Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Adıyörem Çiğköfte Müftülük şubesi, Osmanlı'dan bugüne kadar yaşatılan, toplumsal dayanışma ve yardımlaşma örneği olan "askıda ekmek" uygulamasını, kendi alanına uyarladı.

Nesillerdir ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacı ile bir işletmeden alışveriş yapan vatandaşın ürünü ihtiyacı olandan fazla alıp, fazlalığı ihtiyaç sahiplerinin yararlanması için askıya asması ile işleyen toplumsal dayanışma yöntemini kendi sektörüne taşıyan Cuma Evliyaoğulları, insanların ilgisinden çok memnun olduklarını belirtti.

"TOPLUM YARARINA BİR ŞEYLER YAPAMA ARAYIŞIMIZ VARDI"

Evliyaoğulları bu konuda, "Adıyörem Çiğköfte Müftülük şubesi çalışanıyım. Henüz yeni bir işletme olduğumuz söylenebilir. Yaklaşık bir ay önce faaliyete geçtik. Toplum yararına bir şeyler yapma arayışımız vardı. Zamanla buralardan geçen ihtiyaç sahibi insanlar dikkatimizi çekti. Mesela o süreçte buralarda hurda toplayan insanlar vardı onlara ikramlarda bulunduk. Bunların yanı sıra bir kaç insanın da ihtiyaç sahibi insanları buraya getirip hayır yaptığını da gözlemledik. Bunların hepsini görünce bizlerde kolları sıvadık ve dikkatimizi çekenlere yardımlarımızı arttırdık. Bir süre sonra baktık ki, çevre sakinlerinden de talep var. İnsanlar hayır yapacak yer arayışındalar. Bizde bu yazıyı yazdık. Yazıyı yazınca anladık, böyle bir şeye ihtiyacın çok olduğunu. Yazıyı yazalı yaklaşık 10-15 gün oldu. Bu sürede her gün 10 dan fazla yardım aldık. Askıda çiğköfte uygulaması ise şu şekilde, buradan yoldan geçen insanlar yazıyı görüyor. Bizlere gelip askıya çiğköfte vermek istiyorum diyor. Parasını ödeyip, orada yazan rakamı bir tane arttırıyor. Bir çiğköfte bağışının tutarı ise 5 TL. Hayır, yapacağımız insanları ise gözlemleyerek belirliyoruz. Askıda ki çiğköfte sayısı çok artınca belirlediğimiz köy okullarına götürmeyi planlıyoruz.

"İNSTAGRAM SAYFAMIZDA PAYLAŞIYORUZ"

Yine aynı şekilde geride bıraktığımız kısa zaman diliminde yetim öğrencilere yardımda bulunduk. Yaptığımız bu tarz etkinlikleri instagram sayfamızda da paylaşıyoruz. Daha çok insana ulaşmak ve daha çok ihtiyaç sahibine yardım etmek için. Ülke içerisinde bir kaç yerde buna benzer uygulamalar olsa da, çevre esnaflarda hiç dikkatimizi çekmedi. Yakınlardaki esnaflar da birçok kez gelip bıraktılar. Askıya bende bir çiğköfte bırakayım diye benimde katım olsun diyen esnaflarımız da var. Biz başlarken dağıtım konusunda sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorduk. Daha önce ihtiyacı olmasına rağmen utandığı için gelip isteyemeyen aileler oldu onları da biz davet ettik kendimiz gidip, bu sorunu da bu şekilde aşmaya çalışıyoruz. Bunların hepsinin yanı sıra işletme olarak kapımıza gelen hiç kimseyi geri çevirmiyoruz. İsteyen olursa küçük dürümler hazırlıyoruz. Parası olmayan olursa kesinlikle boş çevirmeyip çiğköfteyi ikram ediyoruz. Bu durum kampanya dışında önceden beri böyle bir tutumumuz var bundan sonra da bu şekilde devam edecek.

"BU ÇEVRE DE İHTİYACI OLAN ÇOKMUŞ"

Biz fark ettik, bu çevrede ihtiyacı olan insan çokmuş. Şehir merkezi yokmuş gibi gözükse de hiç azımsanmayacak kadar ihtiyacı olan insan var. Mesela geçen bir adam buralar da sakin sakin dolaşıyordu. Çağırdım bir çay ikram ettim. Ne yaptığını sorduğumda bana, cezaevinden yeni çıktığını hurda toplamaya çalıştığını ama yapamadığını söyledi. Öyle dedikten sonra bir şeyler ikram ettik. Aynı adam sonraki günlerde utandığı için uzaklardan geçtiğini fark etiik bir kez daha davet ettik. Bu ve buna benzer şekilde iyi insanları bulup yapılan yardımları eritiyoruz.

"YEMEK İSTESİNLER AMA PARA İSTEMESİNLER"

Özellikle şehir merkezinde dilenen çok insan var. Bu insanlarının hangisinin dürüst olduğunu çoğu zaman bilemiyoruz. Bizlere gelip yardım talep eden insanlara bu yüzden maddi yardım yapmayı doğru bulmuyoruz. Yemek ikramında bulunuyoruz. Eğer gerçekten aç ise zaten yiyor, aksi bir zihniyet de ise bizden yemeği değil de parasını istiyor. Biz de tabi böyle insanlara kesinlikle yardım etmiyoruz. Yemek istesinler ama para istemesinler. Gerekirse başka bir yerde yesin ama para verme işine karşıyız. Böyle insanları ayırt etmenin en etkili yolu budur, diğer seçenek onları daha da dilenmeye teşvik eder.

"14 YETİM ÖĞRENCİYE İKRAMDA BULUNDUK"

Kampanyaya ilgiye gelirsek, yazıyı gören bir öğrenci dahi gelip bize bu işin ne olduğunu soruyor. Bu şekilde bize sorup da bağış yapan öğrenciler de oldu. Bu şekilde genç karakteri tam oturma yaşlarında olan öğrencilerimize de iyi bir örnek olduğunu düşünüyoruz. Bu yaşta güzel bir hatıra vesile olduğunu görüyorlar. İlerleyen yaşlarında ise daha iyi bir birey olma yolunda emin adımlar ile ilerliyorlar. Kampanyaya ilginin artmasını talep ediyoruz. Bugün 14 tane yetim öğrenciye ikramda bulunduk askıda ki çiğköfte sayısı yetersiz olduğu için bizler karşıladık. İlerleyen günler de umarım çok daha fazlasını yapacağız." şeklinde konuştu.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz