Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı olan ve domatesiyle ünlü Bulanık Mahallesi’nde çiftçiler, ‘Canavar Otu’ diye tabir ettikleri zararlı bir bitkiden dolayı domateslerinin çürüdüğünü ve bu yıl hasat yapamayacaklarını söyledi.

Domates denilince akla ilk gelen yer Bulanık Mahallesi’nde çiftçiler, Canavar Otu denilen zararlı bir ot nedeniyle domates yetiştiremez hale geldi. Lezzeti ve bolluğuyla nam salan Bulanık domatesi, son birkaç yıldır zararlı bir ot nedeniyle adından söz ettiremiyor. Durumdan şikâyetçi olan çiftçiler ise emeklerinin boşa gittiğinden dolayı yakındı. Bu zararlı bitkiye bir çare bulunması isteyen Bulanıklı çiftçiler, gazetemiz aracılığıyla uzmanlardan yardım istedi. Bizde Manşet Gazetesi haber ekibi olarak çiftçilerin sesine kulak verdik ve sorunun kaynağına ulaştık. Bulanıklı çiftçi Fatih Ölmez ile yaptığımız görüşmede Ölmez, domatesin canavar otu denilen zararlı bir bitkiden dolayı yetişmediğini ve bu yıl hasat yapamayacaklarını söyledi. Ölmez, Zirai ilaç yetkililerinden bu otun kökünü kurutmak için gerekli ilacın bir an önce yapılmasını istedi. Bulanık Mahallesi Muhtarı Ökkeş Kaya ise bu sorunun biran önce çözülmesi için yardım talebinde bulundu. Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya ise burada ki sorunun çözülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

‘SORUNUN ÇÖZÜLMESİ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ’

Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ta domates denilince akla ilk gelen yer Bulanık Mahallesidir. Burası domatesiyle ün salmış bir mahallemizdir. Ama Bulanık Mahallesi’nde domates üreten çiftçilerimizin gördüğümüz üzere çeşitli zararlı otlar bu bölgede hastalığa sebep oluyor. Canavar adı verdikleri otla mücadeleleri söz konusu. Bununla alakalı da bizde Ziraat Odası olarak burada çiftçilerimizi ziyaret ettik ve incelemelerde bulunduk. Kahramanmaraş’ta domates denilince akla Bulanık domatesi geliyorsa bu domatese sahip çıkılması gerek. Burada ki çiftçilerimize de destek olunması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuyla ilgili de ilaç firmalarıyla görüşüp ne gerekiyorsa yapacağız ve bu sorunu bir çözüm bulacağız.”

‘ÇİFTÇİLERİMİZ BÜYÜK SIKINTI İÇİNDE’

Bulanık Mahallesi muhtarı Ökkeş Kaya ise, şunları dedi: “Mahallemizin genelinde halk tabiriyle dediğimiz bağırsak otu, bitkinin vitaminini, gelişimini önlüyor. Bu zararlı ot sıcakların artmasıyla meydana çıkıyor. Hava soğuduğu zamanda kendiliğinden geçiyor. Bu zararlı ot son yıllarda mahalle sakinlerimizin ekinlerine daha çok sıkıntı yaratmaya başladı. Çiftçilerimiz bu konuda çok muzdarip.  Biz zirai ilaç üreten yetkili firmalardan bu zararlı otu yok edecek bir ilaç yapmalarını rica ediyoruz.

‘BU YIL HASAT YAPAMAYACAĞIZ’

Çiftçi Fatih Ölmez, şunları kaydetti: “Domateslerimizin çürümesinde canavar otu dediğimiz zararlı bir tür bitkilerin tüm besinlerini emiyor, domatesi zayıf bırakıyor ve belli bir süreden sonra domatesleri kurutmaya başlıyor. Bu nedenle domates gelişmiyor ve meyvede vermiyor. Büyümesini engelliyor. Bu sorun 1-2 yıldan beri var. Daha önceleri böyle bir sorunumuz yoktu. Ama her geçen yıl daha da yaygınlaşıyor. Bu sene domateslerden gerekli hasadı alamayacağız. Biz bu canavar otu dediğimiz zararlı otun ilacının bir an önce bulunmasını istiyoruz. Bazı zirai ilaç firmaları para kazanmak amacıyla ilaç ürettiler ama o ilaçlarda domatese zarar verdi. Biz mahalle sakinleri olarak zirai ilaç yetkililerinden bu canavar otu dediğimiz şeyin kökünü yok edecek bir ilaç yapmalarını istiyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz