Son günlerde Kahramanmaraş’ın hemen hemen her noktasında satılan renkli civcivler, 7’den 70’e küçüklü büyüklü herkesin dikkatin çekiyor. Renkli civcivlerle ilk kez karşılaşan minik çocuklar civcivleri ilgi ile izlerken, renkli civcivlerin satıcıları ise satışlardan memnun bir şekilde hasılatı cebe indiriyor. Renkli civcivlerin nasıl renklendirildiğini bilmeden satın alan vatandaşlar, birkaç gün sonra ölecek olan bu canlıları keyifle evlerine götürüyor. Uzmanlardan alınan bilgilere bu minik hayvancıkların yaşam hakkı, piliç olabilme şansları ise sıfır. Özellikle şehirlerde sevimli bulundukları için satın alınan civcivler, hem müdahale edilmesi hem de yetersiz bakım koşulları nedeniyle ne yazık ki çok fazla hayatta kalamıyor. Çünkü doğal yaşam hakkı ihlal edilerek üretilen bu renkli civcivler henüz yumurta halinde iken müdahale edilerek renklendiriyorlar. Uzmanlar henüz kuluçkada iken doğal olmayan yöntemlerle renklendirilen civcivlerin tehlike saçtığını belirterek, anne ve babaların dikkatli olmasını uyarıyor. Boyalı civcivlerin çok fazla rağbet görmesi de bu uygulamanın devam etmesini sağlıyor. İşte konu hakkında uzmanlardan aldığımız bilgiler.

HASTALIK BULAŞMA RİSKİ ÇOK FAZLA”

Alındıktan birkaç gün sonra ölecek olan canlının özellikle çocukların psikolojisini olumsuz etkileyeceğini belirten uzmanlar, “Boyalı civcivleri kesinlikle satın almayın. Hatta yetiştirmeyecekseniz normal bir civcivi de almayın. Evinizde bakamayacağınız ve çok büyük ihtimalle birkaç gün içinde ölecek bir canlıyı eve götürmek sizi üzecektir. Satıcılar bir canlıdan çok herhangi bir ürün satarcasına umursamaz bir tavırla hayvanları kese kağıtlarına atıyor. Masum görünüşleri nedeniyle çocukların ilgisini çeken hayvanların büyüme döneminde dikkatli olunması gerekiyor. Hayvanlara iyi bakılmadığı takdirde hastalık bulaşma riski de çok fazla” dedi.

MİSAFİR ŞEKERİ İLE BOYANIYORLAR

Renkli civcivlerin üretim hikâyesi ise çok ilginç; Civcivin çıkmasına iki gün kala misafir şekeri yapımında kullanılan boya, ılık su ile karıştırılıp şırıngayla yumurtaya enjekte ediliyor. Civciv son 2 gün yumurta içinde hareket ettiğinden tüyleri bu boya ile boyanıyor. Civciv yumurtadan renkli olarak çıkıyor. Yumurtadan çıktıktan sonra tüylenmeye başlayan ve verilen ilaçla renkli civcivler olan bu minik canlılar, 3 gün sonra aldıkları ilaç yüzünden ölüyor. Para kazanmak uğruna böyle bir vahşete neden olan satıcının rahat tavırları ise bir başka skandal. Yüzlerce civcivi ölümü götüren ve bu uğurda haksız kazanç sağlayıp, katliam yapan hayvanın doğasını bozan bu tür şahıslar ise denetimsiz buldukları alanlarda haksız kazanç sağlamaya devam ediyorlar.

KUŞ GRİPLERİ SONRASI YASAKLANMIŞTI!

Tarım Bakanlığı’nın bu tip civciv satışlarını geçmişte yaşanan kuş gribi hastalığı sonrası yasakladığını söyleyen uzmanlar, “Bazı insanlar bu tip hayvanları hobi olarak beslemeyi seviyor. Buna kimse bir şey diyemez. Kendi tavuğunu besleyip yumurtasını almak istiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Civcivlerin büyüme döneminde hastalıklara kapalı alanda sağlıklı ortamda büyümelerini önemli. Ancak bu tip satış yapanların ne şartlarda o civcivleri beslediği belli değil. Tüketicileri bu ürünleri almayın demek yanlış olur. Ancak almamaları konusunda sadece tavsiyede bulunabiliriz. Ancak bu hayvanların bakımı çok zordur” dedi.

SOKAKTAN ‘CİVCİV’ ALMAYIN

Kahramanmaraş gibi gibi bir yerde eğer bakılacak ortam yoksa evde bu civcivleri beslemenin çok zor olacağının altını çizen uzmanlar, güvenilir olmayan yerlerden canlı hayvan alımı yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bu tip canlı hayvanlarda Tarım İl Müdürlüklerinden alınmış veteriner sağlık raporu arandığını ifade eden vuzmanlar, “Sağlık raporu olmadan izinsiz evcil hayvan satışına aslında müsaade edilmiyor. Ancak çocukların bu hayvanları çok sevmesini kullanan kişiler ortaya çıkabiliyor. Ailelerde çocuklarını kıramadıkları için bu hayvanları evlerine alıyor. Hastalıklara açık civcivlerin ev ortamında beslenmesi çok zor olabilir. Dikkat etmek gerekir. Vatandaşların sokak ortasında nasıl bakıldığı belli olmayan hayvanları almaması gerekiyor” diye konuştu.

YASAYA GÖRE SUÇ

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu MADDE 8

Bir hayvanın neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır. Hayvanların, yaşadıkları sürece, tıbbi amaçlar dışında organ veya dokularının tümü ya da bir bölümü çıkarılıp alınamaz veya tahrip edilemez. Ev ve süs hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması, tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik cerrahi müdahale yapılması yasaktır. Ancak bu yasaklamalara; bir veteriner hekimin, veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili tıbbi sebepler veya özel bir hayvanın yararı için gerektiğinde tedavi edici olmayan müdahaleyi gerekli görmesi veya üremenin önlenmesi durumlarında izin verilebilir. Bir hayvana tıbbi amaçlar dışında, onun türüne ve etolojik özelliklerine aykırı hale getirecek şekilde ve dozda hormon ve ilaç vermek, çeşitli maddelerle doping yapmak, hayvanların türlerine has davranış ve fiziki özelliklerini yapay yöntemlerle değiştirmek yasaktır.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz