Radyo Frseh’te Serdar Salman’ın hazırlayıp sunduğu, “Fresh Gündem” programına katılan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şehir için ne yapacağını, ne yaptıklarını ve mega projelerini açıkladı. Şehrin ulaşım sorunun kesinlikle çözeceklerini ve mevcutta karayollarında bulanan hal kavşağı, arsan kavşağı, sanayi kavşağı ve havalimanı kavşağının bitmesi için vekiller ile birlikte hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirten Erkoç; “Hayalimiz Kahramanmaraş, işimiz Kahramanmaraş” dedi.

HAYALİMİZ KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin projelerin hapsinde insan odağından yola çıkarılarak yapıldığını belirten Erkoç’un konuşmasından satır başları şöyle: “

Teleferik ile devam ediyor. Kamulaştırma ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Resmi kurumlar ile ilgili problemlerimiz vardı. Onları çözdük. Yap işlet devret modeli ile onu da yaptıracağız. Kamuya yük getirmeden. Bu süreçte uzun soluklu bir kiraya verirken, hem belediye hem özel sektör hem de belediyenin kullanacağı bir yatırım son aşamasında. Bölgenin de tek dağ . Şehirlerin sırtını dayadığı, burası. Adıyaman’da Gaziantep’te yok. 15 Milyon nüfusa hitap ediyor Ahır dağımız. Hem kışın hem yazın. Yazın dağ ve yayla turizmi için çok önemli. Telefiriği’de yapacağız. Dün yine konuştuk. Yetkililer ile toplantı yaparak, bunu da önümüzdeki aylarda yapacağız.

ULAŞIM HATTINI HEP BİRLİKTE BİTİRECEĞİZ

Şehrimizin geneli ile ilgili planlar yapıyoruz. Yol ağlarının bir kısmı bizde bir kısmı karayolların da. Karayolları Ulaştırma Bakanlığımıza bağlı. Kahramanmaraş-Gaziantep-Kayseri karayolları arasındaki güzergahlarımız da, yoğun bir trafik vardı. Buraların köprülü kavşak olması için il başkanı dönemimde yoğun gayret göstermiştim. Şimdiki bakanımız o zaman karayolları genel müdürü idi. Buralara kavşak yapılması için onay vermişti. İnşaatlar başladı yapıldı, Üngüt kavşağı, üniversite kavşağı, anıt kavşak, Ağcalı kavşağı 4 tane kavşak faaliyete geçti.

KARAYOLLARI İLE GÖRÜŞÜYORUZ

Sonra biz karayolları ile yine görüştük. Belediye başkanı olduktan sonra, karayolları ile görüştüm. Gaziantep istikametinden trafiği transit hale getirmemiz lazım. Çünkü şehirler arası trafikte yoğunlaştı. Kamyon tır trafiği. Güney çevre yolu yapılana kadar burayı da battı çıktılar yaparak rahat hale getirmemiz lazım diye konuştuk. Sağ olsunlar vekillerimizle birlikte bizde proje ihaleleri ve planlamalarını yaptık belediye olarak, hazır hale getirip karayollarına teslim ettik. Onlarda inşaat ihalesine çıktı, inşaatını yaptılar ve orada birinci kavşak hal kavşağından başlandı. Çok acil çözülmesi gereken kavşaktı. Hal kavşağında yapılan çalışmalar esnasında döviz saldırısı olunca etkilendi.

Bunun yapılması ile vekillerimizin hepsi genel müdür ile görüşmüşlerdi. Buranın da bitmesi içen karayolları nezdinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Mütekait firmalarda beton ve demir fiyatları artınca beklenti içindeler. Alt kolonları çaktılar yüzde 60-70 bitti. 1 aylık bir iş kaldı. Takip ediyoruz. Vekillerimiz ile birlikte. Buranın bir an önce bitmesi yapılacak. Bundan sonra Arsan Kavşağı yapılacak. Kız imam hatibe doğru köprü yapılacak. Sanayi kavşağına yapılacak. Daha sonra da havaalanı kavşağı yapılacak.

KUZEY ÇEVRE YOLU

Şimdi Kuzey Çevre Yolunu yapıyoruz ve Mado’nun oradan giriş yapıyoruz. Yani havaalanı kavşağının olduğu yerden yeni bir bulvar yapıyoruz. Oradan Kuzey Çevre Yolu’na giriş olacak. Özellikle 5 Nisan ve Hürriyet Mahallesi gibi yerler rahatlayacak. Bu da çarşı yoğunluğunu azaltacak. Yani çarşılarda biz yeni otoparklar yapıyoruz. Bu otoparklarla beraber Kahramanmaraş’ı sakin şehir haline getireceğiz. Mesela dolmuşları kaldırdık. Kentte 500 civarında dolmuş vardı ve dolmuşlar şehri savaş alanına dönüştürüyordu. Şimdi Allah’a hamt olsun şehrin içinde dolmuş gürültüleri yok. Şimdiki otobüsleri takip ediyoruz. Tüm kameralarla takip ediyoruz. Otobüslerimiz daha güvenli bir hale geldi. Akıllı yazılımlarla kent ulaşımını çok önemli bir noktaya getirdik. Şimdi de raylı sistemlerle ilgili çalışıyoruz. KUZEY ÇEVRE YOLU’NU DAĞIN ALTINDAN GEÇİRİP ŞEHRE İKİNCİ BİR GİRİŞ VERME PEŞİNDEYİZYukarıdan şehri ikinci bir giriş olsun istiyoruz. Yani aşağıdaki yola bağlantılarımız var. Şu anki Kayseri yoluna bağlantılarımız var. Ama biz Kazma Bağlarının altından direkt olarak karşıya Bulutoğlu’na bağlanmak için çalışma yürütüyoruz. Kahramanmaraş hızla büyüyor. Şehrimiz dağ ile ovanın arasına sıkışmış bir konumda. Bide şehrimiz Doğu’dan batıya büyüyor. Şehrin en doğusu ile en batısı arası yaklaşık 30 kilometre. Ama şehrin doğusundan batısına giden sürekli bir yolumuz yok. Şimdi biz 2 tane yapıyoruz. Kuzey Çevre Yolu en batından başlıyor, Doğukent’e kadar gidiyor. Yani şehri birbiriyle bütünleştiriyor. Yapılan çalışmalarla birlikte şehrin batısı ile doğusu arasında fark ta kalmayacak. Doğu tarafta batı kadar gelişmiş olacak. Oralarda inşallah yapılaşma da hızla artacak. Yol aynı damar gibidir. Yollar şehirleri değiştiren en önemli yapılardır. Biz bu çalışmaları yaptığımızda bölgeler kendiliğinden değişmeye başlayacak. Biz şehrimizin dört bir yanını batıdaki modern şehirler gibi yapacağız. Biz yayalarla araçları birbirinden ayırıyoruz. Bir taraftan insanlar karşıya geçmeye çalışırken bir taraftan da araçlar hızlı hızlı geçmeyecek. Yaptığımız bölgeler bizim genelde yayadan arındırdığımız bölgeler.

TEKKE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Yusuflar Mahallesi ve Dumlupınar Mahallesi şehrin merkezinde ama orada 60-70 yıllık gece kondular var. Vatandaşımızın sağlığını da tehdit eden ve yaşam şartlarına da elverişli olmayan yerler. Biz gelmeden önce Tekke riskli alan ilan edilmiş. Tabi böyle bir durumla karşılaştık ve bunu nasıl hızlı bir şekilde çözeriz. Vatandaşlarımıza nasıl yardımcı oluruz. Vatandaşlarımızı nasıl sıcak yuvalara taşırız, kavuştururuz? Arkadaşlarımızla beraber bunun çabası içerisine girdik. Orayla ilgili de kolları sıvadık. Vatandaşlarımızla görüşmeler başlattık. Orada rezerv alanları oluşturduk. Çünkü şöyle bir sorun var; orada yeşil alan yok. Okul, cami yeri yeterince yok. Bir plan yapmak için sosyal donatıya ihtiyaç var. Bir imar planı yapılsa orada sosyal donatı yeri yok. Şimdi vatandaşın 80 metre arsası var. Bir imar planı yaptığınız zaman bunun en az yüzde 40’ı kesiliyor. Bu kez 50 metre kalıyor. Bunu kamulaştırdığınız zaman bir anlam ifade etmiyor. Vatandaşımız otomatikman arsasından yüzde 40-50 kayba uğruyor.

Buradaki insanlar zaten dar yerli insanlar.

BİZİM KARDEŞLERİMİZ VE BAŞIMIZIN TACI İNSANLAR

Yani onlara hizmet etmek bizim için bir şeref. Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu sorunu çözmek zorundayım. Peki, biz ne yaptık? Hemen devletimizin arsalarını rezerv alan ilan ettirdik. Vatandaşlarımıza buralarda imkân oluşturalım istedik. İşte oraya konut yapalım. İsteyen vatandaşlarımızla görüşelim ve bu gayrisıhhi konutlardan bu konutlara onları taşıyalım istedik. Şimdi TOKİ’nin alt tarafında Saçaklızade konutlarımızın inşaatı büyük bir hızla devam ediyor. Biz bunları yaparken zoraki bir kamulaştırma yapmıyoruz. Tamamen vatandaşlarımızın gönül rızalarına dayanarak bunları yapıyoruz. Vatandaşlarımıza anlatıyoruz ve bu durumu onlara iyi anlattığımızda onlarda gönül rızası ile evlerini veriyorlar.

Vatandaşımızın hakkı bizim için kutsal.

BİZ KAMUYUZ VATANDAŞIMIZIN HAKKINA GÖZ DİKMEYİZ

Vatandaşımızın hakkını zayi etmeyiz. Belediye vatandaşın hakkını korur. Vatandaşın hakkının zayi edilmesine karşı durur. Bizim görev amacımız bu. Bizim niyetimiz orayı plan yapılabilir hale getirmek. Tümüyle kaldıramasak bile en azından yüzde 40 plan yapabilme yeterliliğine ulaşmak istiyoruz. Şu ana kadar 200’e yakın vatandaşımızla anlaşmış durumdayız. Vatandaşımız bizim iyi niyetimizi gördüğünde bu yıkımın daha da hızlanacağı inancındayım. İnşallah birinci kısmı bitirir, bitirmez ikinci kısma da geleceğiz. İnşallah vatandaşlarımıza yeni tekliflerle de geleceğiz. Bizim amacımız bu kötü görüntüyü ortadan kaldırarak hem şehrin daha güzel bir görüntüye kavuşmasını sağlamak hem de vatandaşlarımızın daha yaşanılabilir konutlarda yaşamasını sağlamak istiyoruz. Bizim dönüşümdeki amacımız bu.

DONDURMA FESTİVALİ

Festival artık şehrin bir tanıtımı. Şehrin karnaval havasına bürünmesini ve dondurmanın ön plana çıkmasını istiyoruz. Bu yıl ulusal kanallarda hep Kahramanmaraş dondurmasından bahsedildi. Dondurma tırı gelecek yıl inşallah Türkiye’de gezilmedik yer bırakmayacak. 3 yılda tüm Türkiye’yi gezeceğiz. Bu Kahramanmaraş dondurmasında bir farkındalık oluşturuyor. Bizim dondurmamızın en büyük özelliği helal ve doğal olmasıdır. Biz işte bunları anlatıyoruz. Dondurma kent ekonomisi içinde çok önemli bir noktaya geldi. Özellikle dondurmamıza Müslüman ülkelerde çok büyük bir ilgi var. Markalarımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Marka sayımızın en az 10 olmasını istiyoruz. 50 civarında dondurma fabrikasının olmasını istiyoruz. Bunun içinde gereken çabayı göstereceğiz. Şimdi bakın dondurma firmalarının bireysel sorunları olsa dahi biz takip ediyoruz. Şu anda İtalyan dondurmalarıyla çok güçlü bir rekabet var”

Haber: Mustafa Kılınç- Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz