Kahramanmaraş’ın tam merkezindeki Arasa Camii’nin yanında bulunan ve kentin en eski çarşılarından biri olarak bilinen Manifaturacılar Çarşısı, modern bir şekilde restore edilerek şehre kazandırılmayı bekliyor. Çarşının bir kısmının ada şeklinde ortada kalması ve ortada kalan binanın da kötü bir görünüm vermesi hem esnafları hem de vatandaşları rahatsız ediyor. Binaların eski ve bakımsız olmasının yanı sıra binalardaki dev reklamların da oluşturduğu kötü görüntü şehrin merkezine yakışmıyor. Çarşıda geçimlerini sağlayan birçok esnaf, oluşan görüntüden kendilerinin bile utandığı ve en acil şekilde yerel yöneticilerin bu kötü görüntünün önüne geçmesini istiyor. Binaların gerekirse yıkılıp, gerekirse de restore edilerek tekrar kent merkezine uygun bir görüntüye kavuşturulmasını ve mimari açıdan dikkat çeken bir çarşı görünümüne sokulmasını isteyen çarşı esnafları, yapılacak bir restorasyonu dört gözle beklerken, bu noktada oldukça iştahlı bir şekilde kendilerinin de ellerini taşın altına sokacaklarını söyledi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a güvendiklerini de dile getiren esnaflar, yazın güneşten kışın da yağmurdan kaçmak zorunda olmadıkları günleri dört gözle beklediklerini de ifade etti. İşte Çarşı esnaflarının gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamalar;

MODERN BİR GÖRÜNÜME KAVUŞMAK İSTİYORUZ”

Gülaçtı Manifaturacılık sahibi Mustafa Gülaçtı:

Kahramanmaraş’ımızda eskiden kalan çarşılardan bir tanesidir burası. Arasa Camisinin bitişiğinde görüntü kirliliği çok, o yüzden restore edilebilir. Belediyenin ve işyeri esnaflarının katkısı ile onarılabilir. Belediyenin esnaflara sempatik gözle onure ederek, yıkayım da ne olursa olsun düşüncesi olmadan, bizde katkı sağlayarak yapabiliriz. İş yerim var burada, bana desin ki; şu şekilde yapalım desinler tamam derim. Buradaki esnafların birçoğu kiracı. Öbür mal sahiplerinin pek umurunda olmayabilir ama belediye öncülüğünde bu düzenlenebilir. Şehrimizin merkezinde çirkin bir görüntü oluşturuyor. Yani artık modern bir görüntüye sahip olsun. Güzel bir şey çıkar meydana eğer uğraşılırsa.
 

BU GÖRÜNTÜ BİZİM ŞEHRİMİZE YAKIŞMIYOR”
Bekereci Manifaturacılık sahibi Faruk Bekereci:
Ben Bekereci tekstil işletmecisi olarak bu görüntünün şehrimize yakıştığını düşünmüyorum. Burayı belediyemizin restore etmesi lazım veya istimlak etmesi lazım. Burayı güzel bir çarşı oluşturması için çalışması lazım. Şuan da benim dükkânımda evine ekmek götüren 4 kişi çalışıyor. Bunların ekmek yemesi lazım. Bizim hepimizin, buradaki esnaflarımızın nereden baksanız 150 bin TL borcu var. Bunu mal satması lazım ki ödesin. Umuyorum ki belediyemiz güzel bir çarşı oluşturur şehrimize yakışacak bir şekilde. Mesela belediyemiz demirciler çarşısını yaptı ve çok güzel oldu. Burası da o şekilde olsa şehrin içinde daha güzel bir görünüm sağlar. En azından şehre bir canlılık getirir. Yeter ki burayı belediyemiz güzel bir restore yapsın iş yeri kiralarını belediyeye ödeyelim ama yapsın. Yani bir kapalı çarı kadar burası vatandaşa hizmet ediyor. Biz burada vatandaşa hizmet ediyoruz. Biz burada çarşıyı oluşturduk belediyemiz de bize güzellik yapıp burayı restore etse daha da güzel olur. Artık büyükşehiriz yanı daha güzel şeyler olması lazım.

KAPALI ÇARŞI VE DEMİRCİLER ÇARŞISI GİBİ RESTORE BEKLİYORUZ”

Özler Manifaturacılık sahibi Ahmet Sami Özdöşemeci:

Bu çarşıda 25 yıldır esnaflık yapmaktayım, iyi bir görüntüye kavuşamadık maalesef iyi bir hizmet alamıyoruz. Büyükşehir Belediyesinin buraya el atıp, bu sorunu çözmesini isteriz. Bu dediğimin aynısına komşularımızın da katılacağına eminim. Buranın dokusuna özgü, Kahramanmaraş’a hitap edecek, dışarıdan gelen turistlere karşı en azından buraların nostaljik bir çarşı gibi hizmet edebilmesi için, artı bir park problemimizin çözülmesi için hizmete devam etmek isteriz. Kapalı Çarşı, Demirciler Çarşısı ve Bakırcılar Çarşısına yapılan hizmetlerin buraya da yapılmasın isteriz. Şuan burada ağaçlandırma olmadığından dolayı yağmur ve güneşten dolayı çektiğimiz çadırlar çok çirkin bir görüntü oluşturuyor. Artı üst katlarda evler olduğu için bir çatı yapma ihtimalimiz yok ama Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde yada yerel yönetimler öncülüğünde yapılacak bir şeye evler de aynı şekilde cevap verecektir. Hem müşteri hem de esnaf açısından bu çarşının canlanmasını, hizmete devam etmesini isterim.

BU ÇARŞININ ÜSTÜ KAPANSA ÇOK GÜZEL OLUR”

Çarşının en eski esnaflarından biri olan Kadir Damoğlu:

Ben yaklaşık 35 yıldır bu çarşının esnafıyım, gerçekten çarşımızın görüntüsü çok çirkin, biz bile bu çarşının görüntüsünden utanıyoruz. Bu çarşı Kapalı Çarşı gibi üstü kapansa, Belediye Çarşısı gibi yapılsa çok güzel olur, bu esnafların yaşatılması gerekiyor. Böyle bir düzenlemeyle çarşımız güzel bir görünüm kazanır, Bezirgan Çarşısı artık burası oldu, bu hareketlilik Kapalı Çarşı’da bile yok. Restore yapılırsa çok güzel olur, biz üzerimize düşeni yapmak isteriz.

ÇARŞIMIZ ÇOK KÖTÜ ALT YAPIMIZ YOK”

Akben Manifaturacalık sahibi Fatih Akben:

Çocukluğumdan beri yaklaşık 20 yıldır bu çarşıdayım. Çarşımız çok kötü, alt yapımız yok. Binalarımız çok eski, dükkanlarımız çok elverişsiz esnaflığa. Yalnız yıllardır insanlar tarafından benimsenmiş ve önem verilmiş bir çarşı. Bizim burada yetkililerden beklentimiz buraları güzel, daha kullanışlı, daha yaşanabilir bir alana çevirmesi. Benim şuan bulunduğum bina yaklaşık 80-85 senelik. Beledimiz bize ön ayak olup güzelce restore etmesi, yıkılıp tekrar yapılması, isterse içinde bulunanlara bedelince satması yahut istimlak edip buraları tekrar yaparak bize kiraya vermesini istiyoruz. Uzun yıllardan beri bu çarşı Manifaturacılar Çarşısı olarak biliniyor. Buraya ev tekstili ile ilgili, çarşaftır, nevresimdir kime ne gerekiyorsa buraya gelebiliyor. Dışarıdan yabancı insanlar da geliyor yalnız ne gelen müşteriye, ne de yerli yabancı turiste hitap edecek bir durumumuz yok. Daha modern, üstü kapalı, daha bir çarşı havasında Demirciler ve Kapalı Çarşı gibi karşılıklı yağmurdan çamurdan etkilenmeyecek şekilde bir çalışma yapılabilir. Camimiz de var burada tarihi bir cami, onu da ön plana çıkararak çok güzel bir restorasyon çalışması yapılabilir. Arka tarafları müsait, tekrar restorasyonla yenilenip bizlere verilmesi bizim yöneticilerimizden talebimiz.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz