İnanç, doğa, kış, yayla Turizmlerinde lider olmak için çalışan, 300 rakımdan 3500 rakıma çıkan iklimi, mavisi ile Akdeniz yeşili ile Karadeniz’i andıran Kahramanmaraş’ta kültür destinasyonu için kolları sıvadı. Büyükşehir Belediyesinin kente kazandırdığı müze, yedikuyular kayak merkezi ve dondurma festivali ile önemli bir kültür elçisi olurken, il dışında gastronomiyi tanıtmak adına da önemli işlere imza atıyor. Tur şirketlerinin şehre yerli ve yabancı turist getirmesi ve Büyükşehir Belediyesinin yaptığı tüm yenilikler ile bu sene şehre on binlerin girmesi bekleniyor. 3-5-7 günlük ziyaretlerde özellikle Kahramanmaraş’ın İnanç, doğa, kış, yayla yerleri gelen ziyaretçilere tanıtılacak. Öte yandan şehre gelen turistler çarşıları gezerek esnafa da can suyu olacak.    

TÜRSAB HEYETİ KAHRAMANMARAŞ’TA

Tanıtımın en önemli araçlarından olan TÜRSAB Ankara heyetini Kahramanmaraş’ta ağırlayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç: “Kahramanmaraş’ımız ülkemizin adeta saklı kentlerinden bir tanesi. Doğal güzellikleri, iklimi, kültürel ve inanç turizmi eserleriyle gerçekten herkesin görmesi gereken çok önemli yerleri olan bir bölgemiz. Adeta bizim ülkemizin saklı bir köşesi. Bu zenginliklerimizi sizlerle beraber tün Türkiye’ye tüm Dünya’ya tanıtacağız. Tatbiki Kahramanmaraş’ımız denizden 150 metreden başlar 3 binlere kadar çıkan bir coğrafyaya sahip” dedi

GÜÇLÜ BİTKİ ÖRTÜSÜNE SAHİP

Erkoç şöyle konuştu: “İklimlerin geçiş bölgesi Doğu Akdeniz şehriyiz. Bitki örtüsüne baktığımızda Kahramanmaraş’ta çok güçlü bir bitki örtüsü var. Doğu Karadeniz bölgesinin bitki örtüsünü burada görebiliriz. Muhteşem alanlarımız var. Şehrimizin özellikle batı bölgelerinde Göksun, Andırın, Kahramanmaraş arasında muhteşem bir bitki örtüsü var. İnsanları helikopterlerle o alana indirsek insanlar herhalde doğu aradenize geldiğini sanacaklar. Nehirler, akarsular mükemmel. GAP’tan sonra su kaynaklarının en çok olduğu bölge Kahramanmaraş’ımız. Büyük barajlarla âdete deniz görüntüsü olması Keban barajından sonraki en büyük barajlarda bizim bölgemizde.

FINDIK BAHÇELERİ VAR

Kahramanmaraş’ta fındık bahçeleri var. İnsanlar gördüğünde, duyduğunda çok şaşırmakta. Bunun yanında Kahramanmaraş’ta narenciye bahçeleri de var. Portakal, mandalina olmak üzere. Hindistan cevizini henüz Kahramanmaraş’a dikmedik. Hindistan cevizi dışında her şey Kahramanmaraş’ta yetişiyor. Çok zengin bir bitki örtüsü var. Amik ovasının devamı çok bereketli toprakları hem de Çukurova’nın devamı iki ovanın kesiştiği birleştiği nokta Kahramanmaraş. Bitki örtüsü zengin topraklar gastronomisinde çok güçlü hale getirmiş. İklimlerin geçiş bölgesi olduğu gibi gastronomide de en güzel örnekleri Kahramanmaraş’ta. Mesela kayseri iç Anadolu bölgemizde ünlü mamullerle anılır. Kahramanmaraş ünlü mamullerde dünyanın en iyilerinden bir tanesi. Zaten dondurmada bir roma dondurmaları var ama bizimki daha organik daha lezzetli. Dünyanın neresine götürürsek götürelim hiç geri dönen bir ürün yok. Çok hızlı bir şekilde tüketilmekte ve yoğun talep ulaştığı her noktada artan bir lezzet ve talep olmakta.

VERİMLİ TOPRAKLAR

Verimli topraklarımız olduğu için özellikle sebze ve dereotları birçok üründe Kahramanmaraş önemli üretim yapmakta. Bu da Ege mutfağı açısından çok önemli örnekler oluşturmakta. Bu genellikle evde annelerimiz tarafından yapılan yemeklerimiz güçlü bir gastronomi de mutfağımız olduğunu göstermekte. Tabi dondurma sektörü süte dayandığı için özellikle küçükbaş hayvancılıkta ileri noktalarda Kahramanmaraş. Yaylarımız var dağlarda. Bu konuda daha çok Gaziantep, Şanlıurfa bölgesi et anlamında ön plana çıkmakta. Ama Kahramanmaraş gastronomi de, et ürünleriyle çok önemli noktada. Burada çok organik bir besi kültürü var. Serbest, özgün bir yetiştirme tarzı var hayvanların. Buda Kahramanmaraş’ı çok güçlü hale getirmekte. Bizim üzüm bağlarımız Türkiye’nin özellikle Çekirdekli üzüm ihtiyacının yüzde 10 civarında Kahramanmaraş üretmekte ve birinci. Eğe bölgesi çekirdeksiz üzümde birinci biz ise çekirdekli üzümde birinciyiz. Meyve ücretimizde çok önemli. Şıra ve tatlı konusunda da önemli noktadayız. Tatlı ve baklava kültürü de yaygın. Geçen firmamızın bir tanesi Ankara’da rekor kırdı. Bu konuda tatlı konusunda da çok önemli noktada.

GASTRONOMİ ÇOK ÖNEMLİ

Çünkü turizmin en önemli noktalarından bir tanesi gastronomi olduğuna inanıyoruz. Bizde gittiğimiz yelerde en önce dikkatimizi çeken müzeler en önemli dikkatimizi çeken olaylar. Şehrimizin tarihi yerlerini restore ediyoruz. Çarşıları, demirciler çarşısını, mahallelerdeki konakları İstanbul’daki Sultan Ahmet gibi, Ankara’daki Hacı Bayram Veli gibi buralar dada büyük bir restorasyon devam ediyor. Yıl sonu itibariyle büyük bir kısmı tamamlanmış olacak. Çok eski tarihi eserler var. Camiler başta olmak üzere. Günlük oranlarda restorasyonları tamamlandı. Yavuz Sultan Selimin Annesi adına yapılan bir cami var ve anneannesinin olduğu bir mezarlık var. Bunun gibi birçok Kahramanmaraş’ta inanç turizmiyle sahada mezarları var.

ASHAB-I KEHF KAHRAMANMARAŞ’TA

Malik Bin Ejder hazretlerinin başta olmak üzere. Ashab-ı Keyf var Afşin bölgemizde. Bilimsel olarak da Ashab-ı Kehf ispatlanmış çünkü Ashab-ı Kehf olduğu bölgemizde isimler o mübareğin isimleri binlerce yıldan bu yana yaşatılmakta. Çocuklarına o isimleri vurarak o mübarekler yaşatılmış ve şehrin altında o döneme ait tarihi eserler var. O medeniyetin orda yaşadığı bilimsel olarak ispatlanmış. Kahramanmaraş bu yönüyle de çok önemli. Hem bizim medeniyetimiz hem de dünyanın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olması sebebiyle Roma dönemine ait da tarihi eserler var. Mozaikler var ve mozaikleri yerinde sergiliyoruz. Bu geç Roma dönemini erken Roma dönemine ait bir bölge. Şuan burada kazı çalışmaları devam etmekte. Bir kısım ortaya çıktı bir kısmı İlerdeki günlerde turizmin hizmetine açılacak.1500 dönüm alan. Yerin altında aslında bir şehir var. Bunu da ortaya çıkarıyoruz. Bu da çok ilgi çeleceği inancındayız.

MÜZELERE ÖNEM VERİYORUZ

Müzeler konusunda Kahramanmaraş istiklal mücadelemizin Cumhuriyetimin kuruluşunda çok öncü bir şehir. Bundan yüzyıl önce İşgalci ülkeler Gaziantep ve Şanlıurfa’yı 13 Şubat 1920’de büyük bir savaşla Fransız ordusunu Kahramanmaraş büyük bir yenilgiye uğrattı. Dünyanın en güçlü ordularından bir tanesi burada bozguna uğrar ve Gaziantep ve Şanlıurfa da kurtulur. Bu istiklal mücadelemizin meşalesini ateşleyen bir savaş. Cumhuriyetimizin ilk destanı Kahramanmaraş’ta yazılmıştır. Osmanlının son destanı Cumhuriyetin ilk destanı o zaman Kuvayı Milliye büyük bir şef gelmiş ve 23 Nisan 1920’de hemen akabinde Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanarak milli mücadele kararı almış. Maraş zaferinden dolayı. Tabi bu çok önemli. Bizim bugünkü ruhumuzun temelinde 12 Şubat 1920’de Kahramanmaraş’taki ruh, Çanakkale’de ki ruh bu çok önemli ve bunları anlatan panorama müzesi yaptık ve şimdi dondurma müzesi yapacağız. Belçika da, Brüksel’de görmüşsünüzdür çikolata müzesi var ve 10 binler ziyaret etmekte. Burada dondurmanın ana vatanı. Yılsonuna kadar müzeyi bizde bitireceğiz. Yeni bir müze ve bazı mozaiklerimiz var. Bunlar merkezimizde değil ama dışarıdan gelen mozaiklerle onlarla ilgilide mozaik müzesi oluşturacağız. Müzeler çok önemli. Daha ötesi Kahramanmaraş Osmanlıdan bu yana edebiyat, sanatla ilgilenen insanları yetiştiren bir bölge. Üstatların memleketi. Sümbülzade Vehbi Efendi var en önemli şairlerden bir tanesi. Üstad Necip Fazıl başta olmak üzere Erdem Beyazıt, Aşık Mahsuni Şerif ve Abdürrahim Karakoç hepsi Kahramanmaraşlıdır. Birçok insanı Kahramanmaraş yetiştirmiştir. Bu açıdan da çok önemlidir”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz