Bu sene iki kişinin kolunu kaptırdı Kahramanmaraş’ta, et makinelerine standart geliyor. Bilinçsiz kullanım veya teknik arıza nedeniyle yaralamalı sonuçlanan kazaların önüne geçmek için teknolojik yatırım devreye girdi. Et makinelerine yerleştirecek sensörler sayesinde et makinesi ile insan vücudu temas ettiği takdirde makine kendini kilitleyecek. Çalışmaların ise önümüzdeki senelerde başlayacağı bildirildi.

OLAYLAR YAŞANIYOR

Yaşanan üzücü olaylar sonrası ise ellerini makineye kaptıran kişilerde kalıcı hasarlar meydana geliyor. İşte o olaylardan bazı derlemeler: “

Kahramanmaraş’ta elini kıyma makinesine kaptırılan adam için itfaiye ve sağlık ekipleri seferber oldu.Alınan bilgiye göre, 69 yaşındaki Kerim Göğebakan, Mehmet Akif Mahallesi’nde kurban etini motorlu kıyma makinesinde çekmek istedi. Göğebakan, et çekimi sırasında sol elini kıyma makinesine kaptırdı. Yakınlarının ihbarı üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri Kerim Göğebakan’nın elini sıkıştığı yerden çıkaramayınca itfaiyeden destek istedi. İhbar üzerine harekete geçen itfaiye ekipleri, olay yerinde kıyma makinesinin sabit bölümlerini çıkardı. Kıyma makinesiyle Necip Fazıl Şehir Hastanesine sevk edilen Kerim Göğebakan’ın eli, doktorlar ve itfaiye ekiplerinin yardımıyla sıkıştığı yerden çıkarıldı.

Kerim Göğebakan’ın kıyma makinesinden çıkarılan elinde çok sayıda kırık ve ezikler olduğu ancak genel sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi”

TARHANA SONU OLUYORDU

Kahramanmaraş'ta, 13 yaşındaki F.D., tarhana çekerken elini kıyma makinesine sıkıştırdı.

Olay, öğle saatlerinde Üngüt Mahallesi'nde meydana geldi. F.D., ailesiyle birlikte evin terasında kıyma makinesiyle tarhana çekerken bir anlık dikkatsizlik sonucu sağ elini makineye kaptırdı. Küçük kızın ailesinin yardım istemsi üzerine olay yerine giden itfaiye ekibi, F.D.'yi et makinesiyle birlikte Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne götürdü. Ekipler, doktor gözetiminde kızın elini makineden çıkarmayı başardı. Ameliyata alınan F.D.'nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

BU TÜR KAZALAR ARTIK SONLANMALI

Uzmanlar, yaşanan bu olayların sonlanmasının en büyük arzusu olduğunu söylediler. Uzmanlar şöyle konuştu: “Kıyma makineleri Dünya standartlarına el girmeyecek şekilde tasarlanır. Ve bunlar özel bir alet, tokmak vardır, onlarla çalıştırılır. Ve bazı bölgesel özelliklerde var. Bunda domates ve biber çekiliyor ve bunun için ağzın biraz daha geniş olması gerekiyor. Fakat sonuç olarak ev hanımlarının ve çocukların yaralanmaları bize çok geliyor. Ve bizde bu nasıl engellenebilir? Yurt dışına baktık. Onlar nasıl engelliyor? Onlar uzun içine insanın kolunun girmeyeceği şekilde tasarlamış. Bizimkilerde o şekilde yapılırsa bu sorun çözümü açısından önemli bir yol kat etmiş olacağız. Bu tür kazalar özellikle salça sezonunda olmak üzere yılda 8-10 defa geliyor. Engellenemeyen bir şey olduğu için biz bu dilekçeyi verdik zaten. Bu olmayacak bir şey değil. Aktif elimiz sağ elimiz. Makinenin etrafını temizlerken ve ya üstünde kalan küçük parçaları içerisine sürüklerken kaptırılıyor.”

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz