Başta Başkan Fatih Mehmet Erkoç öncülüğünde insanı merkez alan bir yönetim anlayışıyla çalışmalarına ara vermeden devam eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği başarılı projelerle adından sıkça söz ettiriyor. Teknik ve kültürel belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra sosyal belediyecilikte de insan odaklı yapılan hizmetlere büyük önem veren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, bu alanda oldukça iddialı bir şekilde yoluna devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin bu önemli çalışmalarının merkezinde ise Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü alıyor. Başkan Fatih Mehmet Erkoç’un, “Bir kentin medeniyet seviyesi o kentte yaşayan vatandaşların ve engellilerin kenti kullanabilme ölçüsüdür” sözüyle hareket eden Engelliler Şube Müdürlüğü başarılı çalışmalarına bir yenisi daha ekledi. Özellikle engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak ve sosyal hayata katılımlarını artırmak amacıyla projeler üreten Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü ile Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi tarafından 22 Nisan’da yapılacak EKPSS’ye hazırlanan engelliler için kurs başlatıldı. Düzenlenen kurslara lise, ön lisans ve lisans düzeyinde sınava girecek engelli memur adayları katılıyor. Kursta 150’den fazla engelli memur adayı engel durumlarına göre özel sınıflarda eğitim görüyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan EKPSS hazırlık kitaplarını alarak derslerine başlayan kursiyerler, kurslarda, matematik, Türkçe, tarih ve vatandaşlık başta olmak üzere sınavda sorumlu oldukları dersleri alıyor. Bütün bunların yanı sıra ders dışında da öğretmenler tarafından kursiyerlere danışmanlık ve yönlendirme hizmeti de veriliyor.

ENGELLİ BİREYLERİN YANINDA OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürü Mehmet Fatih Akşam, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un talimatları doğrultusunda engelli bireylerin yanında olmaya çalıştıklarını söyledi. EKPSS kurslarıyla ilgili bilgiler veren Akşam, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü olarak 2014’ten bu yana Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un vermiş olduğu görev ve talimatları doğrultusunda engellilerimizin yanında olmaya çalışmaktayız. Bu yılda 22 Nisan 2018 tarihinde EKPSS sınavı olacak. Kahramanmaraş’ta engelli vatandaşlarımız memur olarak atanabilmesi için bu sınava girme zorunluluğu var. Bu noktada biz de Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte ortak bir kurs açtık. Kurslarımız hafta sonu devam etmekte. Şuan yaklaşık 150 civarında kursiyerimiz var. Türkçe, Matematik, tarih ve coğrafya dersleri almakta. Bizde bu yıl öğrencilerimize EKPSS kitapçıklarını gecen gafta itibariyle ücretsiz verdik. 6-21 Şubat tarihleri arasında EKPSS kurs kayıtları ÖSYM büroları tarafından yapılıyor. Bizde burada danışman arkadaşlarla birlikte engelli bireylerimize danışma hizmeti vermekteyiz. İlk önce EKPSS için, bu alım müracaatı için lise, ön lisans, lisans mezunu arkadaşlarımız yüzde 40 üzerinde engelli olan arkadaşlarımız müracaat yapmaktalar. Önce müracaat için Aile Sosyal İl Müdürlüğünün merkezine müracaat yaptıktan sonra ÖSYM bürosundan ya kendi şifreleriyle internet üzerinden kayıtlarını yapmakta ya da şahsen gidip kayıtlarını oluşturmaktalar. Buradaki danışman arkadaşlarımız bunlarla ilgili yönlendirme yapmakta. Yeri geldiği zamanda arkadaşlarımız birebir eşlik ederek arkadaşlarımızın kayıtları için ilgili kurumlara gitmekteler” dedi.

AMACIMIZ ENGELLİLERİN SINAVA RAHAT HAZIRLANMASINI SAĞLAMAK”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü’nde Psikolojik Danışman olarak görev yapan Samittin Akagündüz kurslardaki asıl amaçlarının engelli öğrencilerin sınava rahatlıkla hazırlanmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Kursa katılmak isteyenlerin yapması gerekenleri anlatan Akagündüz, “Amacımız EKPSS’ye engelli olan öğrencilerin rahatlıkla hazırlanması asıl amacımız. EKPSS için ise müdürlüğümüz kurs vermektedir. Rapor, kimlik fotokopisi ile birlikte Dulkadiroğlu oturanlar, Dulkadiroğlu Hatice Tanrıverdi Sosyal Hizmet Merkezi’ne, Onikişubat İlçesi’nde oturanlar Onikişubat sosyal hizmet merkezine başvuru yapıyorlar. Kayıtlar alındıktan sonra ÖSYM merkezinde de başvurularını tamamlamış oluyorlar. Bizde E PSS kursu düzenleyerek, Kendilerine bu konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

ENGELLİ BİREYLERLE BİRLİKTE OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü’nde sosyolog olarak görev yapan Batuhan Cuma Bal ise, engelli bireylerin her zaman yanında olduklarını belirterek, “Mesleğimizden ötürü burada engelli kardeşlerimizle beraber her daim beraber olmaya çalışıyoruz KPSS sistemi var ve bu yolda engelli kardeşlerimizle beraber yürümeye, onlara yardım etmeye, derslerinde başarı olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda engelli kardeşlerimize EKPSS kursu Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanmaktadır. Hafta sonları belirli sınıflarda, belirli sayıda E-KPSS kursu öğrencilerimize halk eğitim hocalarımız tarafından dersler verilmektedir. Onların bu anlamda ders çalışması, soru çözmesi, başarı sağlaması adına elimizden geleni yapmaktayız. Gerek Kitap olsun, gerek manevi destek olsun kendilerine her daim yanlarında olmaya çalışıyoruz. Yanımıza geldiklerinde başvuruyla ilgili bize soru sorduklarında ne yapacaklarıyla ilgili bilgi almak istediklerinde onlara tam anlamıyla yardımcı olmak için bizde prosedürü takip edip onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

HEDEFİM ÖĞRETMEN OLMAK”

EKPSS kurslarına katılan Sadiye Ardıç, hedefinin EKPSS sınavından yeterli puanı olarak öğretmen olmak istediğini söyledi. Kurs için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne ve Engelliler Şube Müdürlüğü’ne teşekkür eden Ardıç, “Kasım ayından bu yana Büyükşehir Belediyemizin Ayşe Gümüşer İlköğretim Okulu’nda açtığı kurslara katılıyorum. Hocalarımızın ve belediyenin verdiği kitapların sayesinde çalışmalarımı sürdürüyorum. Desteklerinden dolayı Engelliler Şube Müdürlüğüne ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ederim. Gaziantep Üniversitesi Spor Yöneticiliği bölümünden mezun oldum. Aynı zamanda formasyon aldım. En büyük hedefim EKPSS sınavına girip öğretmen olarak atanmak” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz