Anayasa değişikliğine uyum kapsamındaki 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 112 Acil Çağrı Merkezi'ni asılsız ihbarla meşgul edenlere valiliklerce 250 lira idari ceza uygulanacak. Karar Kahramanmaraş valiliği dahil 80 ilin valiliklerinde ise uygulanacak. Anayasa değişikliğine uyum kapsamındaki 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 112 Acil Çağrı Merkezi'ni asılsız ihbarla meşgul edenlere valiliklerce 250 lira idari ceza uygulanacak. Olağanüstü Hal kapsamında çıkartılan 703 Sayılı KHK, Resmi Gazetenin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, 14 Şubat 1985 tarihli 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat Görevleri Hakkındaki kanunun adı "İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu ile İl Yatırım Hizmetlerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun" şeklinde değiştirildi. İlgili kanunun "taşra teşkilatı"na ilişkin maddesi "il yatırım ve hizmetleri" ismini aldı.

Bakanlıklar ve diğer merkezi idare kuruluşları, illerde her türlü yatırım, yapım, bakım, onarım ve yardım işlerini, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı aracılığıyla yapabilecek.

BU ÖDENEKLERDEN DİĞER TERTİPLERE AKTARMA YAPILAMAYACAK

Bu kapsamında Başkanlık aracılığıyla yapılacak işlere ilişkin ödenekler, kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinde ayrı tertiplerde izlenecek. Bu ödeneklerden diğer tertiplere aktarma yapılamayacak ve başka amaçlarla kullanılamayacak. Söz konusu tertiplerde yer alan ödeneklerden harcanmayan kısımlar ertesi yıl bütçesine devren ödenek kaydedilecek.

İldeki kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülmesi gereken yatırım ve hizmetlerin aksadığının ve bu durumun halkın sağlığı, huzur ve esenliği ile kamu düzeni ve güvenliğini olumsuz etkilediğinin vali veya ilgili bakanlıkça tespit edilmesi durumunda, vali uygun süre vererek hizmet ve yatırımın gerçekleştirilmesini isteyecek.

Hizmet ve yatırımın verilen sürede gerçekleşmemesi halinde, vali söz konusu yatırım ve hizmetin ildeki diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yerine getirilmesini isteyebileceği gibi yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığı aracılığıyla da yerine getirebilecek.

Yapılan veya yapılacak harcamalar karşılığı tutarlar ilgili kurumun pay ve ödeneklerinden tahsis yapan kurum tarafından kesilerek ilgili başkanlığa veya hizmeti yerine getiren diğer kamu kurum ve kuruluşuna gönderilecek.

İLÇE KAYMAKAMLIKLARINDA DERNEKLER BİRİMİ OLMAYACAK

Bu kapsamda ilgili genel bütçeli idarelere aktarılan tutarları, bir yandan genel bütçenin işaretli cetveline gelir, diğer yandan bütçesinin ilgili tertiplerine ödenek kaydetmeye ve yıl içerisinde harcanmayan kısımlarını ertesi yıl bütçesine devren gelir ve ödenek kaydetmeye Strateji ve Bütçe Başkanlığı yetkili olacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılan tutarların bütçeleriyle ilişkilendirilmesi bu kurumların tabi olduğu mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilecek.

5253 sayılı Dernekler Kanununa getirilen yeni düzenlemeyle Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kalan ilçe kaymakamlıklarında dernekler birimi oluşturulmayacak. 703 sayılı KHK'ye göre, 30 Mart 2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununda yapılan değişiklikle, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni asılsız ihbarla meşgul edenlere valiliklerce 250 lira idari ceza uygulanacak.

KAHRAMANMARAŞ’TA ASILLI VE ASILSIZ ÇAĞRI MİKTARI

2017 yılı içerisinde 112 acil çağrı merkezine 1 milyonun üzerinde çağrı geldi. Bu çağrılardan 630 binine cevap verilirken, 365 bin asılsız, 265 bin çağrı ise asılsız olarak kayıtlara geçti. Bu rakama göre asıllı ihbarın 60 asıllı ihbar ise yüzde 40 civarında kaldı. Başka bir deyişle 112 acil çağrı merkezine gelen her 100 çağrının 60’ı asılsız.

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz