Merkez Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan 2 kilometre uzunluğundaki 500 yıllık tarihi çarşı, yerli halkına ve turistlerin uğrak yeri oluyor. Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar ve Demirciler Çarşısı’nın etrafında toplanmış geleneksel el sanatları alanında hizmet veren çok sayıda atölye ve dükkânla Türkiye’de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri olan Tarihi Kapalı Çarşı’da çarşı esnafı ve vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi’nin koronavirüs tedbirlerinde sınıfta kaldığını belirtiyor. Uzun zamandan beri kapalı çarşının yıkanmadığını söyleyen esnaflar, çarşıya gelen müşterilerin birçok yerle temas ettiğini belirterek, en azından Tarihi Kapalı Çarşı’nın giriş ve çıkışlarına dezenfektan konulmasını uyarı levhaların asılmasını istiyor.
 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZE GÖREV DÜŞÜYOR”

Kapalı Çarşı esnaflarından Alican Gözler şu ifadeleri kullandı: “Çarşı giriş çıkışlarında ve muhtelif yerlerinde herhangi bir dezenfektan, uyarı levhası yok. Çarşımızda dezenfektandan önce sigara içilmez levhası konması lazım. İnsanlar çarşımıza giriyorlar alışverişlerini yaparken sigaralarını da içiyorlar. Bizim çarşımız sigara içmeye uygun bir yer değil, üstü kapalı oluşundan ve günümüz sorunlarından olan pandemiden ötürü giriş-çıkışlarda dezenfektan, kolonya vesaire bunları işletme sahipleri karşılıyor. Çarşıya sadece alışveriş için gelenler değil gezmek için gelenler de dezenfekte edilmeli. Bunun içinde Büyükşehir Belediyemize görev düşüyor. Çarşımızın tüm giriş ve çıkışlarında dezenfektan bulundurulmasını rica ediyoruz.

“ÖZEL BİR TEMİZLİK YAPILMIYOR”

Çarşımız temizlenmiyor, çarşımızın sadece girişlerinde bulunan rögar kapaklarına biraz ilaç sıkıyorlar. O da dezenfektan mı yoksa haşere için mi onu da bilmiyoruz ama çarşımıza özel bir temizlik yapılmıyor. Ben burada sabah 6’dan akşam 8’e kadar mesai yapan birisiyim burada böyle bir temizlik göremedik, dezenfekte edildiğini de görmedim. Biz kendi imkânlarımızla yıkayıp çamaşır suyuyla vesaire kendi dükkânımızın önü olmak üzere temizliğini yapıyoruz.”

“2 AY ÖNCE YIKANDI ONDAN SONRA BİR ŞEY GÖREMEDİK”

Bir başka Kapalı Çarşı Esnafı Mehmet Kabak ise şunları söyledi: “Tarihi Kapalı Çarşı’mızın ziyaretçi sayısı yüksek oluyor, insanlar buraya gelerek temaslarda bulunuyor. Bu yüzden çarşımıza koronavirüse karşı tedbir çalışmaları yapılması gerekiyor. En basitinden çarşının giriş ve çıkışlarına dezenfektan noktası kurulması gerekiyor. Çarşımızın her gün yıkanması gerekirken ayda yılda bir yıkanıyor. Belediye ekipleri 2 ay önce koronavirüs vakalarının yüksek olduğu zamanlarda gelip yıkayıp dezenfekte etti, ondan sonra bir şey göremedik. Biz burada kendi imkanlarımız dâhilinde yıkamaya çalışıyoruz.

“ESNAF ARKADAŞLARIMIZIN BİRÇOĞUNDA VİRÜS RASTLANDIĞINI DUYUYORUZ”

Burası tarihi bir yer olduğu için insanlar buraya gelip gözlemlemek istiyorlar. Virüslüsü de geliyor olmayanı da geliyor. Böyle bir yerde kabul edersiniz ki hijyen çok önemli o yüzden belediye ekiplerimizden en azından haftada bir burayı yıkayarak dezenfekte edip, kapalı çarşı giriş ve çıkışlara dezenfekte koyması gerekiyor. Kapalı Çarşı esnaf arkadaşlarımızın birçoğunda virüs rastlandığını duyuyoruz bu sıralar. Hem esnaflarımızın sağlığı hem de insanların sağlığı için Büyükşehir Belediyesi’ne görevler düşüyor. Önceki gibi olmasa da illerden turlar geliyor bunlar birçok kişiyle muhattap oluyorlar alış-veriş yapıyorlar. Koronavirüsün yayılımını önlemede alınacak tedbirler büyük önem arz ediyor. Güvenlik güçlerimiz buraya geliyor maske konusunda insanları uyarıyorlar elinden geldiğinin fazlasını yapıyorlar.

“İNSANLAR BURAYA GELDİKLERİNDE MUTLAKA BİR YERLE TEMAS EDİYOR”

Kapalı Çarşıyı gezmeye gelen 39 yaşındaki Fırat Akkütük’de Kapalı Çarşının giriş ve çıkışlarına gerek hijyen açısından gerek hizmet açısından dezenfektan konmasının iyi olacağını belirterek, “İnsanlar yurt dışından geliyor şehrimizin tanıtımı açısından da önemli olduğunu düşünüyorum.

Tarihi Kapalı Çarşımız Kahramanmaraş’ın kalbi durumunda buranın giriş ve çıkışlarına dezenfektan konulması hem gezmecilik hem de canlılık yönünde iyi olur. İnsanlar buraya geldiklerinde mutlaka bir yerle temas ediyor. Müşteri esnaf arasında para alışverişi oluyor ve burada bir temas gerçekleşiyor. Kapalı Çarşı virüsün bulaşma riskinin yüksek olduğu yerlerden biri o yüzden buraya dezenfektan kesinlikle konmalı” dedi.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz