2023 ve 2071 hedefleri doğrultusunda her alanda gelişen ve değişen Türkiye’de, nadir de olsa bazı yerlerde vatandaşlar elektriksiz olarak hayatlarını sürdürüyor. Bu kötü görüntülerden bir tanesine ise Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Kuzucak Mahallesi’nde rastlanıldı. Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasından önce Kuzucak Köyü olarak bilinen mezrada yaşayan 6 aile, hayatını elektriksiz sürdürmeye çalışıyor.

Bu evlerde bulunan yaklaşık 9 öğrenci gaz lambasıyla ders çalışırken, geçimini genellikle tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşların süt, yoğurt ve peynir gibi hayvansal ürünleri de soğutucu kullanılamadığı için bozuluyor. Yaklaşık 800 metre ötesinde elektriğin olduğu mezrada yaşayan vatandaşlar, elektrik bağlanması için yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını belirtti. Vatandaşlar, bir an önce elektriğe kavuşmak için başta AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’dan ardından da AKEDAŞ yetkililerinden yardım bekliyor.

“RESMİ BAŞVURU YAPTIK AMA SONUÇ ALAMADIK”

Elektrik olmaması nedeniyle yaşadıkları sorunları anlatan mahalle sakinlerinden Veysel Kenker, AKEDAŞ’a resmi olarak başvurduklarını fakat sonuç alamadıklarını söyledi. Kenker, “Bizim önceden Kuzucak Köyü olarak bilinen köyümüz Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasının ardından Kuzucak Mahallesi olmuştu. Kuzucak Mahallesi’nin aynı zamanda bir obası var, yaklaşık 15 ailenin yaşadığı. Onunla köyün arasında tam orta kısımda köye yaklaşık bir kilometre mesafede yaylamız ve aynı zamanda evlerimiz var. Bu evlerde de yaklaşık 5-6 aile yaşamını sürdürmekte. Buradaki 6 evin tamamında da elektrik yok. Biz burada tarım ve hayvancılık yapıyoruz. İlimizde elektrik dağıtımını yapan AKEDAŞ bizden gerekli evrakları tamamlayıp başvuru yapacaksınız dediler ve biz de resmi olarak başvurumuzu yaptık. Bütün evrakları tamamladık ve resmi başvurumuzu yaptık ama henüz bir sonuç alamadık. Maalesef ki AKEDAŞ’tan bize beklediğimiz dönüş yapılmadı. Neden elektrik çekilmediğini, sorunun ne olduğunu bile bize söylemiyorlar” dedi.

“BİZİ BİR TEK MAHİR ÜNAL DİNLEDİ!”

Sorunlarını dinleyen tek kişinin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal olduğunu fakat buna rağmen sonuç alamadıklarına dikkat çeken Kenker, “Başvurumu yapmadığımız hiçbir yer kalmadı. AK Parti İlçe başkanlığına kadar gittik sorunumuz belki oradan çözülür diye maalesef o şekilde de olmadı. En son AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı adayının tanıtımı için Kahramanmaraş’a gelmişti. Ulu Camii’nde namazdan çıkıyordu, durumumuzu ona anlattık sağ olsun bizi dinledi. AKEDAŞ müdürünü aradı, yanına birkaç kişi göndereceğim ilgilenin mutlaka dedi. Bizi dinleyen tek kişi Mahir Ünal oldu. Evrakları filan hazırladık, resmi olarak teslim ettik. Onları sunduk ardından bir kaç ay arayla sürekli gittik gittik geldik, hiçbirinde de müdürle görüşemedik. Biz çok da zor olan bir şeyi istemiyoruz, yaklaşık 800 metreden bize elektrik gelecek. Ücretsiz istesek hadi neyse her ay verdikleri elektriğin ücretini de ödeyeceğiz yani sonuçta” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZ GAZ LAMBASIYLA DERS ÇALIŞIYOR”

Bir diğer mahalle sakini Ertuğrul Demirtaş ise mezradaki çocukların elektrik olmaması nedeniyle gaz lambası ve el feneriyle ders çalıştığını söyledi. Demirtaş, “Bizler orada ailelerimizle kalıyoruz, hayvancılık yapıyoruz, orada ineklerimiz var ama geceleri hayat duruyor çok zorlanıyoruz. Benim yaklaşık 10’a yakın büyükbaş hayvanım var, elimizden geldiğince de küçük çaplı da olsa ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak hem tarım hem de hayvancılıkla ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Kardeşlerim var, çocuklarımız var küçük yaşta derslerine çalışamıyorlar. Hiçbir evde elektrik yok. Çocuklar karanlıkta, mum ışığında yada pilli el feneriyle ders çalışıyorlar. Yazın neyse bir nevi insan idare ediyor ama kış şartlarında elektriksiz yaşamak çok zor. Biz öncelikle devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz, AKEDAŞ’ın da bize destek çıkacağını, bizim sorunumuzu kolaylıkla çözeceğini düşünüyoruz. Lütfen çocuklarımız daha iyi şartlarda eğitim görsün, ödevlerini karanlıkta yapmasın biz de bu ülkenin bir insanıyız” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz