Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını, hepimize temizliğin önemini hatırlattı. Aslında günlük yaşantımızda zaten dikkat etmemiz gereken hijyen kurallarını, koronavirüs salgını ile çok daha iyi anladık. Uzmanların koronavirüsün bulaşma riskini azaltmak adına gün içerisinde giyilen kıyafetlerin düzenli bir şekilde temizlenmesine dikkat çekmesi üzerine kuru temizlemecilerin önemi arttı. Bizde Manşet Gazetesi ekibi olarak kente faaliyet yürüten kuru temizlemeci esnafı Murat Sevilir’e insanların neden kuru temizleyicileri tercih etmeleri gerektiği, elbiselerin hangi aşamalardan geçtiği gibi birçok konuda sorularımıza cevaplar aradık.
 

KESİNLİKLE KURU TEMİZLEME YAPILMASI GEREKİYOR”

11 yıldan bu yana temizlemecilik yaptığını belirten Murat Sevilir, gazetemize yaptığı yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Talepler henüz artmadı, vatandaş tedirgin olduğu için aslında yanlış bir tedirginlik var. Çünkü kuru temizleme gerek kullandığımız kimyasal ilaç gerekse de yapılan temizlik aşamasında kesinlikle koronavirüsün hayatta kalacağını sanmıyorum. Dezenfekte etmek için kesinlikle kuru temizleme yapılması gerekiyor. Vatandaşımız aksini düşünebilir ama yanlış bir bilgidir kesinlikle temizleme işlemini daha sık aralıklarla yapılması gerekiyor.

“KESİNLİKLE BU BİLGİ YANLIŞ BİR BİLGİDİR”
Şu anda taleplerde azalma var vatandaşın yanlış bilgisinden dolayı koronavirüste kuru temizlemede yok olacağını dezenfekte olabileceğini bir çok insan bilmediği için aksini düşünüyorlar. Kuru temizlemeden bize bulaşacağını düşünüyorlar. Kesinlikle bu bilgi yanlış bir bilgidir, bize geldiği zaman ürünler tek tek temizleme yapılıyor bu kullanılan ilaçlara da bu mikrobun hayatta kalacağı mümkün değildir. Evde da bazı ürünler bazı dereceler evlerde kesinlikle temizleme oluyordur ama bir kuru temizlemeci gibi olması imkânsız. Çünkü bize gelen ürüne kullandığımız kimyasallarla evdeki yıkanırken kullanılan deterjanla bir değil. Bundan dolayı kuru temizleme ayrı bir faktörü var çünkü kimyasal var.

“BU SÜREÇTE KIYAFETLERİN DAHA SIK TEMİZLENMESİ GEREKİYOR”

Bize ürün geldiği zaman ilk önce koronavirüse karşı dikkat edilerek alınıyor. Elimizde eldivenimiz oluyor maskemiz oluyor. Lekeler varsa tek tek gideriliyor onun haricinde kuru temizleme ve sulu yıkama olaraktan ürünün özelliğine göre gruplara ayrılır bunların ardından temizleme işlemine geçirilir. Temizleme aşamasında yani ürünün özelliğine göre kuru temizleme makinamızdan bahsedelim son sistem bir makinadır, Avrupa üretimi bir makinadır kullanılan ilaç solvent bazlı bir ilaçtır. Bu da bütün üründeki lekeleri mikropları hepsini öldürür. Hijyenli bir şekilde ortaya çıkartıyor. Ve zaden Akabinde de ütüleme işlemine geçildiği için bugün 90 derecelik bir buhardan üretildiği için tamamen hijyenik durum almış oluyor. Kesinlikle bu aralar da bu süreçte daha sık temizlenmesi gerekiyor kıyafetlerin. Normal güne göre daha sık temizlenmesi gerekiyor. Bu duruma insanların fazlaca dikkat etmesi gerekiyor.

“SIK SIK TEMİZLETMEMİZ GEREKİYOR”

Kuru temizlemeye getirmeleri için insanlara bir getirme aralığı verirsek genel anlamda yanlış olur. Çünkü herkesin mesleki durumu farklıdır kullanım şekli farklıdır sık giyenler var buna ara ara giyenler vardır ama şunu söyleyeyim şu süreçte haftalık temizletmesi bile iyidir. En azından kafanız rahat olacaktır. Biz kuru işletme haricinde halı yıkama işletmeciliği de yapıyorum. Koronavirüsün yaptığımız araştırmaya göre genellikle tabana doğru yayıldığı için kesinlikle ve kesinlikle yorgan, battaniye, koltuk ve halınızı sık sık yıkatmanız gerekiyor. Çünkü orada da kullandığımız ilaçların birçoğu kaliteli ve Türkiye Standartları Enstitüsü onaylı ondan dolayı mikropların ölmesi açısından bu süreçte perde olsun koltuk olsun yorgan, battaniye ve kıyafetler bunları sık sık temizletmemiz gerekiyor. Normal sürece göre bunun iki katına çıkartmamız gerekiyor temizleme aşaması. Vatandaşlarımıza buradan çok dikkat etmeleri sık sık ürünlerini kıyafetlerini evdeki kullandığı eşyaları yıkatmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz