Cumhuriyet tarihinin kendini kurtaran tek şehri olan Kahramanmaraş bu başarısını bir türlü yatırıma ve enerjiye dönüştüremiyordu. Küçük hizmetlerin harici bir hizmet göremeyen Kahramanmaraş’a müjdeyi dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. 2014 yılında Kahramanmaraş’ı büyükşehir yapan Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanını’da, 2000 yılından bu yana davaya hizmet eden Fatih Mehmet Erkoç’u gösterdi. Tarihe Kocaeli modeli olarak geçen belediyecilik anlayışını uygulayan Erkoç, ilçelerin tüm ihtiyaçlarını yaptıktan sonra enerjisinin tümünü mega, cazibe, prestij, ulaşım projelerini ayırdı. Bu bağlamda ilk olarak tünel kavşakları yaptıran Erkoç, daha sonra Kahramanmaraş’ı en az 100 yıl üst liglerde oynatacak olan Yedikuyular’ın yapım talimatını verdi. İlk etabı 2 ayda 600 bir ziyaretçi çeken Yedikuyular Kayak merkezinin diğer etapları içinse bakanlıklar devreye girdi. Özel sektöründe yatırım için yakından takip ettiği alana oteller, yeni telesiyej hatlarının yapım talimatı verilirken, 125 dönümlük alan gençlik merkezi yapılacak.

3500 RAKIMA KADAR ÇIKIYOR

Yeşili ile Karadeniz Mavisi ile Akdeniz’i andıran, 300 rakımdan 3500 rakıma kadar yükseltisi bulanan Kahramanmaraş, dev projeler ile bölgede sıkışıp kalmaktan kurtulacak. En az 20 yıl önce büyükşehir olan bölge illeri ile mega projeler yaparak yarışır hale gelen Kahramanmaraş, Yedikuyular Kayak Merkezi ile yaşın ve kışın cazibe merkezi oldu. Etapları tamamlandığında milyonlarca kişiyi hem yazın hem de kışın bölgeye çekmek için yapılan Yedikuyalar, şehrin gözbebeği konumunda. Yedikuyuların yanında 260 projeye de sahiplik yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi şehrin peyzajından, trafiğine, sosyal belediyecilikten, teknik belediyeciliğe, teknolojiden, ekosisteme kadar birbirinden farklı alanlarda yer alıyor.

BU HİZMET AZ

Yapılan bu hizmetin az olduğuna dikkat çeken Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, 4 etap şeklinde toplamda yaklaşık 600 dönüm alana yayacakları Yedikuyular Kayak Merkezi için önemli bir adım atacaklarını belirtti. Gençlik ve Spor Bakanlığının, özel sektörün ve belediyenin buraya önemli yatırımları olacağına dikkat çeken Erkoç: “Böyle bir kayak merkezinin kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın buraya olan ilgisi bizi ziyadesiyle memnun etmekte. Kısa bir sürede burayı hizmeti açtık ve ona rağmen çok büyük bir ilgi var. Buraya gelen insan sayısı yaklaşık 600 bini geçti. Mart sonuna kadarda bu yoğunluğun devam etmesini bekliyoruz” dedi.

YAZ AYINDA DA KULLANILACAK

“Yazında burayı yayla olarak kullanmaya, vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz” diyen Erkoç şunları söyledi: “ Çünkü bölgedeki iller yazın çok sıcak olmakta burasıda yazın çok serin oluyor, insanlarımızın da bundan dolayı çok ilgi göstereceği inancındayız. Yakında otel inşaatları başlayacak. Burada yine konaklama merkezleri olacak. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın kamp merkezi olacak. Burası şehir merkezine çok yakın, o yüzden yollarımızı da tamamlayacağız. Ulaşım ileriki zamanlarda daha rahat hale gelecek. Şehir merkezimize yaklaşık 13 kilometre, yeni yapacağımız havalimanına 14 kilometre olacak ve yeni yapılacak olan yollarla biraz daha kısalacak yollar. Erişimi bundan sonra daha da kolay olacak. Buradaki konaklama tesislerinin bitmesiyle beraber Uluslararası müsabakalarda yapılacak. Bu tesisler bir başlangıç. Daha yüksek yerlerdeki dağlarda yeni pist çalışmalarımız var. 2050 yüksekliğindeki tepelerde tabi çok önemli, oraları da canlandıracağız. Önümüzdeki 10 yıl içinde de Türkiye’mizin önemli bir spor merkezlerinden birisi haline gelecek burası. Gelecek yıl yeni tesislerin devreye girmesiyle beraber, yoğunluk biraz daha hafifleyecek.”

22 DERECE OLACAK

Erkoç son olarak şunları dile getirdi: “Burayı çok fazla insanın ziyaret ettiği düşüncesindeyiz. Böyle bir hizmet vermekten mutluluk duymaktayız. Burayı vatandaşlarımız için yaptık. Buranın ise çok yoğun talep görmesi çok gurur verici. Amacımıza ulaşmış oluyoruz.

Yazın burası yayla ve mesire alanı olacak. Yazında buraya aynı ilginin olacağı inancındayım. Çünkü yazın burası çok serin. Şehir merkezimiz yazın 43-44 derece olduğunda burası 23 derece oluyor. Buraya oteller yapılacak. Onlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Buraya spor bakanlığının çalışmaları olacak. Burası Kahramanmaraş için önemli bir turizm merkezi olacak. Burası çok önemli bir kayak merkezi. Tesislerimizi yaptığımızda otel, konaklamalar bittiğinde burayı da uluslararası haline getireceğiz”

MARDİN’DEN MERSİN’E KADAR GELİYORLAR

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç ise şöyle konuştu: “Şu toplum ilimizin geleninde kadın, erkek, genç, çocuk çoluk çocuk bu insanların buraya göstermiş oldukları bu rağbet bu tesisimizin önemini kendiliğinden hiçbir söze gerek kalmadan ortaya koyuyor. Kahramanmaraş 4 mevsimin hakkıyla yaşandığı ve burasıda Yedikuyular kayak merkezi ilimizin çok önemli bir sosyokültürel merkezi oldu. İnsanların dinleneceği, stres atacağı, eğleneceği bir merkez. Burası Kahramanmaraş’ın olduğu kadar ülkemizin bilhassa bölgemizin bir tesisi. Mersinden –Mardin’e kadar bütün vatandaşlarımızı ve birçokların geldiğini buraları kullandığını görüyoruz. Gelmeyenlerin de biran önce gelip buralardan faydalanmamalarını kendilerine Kahramanmaraş’ımız adına büyük bir misafirperverlik göstereceğimizi buradan söylüyorum. Bu merkezimiz daha da genişleyecek. Genişlemesi için çalışıyoruz. Bunun yanında Büyükşehir Belediyemizin vermiş olduğu1 25 dönümlük arazi üzerinde Gençlik spor bakanlığı olarak bir gençlik kampı kuracağız. Bütün resmi formalite açısından çalışmaları tamamladık. Artık yatırıma alınması için Milletvekili arkadaşlarımızla, Belediye Başkanlarımızla bütün ilgili ve yetkililerde gayretlerimizi sürdürüyoruz. Gençlik kampları çok fonksiyonlu bir yerdir. Sosyokültürel her türlü faaliyetlerin yapılabileceği, kış-yaz hizmet veren tesis olacak. O kampımızın da buraya kurulacak olması buranın değerine daha da değer katacaktır.

YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİNİN ÖZELLİKLERİ

“Proje tanımı: Kahramanmaraş ili Dulkadiroğlu ilçesi yedi kuyular mevkiinde bulunan kayak merkezi ; Kahramanmaraş Kent Merkezine 15 dakika (20 km) mesafede ve 1.000.000 m2 alanda projelendirilmiştir. projenin başlıca hedefleri kış sporlarıyla halkımızı buluşturmak, hem profesyonel hemde amatör sporcular için alanlar oluşturmak, zirve tesislerinde yeme - içme alanlarına sahip olmak, yaz- kış keyifli tatil alanları oluşturmaktır. yıllık 600.000 kişiye hizmet vermesi düşünülmektedir. proje kapsamında 100 m2 lik dağ evleri , 520 m2 lik danışma ve yönetim birimi , 400 m2 kayak kiralama birimi, 350 m2 sağlık birimi, 380 m2 alanda ticari birimler , 520 m2 Restaurant ve cafe ,40 m2 umumi wc, 1000 m2 sosyal tesis birimleri ile , amatör ve profesyonel kayakcılar için pistler , %18 ( 790 m) -%22 ( 906 mt) eğim mavi pistler -- orta seviye zorluk 2 adet , %38 ( 470 m) kırmızı pist -- yüksek seviyede zorluk , %15 ( 1170 m) yeşil pist orta seviyede zorluk , derecelerinde 4 adet toplamda pist bulunmaktadır. teleski ve telesiyej hatları , 1 adet kızak alanı , 1 adet 200mt ve 150 mt lik babylıft , atlama rampaları , offroad alanları, trekkıng alanları, heliport ve otopark alanları (800 araçlık) piknik ve rekreasyon alanları yapılacaktır. Proje kategorileri: Kayak Merkezi ve Sosyal Tesisler İlçe - Konum: Dulkadiroğlu İlgili Departmanlar: Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Şube Müdürlüğü”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz