Cuma günü okulların tatil olmasının ardından Diyanet İşleri Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Kahramanmaraş’taki tüm camiler ve Kur’an Kursları’nda yaz Kur’an Kursları başlayacak. 17 Haziran’da başlayacak olan kurslar, yüz binlerce çocuk ve gencin dini eğitim gördüğü en önemli merkezlerden biri olacak. Yaz tatili münasebetiyle kurslara katılan gençler, Kur'an, cami, dostluk ve kardeşlikle buluşurken, dini eğitimin önemli bir kısmını da bu yaz Kur’an kurslarından alacak. Bu yaz “Camiler Çocukla Dolsun Ahlakı Kur’an Olsun” sloganıyla başlayacak olan kurslarla, camiler çiçek açarken, çocuk sesleri de camileri neşelendirecek. Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl camiye gelen öğrencilere ücretsiz ‘Dinimi Öğreniyorum’ ders kitabı ve ‘Etkinlik Kitabı’ dağıtacak. 8 hafta boyunca devam edecek olan kurslar için kayıtlar 24 Haziran’a kadar devam edecek. Kentte açılacak olan yaz Kur’an Kursları hakkında Kahramanmaraş İl Müftülüğü Din Hizmetleri ve Din Eğitimi Şube Müdürü İlyas Hennep gazetemize özel bilgeler verdi. Çocukları ve gençleri bu yıl “Camiler Çocukla Dolsun Ahlakı Kur’an Olsun” çağrısıyla kurslara davet ettiklerini belirten Hennep, öğrencilerin İslam dininin itikat, ibadet ve ahlaka dair konuların yanı sıra elifba cüzü ve Kur’an-ı Kerim okumasını öğrenmelerini hedeflediklerini vurguladı.

“YAZ KUR’AN KURSLARI GENÇLİĞE YÖNELİK ÖNEMLİ BİR DEĞER TAŞIMAKTADIR”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geniş bir hizmet yelpazesine sahip olduğunu belirten İlyas Hennep, yaz Kur’an kurslarının gençliğe yönelik önemli bir değer taşıdığını söyledi. Hennep, Yaz Kur’an Kursları ile ilgili şu bilgeleri verdi; “Diyanet İşleri Başkanlığı’mız, Anayasamızın 136’ncı maddesinde belirtilen bir takım görevler ve 633 sayılı kanun çerçevesinde din hizmetlerini deruhte eden devletimizin önemli bir kurumudur. Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerde, Kur’an kurslarında, hafızlık kurslarında, hastanelerde ve KYK’larda yürütülen din hizmetleriyle çok çeşitli bir hizmet yelpazesine sahiptir. Yaz ayı geldiği zaman da ayrı bir heyecan gelir Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tüm taşra teşkilatına, il ve ilçe müftülüklerimize. Yaz ayı gelip de okullarımız tatil olduğunda Yaz Kur’an Kursları heyecanı başlar. Okula devam eden ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimiz, on binlerce hatta bazı illerde yüz binlerce yavrumuz Yaz Kur’an Kursları’na giderler. Bu bağlamda diğer hanımlara ve hafızlarımıza yönelik yürütülen Kur’an Kursları, personele yönelik hizmet içi eğitim kursları ve yaz Kur’an Kursları gençliğe yönelik önemli bir değer taşımaktadır.

“24 HAZİRAN’A KADAR KAYITLARINI YAPTIRABİLİRLER”

Yaz Kur’an Kursları kayıtlarımız başladı, 10 Haziran ile 24 Haziran arasında velilerimiz ve öğrencilerimiz kayıtlarını yaptırabilirler. 17 Haziran Pazartesi günü de inşallah kurslarımız fiilen başlamış olacak. Vatandaşlarımız, anne-babalar, ebeveynler yavrularını Yaz Kur’an Kursu’na kayıt yaptırmak isterlerse kendilerine en yakın camiye, Kur’an Kursuna ya da en yakın müftülüklere uğrayarak kayıtlarını yaptırabilirler.  

“7’DEN 77’YE HERKES KAYIT YAPTIRABİLİR”

Yaz Kur’an Kurslarında herhangi bir yaş aralığı yok, 7’den 77’ye diye tabir edilen şekilde her kesimden kardeşlerimiz kurslarımıza kayıt yaptırabilirler. Bu sene bir farklılık yaptık, daha çok gence, daha çok çocuğa ulaşalım diye 20 yaşın altındakileri Yaz Kur’an Kurslarında değerlendirelim, pedogojik olarak çok yaş farkı olmasın dedik. 20 yaşın üzerindeki kardeşlerimiz de kış döneminde Kur’an kurslarına yönlendirmeyi planlıyor Diyanet İşleri Başkanlığı. Bu isabetli bir görüş olmuş, 7’den 20 yaşına kadar tüm yavrularımız kurslarımıza başvuru yapabilirler.

“2 BİN NOKTADA YAVRULARIMIZI BEKLİYORUZ”

Kahramanmaraş’ta il müftülüğümüz ve tüm ilçe müftülüklerimizin uhdesinde olan tüm camilerde Kur’an Kursu faaliyetlerimiz yürütülmektedir. Yaklaşık 2 bine yakın kadrolu personelimiz ayrı ayrı noktalarda ve yaklaşık 500’ün üzerinde sınavları yapılan ve belirli aşamalardan geçerek başarılı olan geçici öğreticilerimizle toplamda 2 bin 500’den fazla personelimizle yaklaşık 2 bin noktada Yaz Kur’an Kurslarımız yavrularını beklemektedir.

“CAMİLER ÇOCUK DOLSUN, AHLAKI KUR’AN OLSUN”

Her yaz döneminde kurslarımızın bir sloganı olurdu. Daha önce, ‘Gel bu yaz Kur’an-ı gönlüne yaz’, ‘Haydi çocuklar camiye’, ‘Camiler çiçek açsın’ gibi sloganlarımız vardı. Bu sene de sloganımız, ‘Camiler çocuk dolsun, ahlakı Kur’an olsun’ olarak belirlendi. Çok güzel bir slogan, İnşallah sloganımız bu olacak.

“YAVRULARIMIZIN GÖNÜLLERİNİ CAMİYE ISITMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Öğrencilerimiz temel dini bilgiler dersi alacak, başta Kur’an-ı Kerim eğitimi olacak. Kur’an-ı Kerim okumayı ve öğrenmelerini sağlayacağız. Kur’an-ı Kerim’de okudukları en azından kısa süreler düzeyinde meallerini öğrenmelerini sağlayacağız. Temel dini bilgiler derslerimiz olacak, bu ders içerisinde iman, itikat, ahlak, ibadet ve Peygamber efendimizin hayatı gibi dersleri alacak öğrencilerimiz. Bunun yanı sıra çocuklarımızı sadece bu derslerle sınırlı tutmuyoruz, sosyal ve kültürel etkinliklerin yanı sıra sportif faaliyetlerle çocuklarımıza hem camiyi sevdirmeyi, Allah’ı sevdirmeyi, Peygamber efendimizi sevdirmeyi ve genel hedefimiz olarak da Allah’ın dini olan İslam’ı cami ve hoca nezdinde yavrularımıza sevdirmeyi amaçlıyoruz. Yavrularımızın gönüllerini camiye ısıtmaya çalışıyoruz.

“DİN GÖREVLİLERİMİZİ DE EĞİTMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Din görevlilerimize hizmet içi eğitim denilen eğitimler veriyoruz. İlk göreve başlayan din görevlilerimiz mesela temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj eğitimleri dediğimiz üç aşamalı eğitimlerden geçerler. Bunun yanı sıra din görevlisi arkadaşlarımız, müezzin kayyım olanlara ezanla ilgili kurslar yaptık 2018-2019 döneminde. İmam hatip olarak görev yapan hocalarımıza vaaz becerilerini geliştirme kursları verdik. Yine müezzin kayyum ve imam hatip olarak görev yapan hocalarımıza tashih-i huruf eğitimleri verdik. Diyanet İşleri Başkanlığı veya İl Müftülüğümüz tarafından planlanan personellerimize yönelik Kur’an-ı Kerim hizmet içi eğitim kursları açtık. Kahramanmaraş’ta iki defa olmak üzere bayan Kur’an kursu öğreticilerimize tashih-i huruf kursları açtık, yaklaşık 50’ye yakın kardeşimiz 6 aylık bir eğitim sonrasında mezun oldular. Personelimizi eğitiyoruz, eğittiğimiz personelimiz de vatandaşlarımıza öğrenmiş oldukları bilgileri taze taze aktarıyorlar.

“GEL BU YAZ İSLAM’I NAKIŞ NAKIŞ GÖNLÜNE YAZ”

İl Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğü tarafından yapılmış bir projemiz var. ‘Gel bu yaz İslam’ı nakış nakış gönlüne yaz’ isimli projemiz bağlamında bu sene pilot olarak uygulayacağız, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okulumuzla anlaşma yaptık, 10 tane sınıfımızda seçilmiş Kur’an kursu öğreticilerimiz tarafından ortaokul ve liseli kız öğrencilerimize yönelik proje eğitimimiz var. Bu eğitimde arkadaşlarımız Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaz Kur’an kursu müfredatını uygulayacaklar, ek olarak da çok güzel kitap okuma, film izleme, yüzme, sportif ve gezi etkinlikleri gibi çok çeşitli etkinlikleri yapacaklar. Bunun özellikle duyurulmasını talep ediyoruz, halkımız bu kurslara da katılabilirler. 13 Haziran kayıtlar için son gün, kayıt yaptırmak isteyen bu kardeşlerimizi il müftülüğümüzün 6’nci katındaki büromuza bekliyoruz.

“BU SENE HEDEFİMİZ BU SAYISI 150 BİNE ÇIKARMAK”

Velilerimiz, her ilçemizin her köyünde, her camimizde, her Kur’an kursumuzda, devletimizin yapmış olduğu sınavlarla görevlerinin başında olan çok güvenilir, her türlü araştırma aşamalarından geçmiş ve devletimizin kadrolu personeli olan din görevlilerimiz tarafından yaz Kur’an kurslarında olsun, diğer kurslarda olsun ebeveynlerimiz çocuklarını gönül rahatlığıyla kurslarımıza gönderebilirler. Hakikaten Kur’an kursu öğreticilerimizin, imam hatiplerimizin, müezzin kayyımlarımızın işlerinin ehli insanlar olduğunu biz biliyoruz. Bu noktada ailelerin rahat olmasını diliyoruz ve her aile kendi çocuğunu gönderirken komşusunun çocuğunu da bu kurslara yönlendirmesini talep ediyoruz. İlimizde yaklaşık 200 bine yakın orta öğretim öğrencisi var, biz geçen yıl 110 bin tane farklı öğrenciye ulaşmıştık, bu sene hedefimiz bu sayısı 150 bine çıkarmak. 150 bin hedefine ulaşmak için her kardeşimizden, her ailemizden, her arkadaşımızdan bir arkadaşını camiye, Kur’an kursuna yönlendirmesini istiyoruz.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz