Anadolu’nun en büyük kitap fuarı olarak kabul edilen Kahramanmaraş 5’inci Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı, düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Şiirin başkenti, şairler ve yazarlar kenti olan, ulusal düzeyde de Türkiye için çok çok önemli şair ile yazarların memleketi konumunda bulunan Kahramanmaraş’ta bu yıl 5’incisi düzenlenen Kitap ve Kültür Fuarı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde (KAFUM) yapılan görkemli açılışla kapılarını ziyaretçilerine açtı. Türk Edebiyatının unutulmaz ismi Rasim Özdenören, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM İçişleri Komsiyon Başkanı Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ile ev sahibi Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve çok sayıda kitapseverin katıldığı açılış, renkli görüntülere sahne oldu. Törende konuşan Rasim Özdenören, kitapların önemine vurgu yaparak, bu tür bilgi fuarlarının devam etmesi gerektiğini söyledi.

KAHRAMANMARAŞ’TA ÇOK CİDDİ BİR OKUMA SERÜVENİ VARDI”
Kendilerinin gençlik ve çocukluk döneminde kitapların yâda kitabevlerinin olmadığını ancak o dönemde Kahramanmaraş’ta buna rağmen çok ciddi bir okuma kültürünün olduğunu vurgulayan Özdenören, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Bizim doğduğumuz bu şehirde tahsil hayatımıza başladığımız 1940’lı yıllarda Kahramanmaraş’ta kitapçılar yoktu. Kitabevi yoktu. Kitabevlerinin bulunmadığı bir dönemde sadece Maraş’ta değil, babamızın tayini münasebetiyle bulunduğumuz diğer Anadolu şehirlerinde de kitabevleri yoktu. Kitabevlerinin bulunmadığı bir dönemde şimdi Kitap Fuarları düzenleyen Anadolu şehirlerine gelmiş bulunuyoruz. Bu bizim için iftihar edilecek bir gündür. Az önce arkadaşlarımdan öğrendim sadece Kahramanmaraş merkezde 30’tan fazla kitabevi varmış. Bu bizim için güzel bir şey. Bizim gençlik ve çocukluk yıllarımızda kitabevleri olmadığı için Ulu Camii’nin kenarındaki kitap sergilerinden kitap alırdık. O dönem kitap fuarlarımız yoktu, belki kitabevlerimiz yoktu ama Kahramanmaraş’ta çok ciddi bir okuma serüveni vardı. O dönemde 8-10 tane mahalli gazetemiz vardı. O gazetelerde ben ve arkadaşlarım köşe yazıları yazardık. Sanat ve edebiyat sayfaları hazırlardık. Peki, kitapları nereden temin ederdik? Benim abone olduğum yaklaşık 10-15 civarında dergiler vardı ve onları okurdum.”

TÜRK OKUYUCUSU AVRUPALIYA GÖRE DAHA KALİTELİ”
Türk okuyucusunun Avrupa ve Amerikalı okuyuculara göre daha kaliteli olduğunu savunan Özdenören, “Kitap okuyucusunun zannedildiği gibi çok ta az olmadığını tahmin ediyoruz. Kültür Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre Türkiye Avrupa standartlarına göre 10’uncu sırada yer alıyormuş. Bu okuyucularında ben Avrupa, Amerika okuyucusundan daha kaliteli olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki; Amerika’da veya Avrupa’nın büyükşehirlerinde her metroda her otobüs durağında herkesin elinde belli bir kitap görürsünüz fakat bu kitaplar daha çok şehir rehberi niteliğindeki kitaplardır. Bu kitaplarda okuyucu sayısına ilave ediliyor. Dolayısıyla rakam olarak belki birçok yerden geri görünüyor olabilir ama okuyucu kalitesi itibariyle ben Türk okuyucusunun oralarla mukayese edildiğinde daha yüksek bir kaliteyi oluşturduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

KİTAP İNSANLIKLA BERABER YAŞAYACAK”
Kitapların insanlık tarihi yaşadığı müddetçe yaşayacağını anlatan Özdenören, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Neden kitap okuyoruz? Kitap okuma demek kendimize, dünyamıza, çevremize, insana, tabiata, eşyaya anlam yükleme demektir. Bir anlam yükleyebiliyor isek kitabı okuyoruz demektir. Biz kitabın sayfalarını açabiliyor isek bu sayfalardan mana çıkarabiliyorsak, bu manayı da kendimize açabiliyorsak o zaman okuyoruz demektir. Kendi kültürümüzü kitaplardan öğreniyoruz. Kendi tarihimize bakmayı kitaptan öğreniyoruz. Derler ki televizyon çıktı, kitap öldü. Bunların aslının olmadığını televizyonun sinemanın resmin her sanat alanını kendine mahsus bir okuma şekli, okuma türü olduğu görülüyor ve herkes kendi benliğinin yolunu buluyor. Dolayısıyla kitap bunların hiçbirisini kendisine rakip kabul etmiyor. Kitabın sayfası, kokusu ne televizyonda bulunabilir ne internette bulunabilir ne de başka bir medya araçlarında bulunabilir. Kitabın kendine mahsus kokusu sadece ona özeldir. Sadece bu koku münasebetiyle bile olsa kitabın yaşayacağını ve yaşatılacağını söylüyoruz. Nitekim bu fuarlarda kitabın ölmediğini ve ölmeyeceğini insanlıkla beraber yaşayacağını göstermiş bulunuyor.”

GELENEKSEL HALE GELEN BİR FUAR”
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise fuarın geleneksel bir hal aldığına vurgu yaparak, bilgi topluluğunun önemli olduğunu kaydetti. Vali Özkan, “Büyükşehir Belediyemizin özellikle sanata, kültüre, eğitime vermiş olduğu katkılardan birisidir bu fuarlarımız. Geleneksel hale gelen bir fuar. Giderek katılımın fazlalaştığı, yaygınlaştığı bir fuardan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bilgi topluluğunun gerekliliği, özellikle milletimizin, devletimizin, hükümetimizin bilgi toplumunun inşası ve işletmesi yönünde ortaya koymuş olduğu ana hedeflerin altını doldurmada belediyelerimizin bu faaliyetleri bilgi topluluğunun altını doldurmada çok anlamlı bir husustur. Merkezi bakanlıklarımızın teşkilatlarımızın bu konuyla alakadar olması elbette önemli” diye konuştu.

KİTAP FUARLARI DÜNYAMIZI BÜYÜTECEK, GELİŞTİRECEK VE İLERLETECEK”
TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, “Ne mutlu bizlere. İnşallah 50’ncisini de yaparız. Buna emek veren, destek veren ve bütçe ayıran büyükşehir belediye başkanımıza, valimize ve bütün kitapseverlere şükranlarımı sunuyorum” dedi. Güvenç, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “İnanıyorum ki kitap fuarları düşünce dünyamızı büyütecek, geliştirecek ve ilerletecek. Bizler oku emri ile başlayan bir dinin mensuplarıyız. Okumak ifade edildiği gibi eşyayı dünyayı evreni insanı tanımanın belki de başlangıcıdır. En önemli unsurudur. Okumayan, yazmayan, araştırmayan, düşünmeyen insanın gelişim göstermesi mümkün değil. Bu anlamda hamt olsun ülkemizde son dönemlerde tüm illerimizde belediyelerimizin de büyük destek ve katkısıyla okumaya verilen bu destek geleceğimiz adına umut vericidir. İnanıyorum ki bizden sonrakiler çok daha büyük fuarları çok daha kapsamlı fuarları yaşayacaklar.”

KİTAP ZİHNİN VE GÖNLÜN EN DEĞERLİ HAZİNESİDİR”
Açılış konuşması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’da kitap okumanın milletlerin ufkunu genişleteceğini söyleyerek, bu yıl 5’inncisini düzenledikleri Kitap Fuarı’nı açmanın sevinci ve gururunu yaşadıklarını belirtti. Erkoç, “İlk yılda Anadolu’nun en büyük kitap fuarı ödülünü alan Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarımızın bu yıl 5’incisini idrak ediyor olmanın sevinci ve gururu içerisindeyiz. Bu mutluluğu bizimle paylaşan siz değerli konuklarımızı sev gi ve saygıyla selamlıyoruz. Peygamber efendimiz; “Dünyayı isteyen ilme sarılsın. Ahireti isteyen ilme sarılsın. Hem dünyayı hem de ahireti isteyen yine ilme sarılsın” buyurmuştur. İşte ilme giden yol bu kitap fuarından geçmektedir. Kitap zihnin ve gönlün ihtiyaçlarını en kestirme yoldan karşılayan en değerli hazinedir. İnsanoğlu okumadan ne kendisini ne de medeniyetini geliştiremez. Hele ilk emri oku olan hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu diyerek ilmin ve cehaletin farkını ortaya koyan bir dinin mensuplarının kitaptan uzak durması asla düşünülemez. Oku emri aynı zamanda medeniyetlerin güç yâda silahla değil ilim ve irfanla kurulması anlamına gelmektedir. İnancın gereği gittiği her yere ilim, irfan ve ahlak bina eden şanlı bir neslin torunlarının dünyanın bütün milletlerinden daha fazla kitap okuması gerektiği şüphe götürmez” ifadelerini kullandı.

BİZİM EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ BEŞERİ SERMAYEMİZ”
Türk milletinin en büyük gücü olarak beşeri sermayeyi gösteren Başkan Erkoç, “Bizim medeniyetimiz kitap ve söz medeniyetidir. Edep ile buluşan sözümüz edebiyat olmuştur. Estetik ile buluşan sanatımız fazilet olmuş tarihe görkemli bir medeniyet armağan etmişiz. Maraş ise kahramanlığın yanı sıra tarihin her döneminde bu medeniyete kültür, sanat ve edebiyat alanında önemli katkılar sunmuştur. Hepimizin bildiği Necip Fazıllar, 7 Güzel Adamlar bu şehirden çıkan ve tüm Türkiye’yi saran değerledir. Kahramanmaraş bir ilim, irfan ve sanat şehridir. Doğrusu Kahramanmaraş’a bu manada yapılan her şey yakışmaktadır. Biz özellikle bu dönem 2023’e giden yolda şiirin başkenti, kültür ve sanat şehri Kahramanmaraş’ta edebiyata, kitaba, okumaya dair güzel işler yapma peşindeyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak Kahramanmaraş’ın dünya edebiyat şehirleri arasında yer alması için çalışmalarımıza başladık. Kısa zamanda hak ettiğimiz unvanı şairler ve yazarlar kenti olarak adımızın yanına yazdıracağız. Bizler zengin kültür dünyamızı tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak için yoğun çalışıyoruz. Gençlerimize çok önem veriyoruz. Çünkü geleceğimizin onlar olduğunu bilmekteyiz ve onların geleceğe donanımlı bireyler olarak hazırlanabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü biz hep söylüyoruz; bizim zengin yer altı kaynaklarımız yok, bizim en büyük gücümüz beşeri sermayemiz” ifadelerine yer verdi.

BİR MİLLETİN KÖKLERİ TARİHİNDE SAKLIDIR”
Bir milletin köklerinin tarihinde saklı olduğunu anlatan Başkan Erkoç, son olarak şunları söyledi: “Biz bu amaçla kütüphaneler kuruyoruz ve gençlerimizi bilgi ile buluşturuyoruz. Bize düşen en önemli görev gençliğimizi fikri ve bedensel olarak en donanımlı şekilde geleceğe hazırlayabilmek, geleceğin ruhunu bugünden hazırlamaktır. Gençlerimizin potansiyellerini eğitimle, kitapla, araştırmayla muhakemeyle zenginleştirdiğimizde hayalini kurduğumuz medeniyetin yükselişini gerçekleştiriyoruz demektir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedefine okuyan ve kendini geliştiren bir nesille ulaşacağız. Kitap Fuarları bilgi paylaşımı için en önemli etkin yollardan biridir. Kahramanmaraş’ta yaşayan insanlarımızın dikkatini kitaba çekmek, onları kitaba yaklaştırmak için bu fuarı düzenliyoruz. Kitap ve Kültür Fuarımızın Kahramanmaraşlılara yepyeni ufuklar açtığının inancındayım. Bir milletin kökleri tarihinde saklıdır. Geçmişini unutmuş, tarihini unutmuş bir topluluktan geriye koca bir hiç kalır.”

Haber: Emre AKKIŞ/Ahmet GÜNEÇIKAN

Editör: Mahmut Beyaz