Kahramanmaraş halkına Kahramanmaraş'a olan aidiyetleri ile alakalı sorular sorularak yapılan araştırma, insanların Kahramanmaraşlı olmaktan ve bunu dillendirmek gurur duyduğunu ama kenti birçok açıdan yetersiz bulduğu gösterdi. Araştırmayı yapan Mustafa Güven ise, bu durumun dikkat çekici olduğunu ama yine de aidiyet düzeyinin yüksek olması sebebiyle eksiklerin zamanla giderilebileceğini belirtti. Güven sözlerine şu şekilde devam etti; "Kahramanmaraş’ın her alanda başarı sağlamasında kendi gelenek ve görenekleri önemli ve belirleyici bir rol üstlenmiştir. Şehir halkı kendine özgü sosyal ve kültürel değerleri ile atılımcı, cesur, dürüst, ticarî cesareti ile devletine, milletine sahip ve bağlı olmuştur.

Araştırma ile Kahramanmaraş halkının kentlilik bilinci ve kente olan aidiyet duygularının belirlenmesi amaçlanmıştır. Kentlilik bilinci kapsamında kentli kimliğine sahip bireylere özgü tutum ve davranışlar, kentsel aidiyet, kentsel algı ve kentsel farkındalık düzeyleri araştırılmıştır. Araştırmada kırsal bölgeden şehir merkezine doğru gerçekleşen göçün yanı sıra 1950 yılı sonrası ekonomik gelişmelere paralel olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden yoğun bir göçe tabi olması ve tüm bu nedenlerle Kahramanmaraş’ta kentlilik bilincinin düşük olduğu düşüncesinden yola çıkılmıştır.

"SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANLARDA YETERSİZ"

Araştırmanın konusuna uygun olarak kentlilik bilinci, kentsel aidiyet ve kentsel farkındalık düzeyleri üzerinden incelendikten sonra, demografik değişkenler ile kentlilik bilinci arasındaki ilişkiler araştırıldı. Yapılan araştırma sonucunda katılımcıların genel anlamda Kahramanmaraş’ta yaşamaktan memnun oldukları, şehrin yöresel kültürünün yaşatılmasına yönelik unsurları desteklediklerini ancak şehirdeki sosyal ve kültürel aktiviteler ile yeşil alanların çok yetersiz olduğunu belirttikleri görülmüştür. Ayrıca şehirde tüm ihtiyaçlarını karşılama noktasında sıkıntılar yaşadıklarını belirtmişlerdir. Dünya nüfusunun %70’ten fazlasının kentlerde yaşadığı düşünülürse, insanların yaşadıkları şehirden beklentilerine yeteri kadar cevap alamaması, kentlilik bilinci açısından olumsuz bir durum olarak değerlendirilmektedir.

"KENTLİLİK BİLİNCİ DÜŞÜK"

Ayrıca bireylerin aidiyet düzeylerinin yüksek olması da söz konusu şehre olan bağlılığı sağlayan önemli bir bileşendir. Katılımcılara yöneltilen şehir aidiyeti sorularına verilen yanıtlar ışığında Kahramanmaraş’ta yaşayanların kente olan aidiyet duygularının olumlu yönde olduğu söylenebilir. Kentlilik bilinci yönünde yöneltilen sorulara verilen yanıtlara göre ise kent merkezinde yaşayan katılımcıların, kırsaldaki yaşantılarını sürdürme davranışlarının devam ettiği, bu anlamda ise Kahramanmaraş’ta yaşayan vatandaşların kentlilik bilincinin düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır."

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz