Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’ın, ilçesinin değişim ve dönüşümü sağlayacak önemli projelerinden biri olan modern sokak iyileştirme çalışmaları devam ediyor. İlk çalışmayı Dedezade Caddesi’nde yapan Dulkadiroğlu Belediyesi, daha sonra Sakarya Çarşısı, İsmetpaşa Mahallesi Melek Girmez Sokak ve 16’ıncı sokaklarda da modern sokak iyileştirme çalışmaları yapmıştı. Ardından yine İsmetpaşa Mahallesi 12’inci sokakta çalışmalara başlayan Dulkadiroğlu Belediyesi, vaat ettiği sürede çalışmaları tamamlayamadı. Çalışmaların uzaması esnafları çileden çıkarırken, esnaflar mağdur edildikleri süreye karşılık bir jest bekliyor. Çalışmaların bir an önce tamamlanmasını isteyen esnaflar, sokağın iki taraflı trafiğe açılmasını ve daha iyi tanınması amacıyla yeni bir isim verilmesini istiyor.

“ESNAFLARIMIZI İŞ AÇISINDAN SIKINTIYA SOKTU”

Yaşadıkları sorunları gazetemize anlatan esnaflardan Hüseyin Akcan, başlangıçta projeyi esnaflar olarak olumlu karşıladıklarını fakat çalışmaların uzamasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Akcan, “Dulkadiroğlu Belediyemiz yaklaşık altı ay önce burada bir sokak düzeltme, sokak güzelleştirme ve sokağımızı bir AVM tarzına getirmek için bir çalışma başlattı. Başlangıçta bu çalışma olumlu karşılandı ama çalışmanın süresinin çok çok uzaması buradaki esnaf arkadaşlarımızı iş açısından sıkıntıya soktu. Bu sıkıntıları da geçtik, sokağın eksikliklerinin bir an önce tamamlanıp tamamen trafiğe açılmasını ve bunun yanı sıra sokaktaki park düzeninin buradaki esnafların daha iyi kullanımına verilmesini talep ediyoruz. Bu açıdan belediyemizden olumlu bir adım bekliyoruz İnşallah. Güzel bir çalışma yapıldı ama biz altı ay mağdur olduk, buna karşılık bir jest bekliyoruz” dedi.

“ADININ MODA SOKAĞI OLMASINI İSTİYORUZ”

Sokağa yeni bir isim verilmesi için Dulkadiroğlu Belediyesi’ne talepte bulanacaklarını belirten Akcan, “Bunun yanı sıra sokağımıza güzel bir isim verilmesini istiyoruz. Park noktasında da sokak esnaflarının daha çok kullanımına verilmesini talep ediyoruz. Böyle bir jesti de belediyemiz bize yapacaktır diye düşünüyorum. Hem böyle bir seçim arifesinde böyle bir çalışmanın belediyemize artı puan kazandıracağını da düşünüyorum. Bu konuda bütün belediye yetkililerimizin iyimser bir tavır takınmalarını bekliyoruz. Biz genellikle esnaflar olarak özellikle sokağın adının Moda Sokağı olmasını istiyoruz. Veya Nişantaşı gibi isimler zikrediliyor ama daha çok Moda Sokağı ön plana çıkıyor. Moda deyince yelpazesi geniş bir kelime. Burada kuaför arkadaşlarımız, bebek ve nikah şekeri yapan arkadaşlarımız, çeyiz satan arkadaşlarımız, abiye ve giyim üzerine satış yapan arkadaşlarımız ve çoğunlukla sokağımızda gelinlikçilik yapan arkadaşlarımız var. Genel anlamda diğer esnafları da katacak olursak Moda Sokağı daha çok talep gördü arkadaşlarımızdan. Moda Sokağı ismi anlamlı olur diye düşünüyorum. Dulkadiroğlu Belediyemize whatsapp üzerinden bir bilgi verdik ama resmi olarak dilekçeyle başvuru yapacağız. Bu taleplerimizin yanı sıra eksik kalan çalışmaların da tamamlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BAŞKANIMIZI ÇAYA BEKLİYORUZ”

İnsan canlısı olduklarına dikkat çeken Akcan, sözlerinin devamında Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’ı çaya davet etti. Akcan, “Başkanımızın da mutlaka buraya gelip esnafları bir ziyaret edip, çayımızı, kahvemizi içmesini istiyoruz. Başkanımız gelsin sokağımızla birebir ilgilensin, sokak esnaflarıyla birebir istişare etsin, diyalog kursun. Biz insan canlısı insanlarız, doğrudur bir kabahat var ama herşey çözülür, başkanımızı kesinlikle çay ve kahve içmeye çağırıyoruz” dedi.

“BU SOKAĞIN YAPILMASININ BİR ANLAMI OLMALI”

Sokağın iki taraflı trafiğe açılmasını ve çalışmaların bir an önce tamamlanmasını beklediklerini belirten Mehmet Ekici, “Sokağımızın bir tarafı açık, bir tarafı kapalı. Biz esnaflar olarak sokağımızın ne zaman açılacağını merak ediyoruz. Çalışmalar bittiyse neden açılmıyor, bu sokağın yapılmasının bir anlamı olmalı, park meselesinin de çözülmesi gerekli. Şuan burası otopark gibi oldu, gelen arabasını bırakıp gidiyor. Aslına bakacak olursanız buranın paralı olmasını istiyoruz fakat esnaflara da ücretsiz hakkı verilmeli. İkinci sıralar bile dolu şuan, teşekkür ediyoruz belediyemize o kadar para harcandı ama bundan sonra lütfen biz esnaflar da düşünülsün. Eğer böyle olacaksa bu sokağa bu kadar emek vermenin bir anlamı var mıydı? Elektrik direkli yapıldı ama hala yanmıyor, poşetleriyle birlikte duruyor. Yarım kalan her şeyin bir an önce tamamlanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“6 AY BOYUNCA REZİL OLDUK”

Dulkadiroğlu Belediyesi’nden acil bir şekilde çalışmalarını tamamlamasını isteyen bir diğer esnaf Turan Kocabaş, “Bu sokakta yapılan çalışmalarda mağdur olan esnaflardan sadece birisiyim. Belediyecilik halka göre, halk tarafından ve halk için olması lazım. Lakin biz belediyemizden böyle bir çalışma ve özen göremedik. 45 günlük bir proje başlattılar sokağımızda, çok sevinçli bir şekilde karşıladık ama altı ay olmasına rağmen hala caddemizdeki çalışma bitmedi. Müteahhit firma işi bıraktı gitti, belediye yükü kendi üzerine almayıp buradaki tüm esnafları 6 ay boyunca rezil etti. Bizden oy istiyorlar, bizden destek istiyorlar, gönül belediyeciliği diyorlar lakin önce bizim gönlümüzü almaları lazım. Müteahhit firmanın caddeyi bırakıp gitmesinin üzerinden 10 gün geçti. 10 günden bu yana caddeyi teslim almadılar. Cadde şuan tek taraflı trafiğe kapalı, buradaki yaklaşık 100-150 esnaftan sadece bir tanesi olarak konuşuyorum. Hepimiz yaz boyunca ciddi sıkıntılar çektik, lakin hala çözümünü göremedik. Belediyemizin çok acil bir şekilde caddeyle ilgili çalışmaları bitirip, caddeyi trafiğe açıp, trafiği rahatlattıktan sonra halkın ve buradaki esnafların sorununu çözmesini istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz