Onikişubat İlçesi, Mimar Sinan Mahallesi Şeyh Edeali Bulvarı Zirve Apartmanı altında bulunun ve henüz kısa bir süre önce açılan Engelsiz Yaşam Cafe, toplumdaki özel gereksinimli insanların yanı sıra diğer bireylere de hitap ediyor. 7’den 70’e tüm engelli bireyleri cafelerine beklediklerini söyleyen İşletme Sahibi Mustafa Oğulmuş, kentte böyle bir merkeze ihtiyaç olduğunu ve bu yüzden böyle bir girişim yaptıklarının altını çizdi.

ENGELLİ BİREYLER TOPLUMDA YETERLİ İLGİYİ GÖRMÜYOR”
Engelli bireylerin toplumdaki insanlar tarafından yeterince ilgi görmediğini belirten Oğulmuş, “Yaklaşık 3,3 buçuk yıldır rehabilitasyonlarda drama, tiyatro üzerine özel eğitimler veriyordum. Bu bağlamda çocukların sosyal olarak faaliyet konusunda eksiklerinin olduğunu fark ettim ve Kahramanmaraş’ta biraz daha özel gereksinimli toplumdaki insanlara, kesimlere değer verilmesi ve ön planda tutulması gerektiğini fark ettiğim için böyle bir öncülük yaparak engelsiz kafeyi açmaya karar verdim. Maraş toplumunda engellilerle konuştuğumuzda ya da gözlemlediğimizde otobüslerde, parklarda, toplum içerisinde paylaşım konusunda pek de öncelikli olmadıklarını anladım. Birebir sohbetlerimizde de bunu zaten teyit ediyorlar. Oturabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, insanlar içerisinde iletişim kurabilecekleri bir alanları yok. Toplum tarafından dışlanmış bir durumda olduklarını gördüğümüz için bu harekete öncülük yaparak ileriye götürmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

ÇOK OLUMLU TEPKİLER ALDIK”
Cafeyi açtıklarında çok olumlu tepkiler aldıklarını anlatan Oğulmuş, “Burayı açtığım için tepkiler çok olumlu geldi. Güzel dönüşler de var. Bu olması gereken bir şeydi. Bu zamana kadar yapılmamış. Neden yapılmadığı konusunda da hiçbir fikrimiz yok. Yapılmamış bir şeyi var etmek, onlara değer vermek, verdiğimiz değeri de göstermek bizim için öncelikliydi. İlerideki hedeflerimiz: sosyal, kültürel ve eğitim anlamında özel gereksinimli bireylere olabildiğince destek vermek. Toplumun gruplarıyla, özel gereksinimli bireyleri kaynaştırmak. Eğitim vermek, gezi planları yapmak ve birçok alanda onları toplum içerisine kaynaştırmayı planlıyoruz. Yavaş yavaş bunun eylemlerine başladık. Ayrıca çölyak hastaları için özel yapım bu proje destekçisi de Melek Çocuklar ve Aileleri Yaşam Derneği katkılarıyla yapıyoruz” diye konuştu.

BURAYA GELİP KAYNAŞMAK İÇİN, SOHBET ETMEK İÇİN HERKESİ BEKLİYORUZ”
Oğulmuş son olarak sözlerine şunları ekledi: “Her hafta Pazar günleri uyarlamalı doğaçlama oyunları oynuyoruz. Hafta içi 1 gün çocuklarımıza yönelik resim, boyama çalışmaları yapıyoruz. Müzik öğretmenlerimiz gelip onlarla beraber müzik derslerini koro halinde veya bireysel olarak eğlenmek amacıyla faaliyette bulunuyorlar. Bu kapsamı zamanla daha da genişletmek istiyoruz. Maraş için iyi olmasını diliyoruz. Önce özürlüler adı altında topluluk oluştu. Daha sonra engelliler derneği dendi. Biz de bu söylemi daha da değiştirerek özel gereksinimliler olarak nitelendirmek istiyoruz. Farkındalık sıfatlarla değil, eylemlerle olur. Toplumun ve bireylerin özel gereksinimli dostlarımıza değer vermesini temenni ediyoruz. Buraya gelip kaynaşmak için, sohbet etmek için herkesi bekliyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz