Hem göz sağlığı açısından, hem güneş ışınlarına karşı görüş kalitemizi daha iyi seviyeye getirme açısından hem de dış görünüşümüze aksesuar desteği açısından güneş gözlükleri oldukça önemli. Fakat, gözlük alırken en önemli şey gözlüğün aksesuar amacından çok işlevselliğinin ön planda tutulmasıdır. Yani tasarımından çok, sağlık açısından kullanmamız gerektiğinin bilinmesi gerekiyor. Peki güneş gözlüklerinde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmeliyiz? Polarize ve klasik güneş gözlükleri arasındaki farklar nelerdir? Polarize gözlük göze daha iyi bir koruma mı sağlar? Mutlaka kaliteli bir gözlük mü alınmalı? Göz bozukluğu olanlar numaralı camlar yaptırabilir mi? Her renk güneş gözlüğü camı alınabilir mi? Ucuz gözlük mutlaka kalitesiz mi demektir? Ne gibi zararları olabilir? İşte bütün bu sorularımızı Uğur Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Tüylü ve gözlükçü Mesut İslamoğlu’na sorduk. İçtenlikle sorularımıza yanıt veren Tüylü ve İslamoğlu, güneş gözlüğü kullanımında insanların bildiği fakat uygulamadığı yanlışları anlattı. Op. Dr. Yusuf Tüylü, güneş gözlüğünün sadece yaz aylarında değil kış aylarında bile kullanılmasını önerirken, gözlükçü Mesut İslamoğlu ise kaliteli olmayan güneş gözlüklerinin insanların göz sağlığını ciddi anlamda etkilediğini ve körlüğe kadar neden olabileceğini söyledi. İşte alanında uzman iki isimle yaptığımız röportaj;

GÜNEŞİN GÖZE BİRÇOK ETKİSİ VARDIR”

İlk olarak güneş ışınlarının göze olan etkilerini anlatan Op. Dr. Yusuf Tüylü, “Güneşin gözde birçok etkisi vardır, bunlardan bir tanesi katarakt oluşturma. Fazla güneş alan, açık tenli insanlarda kataraktlaşma oranı daha fazla ve daha genç yaşlarda oluşuyor. İkincisi sarı nokta hastalığı, sarı nokta hastalığı da daha yaşlılarda görülen bir hastalık. Ama güneşin çok fazla etkisi var, güneşli yerlerde yaşayan, güneşin yoğun olduğu ülkelerde hastalar daha kötü durumda, görme düzeyleri daha az. Bunun dışında ülkemizde güneşe bağlı en çok görülen hastalıksa iki tane. Bir tanesi pterjium denilen et yürümesi, diğeri de alerjik konjonktivit. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda bahar aylarında hem polenlerin etkisi hem de güneş ve havayla birlikte çok fazla alerji oluyor. Bir de yetişkinlerde daha önce söylediğimiz gibi özellikle çok fazla açıkta, güneşte çalışan tarım işçilerinde ve diğer işçilerde et yürümesi oluşuyor. Bizim ülkemizde erişkin kişilerde et yürümesi, çocuklarda da alerji konjonktivit en çok görülen hastalıktır” ifadelerini kullandı.

SADECE YAZIN DEĞİL, KIŞIN DA KULLANILMALI”

Güneş gözlüğünü sadece yaz aylarında değil de her zaman önerdiğini belirten Tüylü, “Ben güneş gözlüğünü hasta olan, olmayan herkese öneriyorum. Hem de sadece yazın değil, kışın da güneşin olduğu veya aydınlığın olduğu her zaman kullanılması gerekir. Tabi ki bahar ve yaz aylarında güneş gözlüğüne olan ihtiyaç artıyor, burada dikkat edilmesi gereken şey, güneş gözlüklerinin polarize özelliğinin olması. Genelde çok fazla güneş gözlüğü markası ve çok fazla onun imitasyonu yani gerçek olmayan çeşitleri var. Bunlar da en büyük özellikle polarize olmaması. Polarize olmayan bir gözlük camının faydası çok düşüktür. O yüzden sorup polarize güneş gözlüğü almakta fayda var” dedi.

PAHALI GÖZLÜK İYİ GÖZLÜK DEĞİLDİR AMA...”

Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Tüylü, “Gözlük markası bana göre çok önemli değil, kendim de öyle çok ünlü markalar kullanmıyorum. Ama gözlük alırken garanti belgesi var mı, yok mu onu sormak lazım. Birde özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Ultra viyole kırıcı etkisi veya polarize etkisinin olup olmadığını araştırıp onlardan uygun güzel bir gözlük almak gerekir. Çok pahalı bir gözlük iyi gözlük değildir ama özellikle markaların sahte olanlarını almak, polarize olmayan sadece kahve yada füme rengi olan bir camı almanın bir faydası yoktur. Taklit ürün almamak lazım, daha keseye uygun olabilir ama özelliklerinin iyi olması gerekir” şeklinde konuştu.

Tüylü ayrıca, gözlük numarası olan insanların da normal beyaz cam yerine ışıkta kararan foto kromik özellikli yada dereceli güneş gözlüğü kullanmasının göz sağlığına iyi olacağını kaydetti.

İNSANLARIN SAĞLIĞINI BOZACAK ÜRÜNLERİ SATMIYORUZ”

Gözlükçü Mesut İslamoğlu ise gözlük almak isteyen müşterilerine neleri önerdiklerini anlattı. İnsanların göz sağlığını bozacak ürünleri asla satmayacaklarını dile getiren İslamoğlu, “Güneş gözlüğü kullanmak isteyen müşterilerimize eğer ki numaralı optik gözlük kullanıyorlarsa almak istediği güneş gözlüğünün numaralı olarak da yapılabileceğini anlatıyoruz. İsterse numaralı bir şekilde yapıyoruz, ama yok göz numaraları küçükse insanların normal güneş gözlüğü tavsiye ediyoruz. İnsanların yüzüne yakışan, kendilerinin rahat kullanabileceği, yüz yapısına uygun güneş gözlüklerini tavsiye etmeye çalışıyoruz. Sağlıklı, polarize camlı, göz sağlığını zaten hiçbir şekilde bozmayacak ürünleri biz satıyoruz, gözlükçüler olarak. İnsanların göz sağlığını bozacak ürünleri gözlükçüler satarsa zaten mesleki anlamda hiçbir değeri olmaz, olmayacaktır da. O yüzden daha çok Sağlık Bakanlığı’nın tavsiye etmiş olduğu güzel, kaliteli ve kullanışlı ürünleri tavsiye etmeye çalışıyoruz” dedi.

BİZDE MALIN İYİSİ, FİYATINDAN ANLAŞILIR DERLER”

Vatandaşların daha ucuz ve daha kalitesiz olan güneş gözlüklerine yönelmelerine de değinen İslamoğlu, “İnsanlarımızın fiyatı daha ucuz olan taklit güneş gözlüklerini aldıklarını duyuyoruz, insanlar diyor ki ya aynı özellik, balığı orada da gördük, polarize testinde, burada da gördük. 10 liralık gözlükte de 100 liralık, bin liralık gözlükte de aynı özellikler var diyor. Fakat geçenlerde haberlerde Prof. Dr. Mustafa Uğurlu dedi ki, polarizasyon özellikleri kaliteli olmayan güneş gözlükleri insanların göz sağlığını ciddi anlamda etkiler, körlüğe kadar neden olabilecek rahatsızlıklar verebilir diyor. Bizim Kahramanmaraş’ımızda şöyle bir laf vardır, köre sormuşlar sen malın iyisini nereden anlarsın, fiyatından anlarım demiştir. Hakikaten de öyledir, kalite tesadüfe gelmeyecek bir olaydır, bir emek işidir. Gözlüğün ucuz veya pahalı olmasından ziyade bizim için göz sağlığımıza ne kadar katkı sağlayacak kullandığımız gözlük o önemlidir” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz