Kahramanmaraş’ta yaşayan 53 yaşındaki demirci ustası Yalçın Sarısünbül, ilerlemiş yaşına rağmen çalışmaya devam ederek, gençlere örnek oluyor.

Tarihi kapalı Çarşısı’ndaki demir ustaları, gelişen teknolojiye karşı direniyor. El emeği, bilek gücü ile icra edilen, zarafet, ince işçilik, dikkat ve titizlik isteyen demircilik gibi bir zamanların gözde meslekleri değişen ekonomik şartların bir sonucu olarak adeta tarihe karıştı. Küçük dükkânlarda ve sıcak ateşin karşısında el emeği, bilek gücü ile çalışan demirci ustaları, başta keser, bıçak, balta, makas, bel, kazma, orak, çapa, çengel ve kürek gibi el aletleri imal ediyor. Ancak gelişen teknolojiyle birlikte demircilik mesleği yok olmaya başladı.

BABA MESLEĞİ VE EKMEK PARASI”

Çok küçük yaşlarda babasının yanında çalışmaya başladığını ifade eden Sarısünbül, “ İlkokul bitti ve babamın yanında işi öğrendim ve bu mesleği sürdürmeye devam ediyorum. Benden sonra bu işi yapacak olan, sürdürecek olan kimse yok. Çoğu kişi bu mesleği beğenmiyor ve yapmak istemiyor. İstememelerindeki en büyük neden ise maddi olarak tatmin etmemesi. Şuan en büyük sıkıntımız bu. Ben ise bu meslekle zor da olsa 3 çocuğumu okuttum. Şimdilerde ise bu meslekte en büyük sıkıntı eleman eksikliği. Bu konu ise aşılacak gibi değil. Burada çalışanların çoğu baba mesleğini yapıyor ve bu işlerden ekmek parasını kazanıyor. Bizden sonra bu mesleği yapacak kimsenin olmaması bizleri çok üzüyor. Bu konuda önlem alınmasını istiyoruz yetkililerimizden ”dedi.

ARTIK BİZİM GİBİ USTALAR YETİŞMİYOR”

Sarısünbül, “Bu mesleklerde çok emekler veriliyor ve bu mesleği yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Baba mesleği ve bu meslekler birçok kişinin ekmek kapısı. Zor olsa da mücadele veriyoruz. Çok rahat değiliz aslında. Şartlar ortada. Yaptığımız ürünlerin fiyatla çok uygun. Bizler burada bu şartlarda evimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Maddi anlamda çok sıkıntı çektik. Ama elimizden bir şey gelmiyor. Yeri geldi burada arkadaşlarımız yanındaki elemanına verecek para bulamadı, Yeri geldi para kazanamadık. Bizim en büyük sıkıntımız bu aslında. Zaten gelişen teknolojiye yenik düştük ve işlerimiz çok azaldı. İmkânlar dâhilinde işlerimizi devam ettirmeye çalıyoruz. Bu şartlarda BAĞ-KUR’umuzu yatıramıyoruz. Burada el emeği vererek o kadar çok çalışan arkadaşımız var ve çok zor şartlara rağmen mücadeleye devam ediyor” ” ifadesini kullandı.

DEMİRCİ USTALARIN ŞARTLARI İYİLEŞTİRMELİ”

Yetkililerin burada çalışan demirci ustaların sorunlarına çözüm bulması gerektiğini söyleyen Sarısünbül, “Burada uzun süreli çalışıp belli bir yaşa gelmiş ama halen sigortası olmayan çok ustalar var. Devlet teşvik vererek buradaki çalışan emek veren ve bu meslekleri yaşatmaya çalışana bu konuda da destek sağlayabilir. Ağır şartlarda çalışanlara emeklilik imkânı verilmesini istiyoruz. Bu konuda canlanır ve bu konuda bizim sıkıntılarımız giderilmiş olur. Diğer türlüsü hem bu meslekler yok olur hem de artık el emeği göz nuru ile yapılan meslekleri bulmak çok zor olur” şeklinde konuştu.

BELEDİYE BAŞKANIMIZDAN TEK İSTEĞİMİZ DERDİMİZİ, SIKINTIMIZI DİNLEMESİ”

Sarısünbül, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç sosyal ve kültürel faaliyet anlamında şehrimize çok şey kattı ve katmaya da devam ediyor. Bu konuda başarılarını buradaki demirci ustalarla takip ediyoruz ve kutluyoruz. Kapalı çarşı esnafları olarak bizlerin istediği sadece buralara gelip bizim derdimizi, sıkıntılarımız dinlemesi. En azından bir vatandaş olarak bizlerle görüşsün bizleri dinlesin. Bizler çok bir şey istemiyoruz. Buradaki herkesin tek derdi tek davası ekmek parası. Bizler birilerini kötüleme amacında değiliz. Aksine şehrimize katkı sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz ve kimseye muhtaç olmamak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Bizler ufak şeylerle mutlu olan insanlarız. Kimseden para istemiyoruz. Emek vererek, bilek gücümüzle ekmeğimizi çıkarıyoruz kimseye muhtaç olmadan. En azından buraya gelip sadece bizleri dinlesin. Buranın kalkınması demek Türkiye’nin kalkınması demek. Bizim tek derdimiz memleketimiz” dedi.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz