarıdan aracın içine bakan meraklı gözlerden, yani arabasının içinde ailesi var, namahremi var, ışıklarda durduğu zaman rahatsız edilecek konumda veya bayan şoförler rahatsız edilecek şekilde maalesef insanlarımız bakmaktadır. Araçlara cam filmi yaptırılmasının en önemli nedenin başında bu gelmektedir. Bunları engelleyebilmek için cam filmi yapılması lazım, dışarıdan bakıldığında aracın içinin rahatsız edilmeyecek şekilde görünmesi için” ifadelerini kullandı.

ARAÇLARA ESTETİK BİR GÖRÜNTÜ VERİYOR”

Cam filminin araçlarda da estetik bir görüntü oluşturduğuna dikkat çeken Küçük, “İkinci noktalardan biri ise cam filmleri araçlara estetik bir görüntü sağlamaktadır. Güzel bir imaj vermektedir, kesinlikle ve kesinlikle yüzde 20 veya yüzde 10 oranında yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Yaz aylarındaki altı aylık süreç içerisinde veya kış aylarında da her zaman kullandığımız en önemli şey klima. Herkes arabasına binince klimasını açıyor, ne için rahat edeyim, boğulmayayım, bunalmayalım diye. Bunlardan dolayı yaz aylarında kullanılması gereken en önemli faktör cam filmi uygulamasıdır” açıklamalarında bulundu.

GÜNEŞİN ZARARLI IŞINLARINI KIRMAK İÇİN CAM FİLMİ YAPILMALI”

Güneşin zararlı ışıklarını kırmak için cam filminin önemli olduğuna dikkat çeken Küçük, sözlerine şu şekilde devam etti, “Güneşten dünyamıza gelen zararlı ışınlar vardır, bu zararlı ışınları kırmak içinde bazı önlemler almak gerekir. İnsanlar dışarıda çok gezdiği zaman derileri zarar görüyor, bunlar cilt kanserine bile götürebiliyor. Veya kil oluyor, rahatsızlık veren konularla karşılaşabiliyorlar. Cam filmi olduğu zaman, mesela kaliteli cam filmi bizde black master dediğimiz 9 yıl garantili cam filmimizin yüzde 92 oranında ultra viyola ışınlarını kesme özelliğine sahiptir. Bunun alt segmentlerinde de yüzde 50-60 civarında ultraviyole ışınlarını kırar. Aynı zamanda yüzde 20 oranında ısı tasarrufu sağlar, yani içeriye giren ısıyı keser ve cam filmindeki en önemli noktalardan biride, aracın içerisinde bulunan plastik aksam, göğüs veya yan kaput döşemeleri yada koltuk döşemelerinin deforme olmasını engellemektedir.”

İNSANLARIN KAFASI ÇOK KARIŞIK”

Cam filmi uygulamasındaki yasaklamaların insanların kafasında karışıklığa neden olduğunu belirten Küçük, “Tabi ülkemizde biliyorsunuz aralıklı süreçlerde cam filmi bir yasaklandı bir yasak kaldırıldı. İnsanların kafasındaki kararsızlık halen devam etmektedir ama kanun çıktı, yürürlüğe girdi. 15 senedir bu meslekteyim gelir gider, ayrılır, çıkar, yasaklanır, yasak kaldırılır, kanun çıktı der polisler ceza keser, bir tarafta da kesmezler ama şuan da Türkiye genelinde öyle bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle insanlardaki kafa karışıklığı bizim işimize çok kötü yansıyor, insanlar karar vermiyor, veremiyor. Acaba cam filmi yaptırsak yarın bir gün 420 lira ceza yer miyiz diye soruyorlar. Ve hatta insanlar karar veremiyorlar, resmi bir kararı da insanlar kolay bir şeklide bulamıyor” dedi.

İNSANLAR BİLİNÇSİZ”

İnsanların cam filmi yaptırırken yarısının sadece fiyata göre baktığını ve bilinçsiz olduklarını dile getiren Küçük, “İnsanlarımızın yüzde 50’si bilinçli, yüzde 50’si de bilinçsiz cam filmi uygulamasında. Ben her zaman kaliteden taraftayım. Kaliteli bir iş isteyenler bilinçlidir, kaliteli yapmayanlar da, ‘Ya benim arabamın camının üstüne film yapılsın, bitsin’ diyor. Herkes bu şekilde insanlar kalitesinden çok fiyatına bakıyor, şuan da bir yoğunluğumuz var oturacak zamanımız olmuyor. En kötü cam filmi bile ısı oranını yüzde 10-15 oranında keser, ama bir sene sonra o kestiği ısı oranı düşer” şeklinde konuştu.

YÜZDE 92 GÜNEŞ IŞINLARINI KIRAR”

Cam filmlerinin çeşitleri hakkında bilgiler veren Küçük, sözlerine şu şekilde devam etti, “Biz beş yıl garantili cam filmi yapıyoruz, bunun içerisinde cam filmimiz de renk solmasına bile garanti veriyoruz. Cam filminde en önemli nokta renginin solması, yani siyah cam filminin beyaza doğru açılması. Kaliteli filmlerde bu beş yıldan başlar on yıla, 15 yıla kadar hatta ömürlük olanları bile vardır. İki kısım elimizde film vardır, biri 150 TL beş yıl garantili, yüzde 60 oranında ultraviyole ışınlarını özelliği vardır, yüzde 25 oranında güneş ısısını kesme özelliği vardır. Diğer cam filmimiz, black master dediğimiz ise 9 yıl garantilidir. Onda da renk solma garantisi içerisinde, yüzde 92 oranında ultraviyole ışınlarını kesme özelliğine sahiptir, aynı zamanda da yüzde 35 oranında ısı keser. Daha güzel, daha rahat yolculuk yapmak için insanlar cam filmi çektirebilir.”

FİYATLARIMIZ GAYET UYGUNDUR”

Cam filmi uygulamasındaki fiyatları da anlatan Küçük, “5 yıl garantili oto cam filmimizin renk solmasına garanti veriyoruz, yüzde 65 oranında ultra viyola ışınlarını kesme özelliğine sahiptir, yüzde 25 oranında da ısı kesme özelliğine sahiptir, bu 150 TL’ye yaptığımız cam filmi bilinen 3M ve Llumar markaların gümrükten spot olarak ayırdıkları bölümden biz kendimiz aldığımız için bu fiyatlara uygulama yapmaktayız. Aslında cam filmimizin markası 3M ve Llumar. Diğer cam filmimiz 9 yıl garantili, yüzde 92 oranında ultraviyole ışınlarını keser, yüzde 35 oranında da ısı kesme özelliğine sahiptir, bunun fiyatı ise 250 TL civarındadır. Fiyatlarımız piyasaya göre gayet uygundur.” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz