Yıllardan bu yana çıkmaz sokak olarak bilenen Kahramanmaraş’ın kaderi büyükşehir olduğunda değişti. 1940 yılına kadar lisesi bulunmayan kent bugün 1 milyon 200 bine dayanan nüfusu sanayi üretimi ile devasa bir ekonomiye sahip oldu. Bunun yanında sosyal, kültürel ve vizyon projelerin hepsi tek tek hayata geçerken, 3 yıl önce büyük bir azimle başlanılan Yedikuyalar Kayak ve Kış Sporları merkezi Ocak ayına girmeden hazır hale gelecek. 1-800 rakımdan 2 bin 250 rakıma kadar çıkan ve yaklaşık 15 KM bir alana kurulan tesisler, Uludağ Kayak merkezinin tahtını şimdiden salladı. Geçen yıl noter huzurunda yapılan ölçümlerde kar kalınlığı bazı kesimlerde 4 metreyi bulurken, ekstrem sporların hepsi için alanlar yapıldı. Bittiğinde Kahramanmaraş’a en az kendi nüfusu kadar turist çekmesi beklenen tesisleri gezen Kahramanmaraşlı otel işletmecileri ve tur operatörleri, gördükleri karşısında hayran kaldılar.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı Mustafa Aksel Abacıoğlu 10 otel işletmecisi ve 6 tur operatörü ile Yedikuyular Kayak Merkezine çıkarma yaptılar. Burada tesisleri gezen sektör temsilcileri, turizm destinasyonun sağlanacağı belirtti.

EKSTREM SPORLAR YAPILACAK

Burada bir açıklama yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı Mustafa Aksel Abacıoğlu: “3-4 yıllık çalışmaların ardından projemizin sonuna geldik. Kayak merkezimizi bu sezonun sonuna yetiştireceğiz inşallah. Genel olarak burada 6 tane pistimiz var. Bunlar; 3 profesyonel, amatörlerle İlgili kısım ise yine 3’e ayrılıyor. İlk olarak kayak öğrenen kişiler amatör bölümünde çeşitli engebelerle karşılaşacak. Kayak yapmayı iyice öğrendikleri takdirde ise profesyonel bölüme geçecekler. Profesyonel pistlerimizin biri 1.6 km bir tanesi 2.6 km bir tanesi ise1 km civarı. Bu profesyonel kayak sporumuzda kayakla alakalı tüm teknik terimleri kullanılabileceği alanlar mevcut. Bulunduğumuz yerin 1844 rakımındayız” dedi.

HERŞEY DÜŞÜNÜLDÜ

Abacıoğlu şöyle konuştu: “Kayak merkezimizin içerisinde kafeteryamızda bulunuyor. Gelen kişiler halatlı sistemle kayak merkezinin içerisinde tur atabilecek. Kayak sporumuzun dışında paraşütle atlama dediğimiz sporun kalkış pistlerini de yaptık onların. Off Road grubu için kayak pistinin arka taraflarında gezim alanlarını oluşturduk. Kayan kişiyi tekrardan yokuş yukarı yorulmaması için yaptığımız üç ayrı halat sistemimiz var. 100-150 metrelik yürüyen bandımız mevcut. Arka taraftaki binalar sosyal tesislerimizin bulunduğu binalar burada kayak kiralama birimi dediğimiz kayak yönetim merkezi binası her türlü donatıların bulunduğu binalar. Kayak merkezimizde Restaurantımız da mevcut. En arka tarafta otoparklarımız var. Yirmi bin metrekare civarı bin araçlık bir otopark.

Kayak sporlarının yapılması için gerekli teknik donatıların hepsi burada tamamlandı. Yani başkanımız verdiği sözü Kahramanmaraş için yerine getirmiş oluyor. Allah izin verirse 10-15 güne kadar başkanımız halkın hizmetine sunacaktır”

4 SENELİK ÇALIŞMANIN SONUNA GELDİK

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı ise şöyle: “4 senelik çalışmanın sonucunda bu seviyeye geldik. Bu tesis büyük bir tesis ve kademe kademe ilerleyecekler. Türkiye’deki en güzel kar tesislerinden biri olacak. Yakınımızda yaklaşık 90 gün karın bulunduğu bir tesis yok. Geçen sene geleneksel kayak federasyonuyla yapmış olduğumuz Türkiye şampiyonasında buraya 12 şehrimizden yarışmacılar geldiler. Kayak federasyonu başkanı 1 hafta önce Uludağ’daydı Kahramanmaraş’taki kar seviyesi Uludağ’dan fazla dedi. Sonra Kastamonu’ndan gelenler oldu, Erciyesteki kar seviyesinden de fazlaydı. Ve burada geçen sene 4 metrelik bir kar seviyesi tespit edilmişti. Şuanda kışın başındayız kar yağmaya başladı. İnşallah bereketli olur.

HER İMKAN SEFERBER EDİLDİ

Kısa süre içerisinde belediyemiz tüm imkanlarını seferber etmiş vaziyette. Hem yolumuz yapılıyor hem tesislerimiz yapılıyor. Biz tüm bölgedeki ve Türkiye’deki insanlarımızı Kahramanmaraş’ımızın Ahirdağı’nın tepesinde Yedikuyu mevkiinde ki bu güzel kayak merkezimizi sizlerle beraber bekliyoruz.

Maksimum ziyaretçimizin gelmesi için elimizden geleni yapacağız. Ne kadar ziyaretçi gelecek bunu önümüzdeki günler gösterecek. Bu bölge kara en yakın bölge başka yerlerde yüzlerce km gidiyorsun Kahramanmaraş merkezden 14 km yukarıya çıktığımız zaman kar merkezine ulaşıyoruz. Ulaşım sıkıntımızda inşallah olamayacak. Vatandaşlarımız hizmet gördüğü zaman buraya katkıda bulunurlar onun için bizler alt yapılarımızı büyükşehir belediyesi olarak tamamlayacağız. Bölgenin bir kayak merkezi olacak. Büyük yarışmalar için şimdiden teklifler gelmeye başladı büyük yarışmaların yapılacağı bir alan. Böyle yarışmaların yapılması suretiyle cazibe merkezi olmasını sağlamaya çalışacağız”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz