2008 yılında, araştırma geliştirme faaliyetlerini desteklemek, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek, bölgedeki sanayinin gelişmesine yönelik test, analiz ve AR&GE faaliyetlerini yürütmek ve bilim ve teknolojide uluslararası rekabeti yakalamak amacıyla Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteği ile kurulan KSÜ bünyesindeki ÜSKİM, en güncel metotlarla yaptığı akredite test ve analizler, yürütülen kapsamlı projeler ve üniversite-sanayi işbirliğine katkısı nedeniyle önemli bir açığı kapatıyor.

RAPOR YAZMAYA YETKİLİ TEK KAMU KURUMU
Kurulduğu günden bugüne kadar kente olan katkısı nedeniyle büyük bir beğeni ve takdir toplayan ÜSKİM, kentte baca gazı emisyon ve imisyon ölçümlerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı rapor yazmaya yetkili tek kamu kurumu olarak güven vermektedir. Ayrıca İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte ulusal çapta akredite olan iki üniversiteden biri olarak ta büyük bir başarı elde eden ÜSKİM, bu anlamda kente önemli bir katkı sağlıyor. 2019 yılından itibaren su ve atık su kapsamlarında ki analizler Bakanlığa bağlı MELBES sistemi tarafından tarafsız bir şekilde akredite laboratuvarlara atanıyor. 2020 yılında ÜSKİM bu alanda ki tüm parametrelerde ki analizleri akredite olarak yapmaya hak kazanmış tek kamu kuruluşu olma hüviyetinde.

ÇALIŞMALAR TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
ÜSKİM hakkında bilgi veren Merkez Müdürü Prof. Dr. Mustafa Şekkeli, 2008 yılında faaliyete geçen ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen proje kapsamında altyapısı tamamlanan merkezin akademisyenlere, öğrencilere, sanayicilere, kamu kurum ve kuruluşlarına analiz ve AR&GE yapma desteği verdiğini ifade etti. KSÜ bünyesinde bağımsız faaliyet gösteren birim laboratuvarlarını desteklemek, bilim ve teknolojide çağdaşlığı yakalamak, deney sonuçlarını güvence altına almak, izlemek, rekabet edebilmek ve üniversite-sanayi-kamu işbirliğini güçlendirmek için tam donanımlı araştırma ve uygulama laboratuvarlarına duyulan ihtiyaç üzerine kurulan merkezin başlangıçta sadece akademisyenlere hizmet verdiğine dikkat çeken sayın Şekkeli, yönetim olarak sanayi ve kamu ayağında eksiklik gördüklerini ve alandaki eksikliği gidermek amacıyla çalışmalarına hız verdiklerini belirtti.

YILDA BİNLERCE VERİ HAZIRLANIYOR
2019 yılında Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılan denetimlerle merkez laboratuvarlarının diğer kısımları da akredite olmaya başladığını ifade eden Şekkeli, 2020 itibariyle ÜSKİM laboratuvarlarına Tekstil, Maden, Çevre Analizleri, Baca Gazı Emisyon ve İmisyon alanında toplamda 55 parametrede akreditasyon verildiğinin altını çizdi.  Dış ticarette önemli işler yapan kentin önemli kurum ve kuruluşların yurtdışı bağımlı analizlerini artık ÜSKİM’de gerçekleştirildiğini kaydeden Şekkeli, bu kurumlar arasında Türk Hava Kuvvetleri, Ulusal Göç Örgütü (IOM) ve NATO Askerî Birliklerini saydı. Resmi ve özel kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda yıllık ortalama 17 bin analizin yapıldığını kaydeden Şekkeli, ÜSKİM’in tüm imkânlarıyla sanayicinin, akademisyenlerin ve kamu kurumlarının yanında olduğunu belirtti. Analizlerin yaklaşık yüzde 50’sinin sanayi, yüzde 30’unun akademik ve yüzde 20’sinin de kamu alanında yapıldığına dikkat çeken Şekkeli, analizlerin yanı sıra Proje Hazırlama ve Destekleme Birimi ile sanayi, akademik camia ve resmî kurumlara proje desteği verildiğini kaydetti. Şu an ÜSKİM’de 2 Avrupa Birliği, 1 DOĞAKA, 2 KOSGEB ve 4 TÜBİTAK ve sayısız BAP projesinin devam ettiğini dile getiren Şekkeli, 4 SANTEZ ve 17 TÜBİTAK projesinin de merkez bünyesinde tamamlandığını ifade etti.

METAL-MUTFAĞIN KALBİ
Kentin en büyük ikinci endüstri alanı olan metal mutfak eşya sektöründeki AR&GE Tasarım, test-analiz, muayene ve yetişmiş beyaz yaka iş gücü eksikliği için büyük çapta bir merkez ÜSKİM bünyesinde geliştirme çabalarına devam ediyor. Kahramanmaraş ilinde kümelenmiş Metal Mutfak Eşya sektörünün üretimdeki nihai ürünler öncesi ve sonrası için ihtiyaç duyulan; ARGE ve Tasarım desteği sağlamak, bu amaçla bir takım test ve analizler yapmak, bu analizlerin güven aşılaması amacıyla uluslararası geçerli kılma çalışmalarını (Akreditasyon) sağlamak, sektörün içinde bulunduğu sorunlar hakkında çözüm odaklı çalışmalar yapmak, Sanayi-Üniversite birlikteliği ile gerek alt yapı gerekse de nitelikli eleman desteği sağlamak, Sektörün etrafında gelişmeyi bekleyen alt birimlerin (cam, emaye, bakalit, plastik) olgunlaşması için mentor hizmetler vermek. Bu kapsamda KMTSO ve KOSB ile iş birliği içerisinde bir proje hazırlanarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunuldu. 

YETERLİLİK BELGESİNE SAHİP İKİ ÜNİVERSİTEDEN BİRİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından su/atık su ve baca gazı kapsamında “Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlilik Belgesi” alan ÜSKİM’in bu alanda Yeterlilik Belgesine sahip olan tek kurum olduğunu ifade eden Şekkeli, yine ÜSKİM laboratuvarlarının Kahramanmaraş’ta emisyon analizlerinde akreditasyon sertifikası ve yeterlilik belgesine sahip olan tek kurum olduğunu ulusal çapta da üniversiteler arasında yeterlilik belgesine sahip iki üniversiteden biri olduklarının haklı gurunu yaşadıklarını ifade etti. “Daha önce ilimizde yapılmayan bu ölçümler için dışarıdan hizmet alınmak zorunda kalınıyordu, ÜSKİM bu alanda alınan yeterlilik belgeleriyle bu zorunluluğu ortadan kaldırdı” diyen Prof. Dr. Mustafa Şekkeli, sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda kapsam genişletme çalışmalarının da süreceğini sözlerine ekledi. Son iki yıldır tekstil, metal-mutfak eşyaları, gıda sektörlerinde yaklaşık 200 sanayi tesisinin ziyaret edilerek sanayicilerin sorunlarının dinlendiğini ve çözüm önerileri sunulduğunu anlatan Şekkeli, bu doğrultuda 25 işletmeyle AR&GE, proje ve danışmanlık alanında iş birliği kararlaştırılırken 7 Adet TÜBİTAK (1505-1507) Projesi hazırlanmasının da zemininin oluşturulduğunu vurguladı. Özelde Kahramanmaraş ve bölge için genel düzeyde tüm Türkiye için çaba sarf edildiğini aktaran Şekkeli, karşılıklı iş birliği ve anlayışla bilim, teknoloji ve sanayi alanındaki tüm sorunlarının çözümlenebileceğini kaydetti.

Haber : Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz