Dünyada ve Türkiye’de birçok insanın hayatını kaybetmesine sebep olan ve normal hayat düzenini alt üst eden yeni tip koronavirüs (Covid-19) eğitimden ekonomiye, sağlıktan siyasete tüm kolları etkilemeye devam ediyor. Milyonlarca insanın yakalanıp atlattığı koronavirüse karşı alınan tedbirler insanların evelerinde kalmalarına neden olurken, bu da birçok kişinin kilo almasına ortam sağladı. Diyetisyen Gülcan Tuzcu, bu noktada özellikle koronavirüsü atlatan kişilerin metabolizmasında yavaşlama olmasından dolayı virüsü atlatmayan kişilere göre daha çok kilo aldığını tespit ettiklerini söyledi. Pandemi döneminde insanların beslenme alışkanlıklarının bozulduğuna da dikkat çeken Tuzcu, kilo artışı yaşayan insanlar için nasıl beslenmeleri gerektiğiyle alakalı gazetemize özel tavsiyelerde bulundu.

“SÜREKLİ KALORİLİ YEMEKLERE YÖNELİYORLAR”

Diyetisyen Gülcan Tuzcu, konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “İnsan sıkıldıkça, vakitlerini harcayacak bir sosyal aktivite bulamadıkça sosyal aktivite olarak evde sürekli mutfakta zaman geçirmeyi tercih ediyorlar. Sürekli kalorili yemeklere yöneliyorlar. Yemek yeme alışkanlığının bozulmasından ziyade zaten koronavirüsü atlatan kişilerin metabolizması çok yavaşladı, bağışıklıkları çok fazla düştü. Bu da metabolizma yavaşladıktan sonra kişinin artık yavaştan kas dokusunun azalıp yağ dokusunun artışa geçtiği demek oluyor.

“BİRAZ KENDİLERİNİ ZORLAMALARI GEREKİYOR”

Kişi koronavirüsü atlattıktan sonra kilo almaya başladıysa metabolizmayı hızlandıracak şeyleri yapmalı. Evet, kaslarımız şu an çok yorgun haliyle fiziksel olarak aktivite yapamayacağız belki ama biraz kendilerini zorlamaları gerekiyor. Kaslarını azıcık çalıştırmaya alışmalılar. Zaten kaslar çalışmaya alıştıktan sonra şu oluyor; bir süre sonra hiç spor yapmasa bile spor yapmasını vücudu istiyor. Spor yaptıkça daha çok yapmak istiyorsunuz. Ara verdiğinizde özlüyorsunuz tekrardan spora yönelmeye çalışıyorsunuz. Ama yapmadıkça kaslar daha da tembelleşiyor. Yağlarda vücuda daha fazla yorgunluk bırakıyor bu sefer ekstradan daha da tembellik beraberinde geliyor. Zaten insanın yağ dokusu arttıkça tembellikte artıyor.

KORONAVİRÜSÜ ATLATAN İNSANLAR İÇTİKLERİ SU MİKTARINI ARTIRMALILAR

Koronavirüsü atlatan insanlar içtikleri su miktarını artırmalılar. Özellikle yaptırdıkları tahlillerde düşük olan değerleri ya da yüksek olan değerleri nelerse ona göre beslenmelerini düzenlemeliler. Vitamin ve minerallerinde eksiklik var ise beslenmeyle yerine konabilecekse beslenmeyle yerine koymalılar eğer beslenmeyle koyabilecekleri seviyede değil ise takviyeleri mecburen kullanmak zorundalar. Sağlıklı beslenmeyi sadece kilo vermek amaçlı değil de biraz daha sağlıklı yaşam için biraz daha aktif yaşam için hayat tarzı haline getirmeliler. Yani diyet kavramı insanlar da hep zayıflamak olarak bilinir diyet kavramı zayıflamaktan ziyade daha sağlıklı daha sürdürülebilir yaşam olarak kavranmalı. İnsanlara diyet dediğimizde sıkıntı, strese giriyorlar. Hiçbir şey yemeyeceğim gibi. Bu streste metabolizmayı tekrardan yavaşlatıyor.

“BU İNSANLARIN YAPACAĞIN TEK ŞEY...”

Koronavirüsü atlatmadan kilo alanlarda en büyük problem onlar beslenmeyi gerçekten tamamıyla bozmuşlardır. Tamamen spor, aktiflik bitmiştir. Bu insanların yapacağın tek şey birazcık zararlı alışkanlıklara dur deyip sağlıklı yaşama tekrardan dönmeleri. Siyah çay ve kahve tüketimlerini biraz sınırlandırıp onun yerine bitki çaylarına yer verebilirler. Özellikle zayıflamak için içmek istiyorlarsa yeşil çay, beyaz çay ve maça çayı gibi çaylar tercih edileli. Onun dışında ben bağışıklığımı güçlendireyim diye içmek istiyorlarsa ıhlamur ada çayı, zahter gibi çaylar tüketilebilir.

“YUMURTA HER GÜN MUTLAKA TÜKETİLMELİ”

Kahvaltı alışkanlığı mutlaka olmalı. Kahvaltıda yumurta ve peynir tüketimi çok önemli. Çünkü biz anne sütünden sonra en önemli protein yumurtada var olduğunu söylüyoruz. Yumurta her gün mutlaka tüketilmeli. O da tereyağında falan değil de belki sebzeli omlet yapılabilir, haşlanmış olarak tercih edilebilir. Onun dışında peynirler de kaşar peyniri, keçi peyniri, köye peynirinden ziyade süzme peynir, lor peyniri, çökelek gibi biraz daha yağ oranı düşük peynirler tercih edilmeli. Reçellere, pekmezlere, ballara birazcık sınır koymakta fayda var. Ekmek çeşitlerini de bildiğimiz somun ekmek değil de onun yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği bunlar olabilir ama kepekli ekmek kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çünkü kepekli ekmekte ekstrandan metabolizmamızı yavaşlatıyor.

“PANDEMİ SÜRECİNDE BİZLERE YÜZDE 100’LÜK BİR ARTIŞ OLDU”

Pandemiden önce 50 kişiyle ilgileniyorsam şu an bu 100 kişiye çıkmış durumda. Özellikle Aralık Ayından sonra başladı bu durum. Ocakta tamamen artışlar başladı şu an resmen eylül, ekim, kasım, aralık ayındaki sayılarımızın iki katı kadar danışanla ilgileniyoruz. Çok fazla yoğunluk oluştu insanlar gerçekten ciddi rakamlar almışlar. Ve analizlerini hep doldururken sizce kilo alma sebebiniz nedir dediğimde bana yüzde 80’i direk pandemiden dolayı diyor. Yani 10 kişinin 8’i pandemi 10 kişinin 2’si ancak ben önceden beri hep kiloluydum. Daha önce hiç zayıf olduğumu bilmiyorum falan şeklinde cevap veriliyor. Pandemi bizim sürecimizi çok etkiledi.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz