Dünyanın baş belası olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tesirini hala gösteriyor. Ülkede görüldüğü ilk günden bu yana alınan tedbir kararlarıyla virüsün doğrudan doğruya ya da dolaylı yoldan bulaşması engellenmeye çalışıldı. Bu kurallar, sonucunu vermeye başlamasıyla yeni normal kurallara geçildi. Bu kapsamda birçok iş yeri hizmet vermeye başlamasıyla ekonomi tekrar canlanmaya başladı. Bu açılan işletmelerden biri olan Düğün salonlarının da açılması beyaz eşyacıdan, mobilyacıya, pardeciden gelinlikçiye birçok sektörlerinde hareketlenmesine sebep oldu. Bizde gazete ekibi olarak Kahramanmaraş’ta Layd Rose Gelinlik adıyla 14 yıldır kentte hizmet veren Hüseyin Akcan ile yaptığımız röportajda; iş yerinde koronavirüse karşı hangi tedbir kuralları uygulanıyor, satışlarda yoğunluk var mı, gelinlik alırken nelere dikkat edilmeli, fiyatlarda bir değişiklik var mı, şu an hangi gelinlik türü moda gibi birçok sorumuza cevap aradık.

“ÖDEME PLANLARININ ÜST ÜSTE BİNMESİ SEKTÖRE ZARAR VERECEK”

Düğün organizasyonlarının iptali sektörlerini çok ciddi manada etkilediğini belirten Hüseyin Akcan, “Düğün organizasyonlarının iptal olmasıyla beraber bizim işlerimizde otomatikmen durmuş durumda oldu, işletmelerimizi kapattık. Bütün sektör olarak yaklaşık 16 Mart’ta alınan tarihten 1 Temmuz’a kadar iptal olan süreçte yaklaşık 3,5 ay gibi bir zamanda sektörümüz ciddi manada maddi olarak etkilendi. Bu süreçte birçok esnaf kardeşlerimiz iş yerini kapatma derecesine kadar geldi. Sürecin bir sonraki ayağı da işlerin başlamasından sonraki ödeme planlarının üst üste binmesi olacak, bu da ciddi bir sektöre zarar verecek” diye konuştu.

“DEVLETİMİZİN SIRTINA BİNMEYİ KESİNLİKLE İSTEMİYORUZ”

Devletin can suyu desteğinden faydalandıklarını ifade eden Akcan, “Tabiri caizse toplum deyimiyle ‘Hazıra Dağlar Dayanmaz’ cümlesini burada hemen devreye sokmak istiyorum. Tabi bu can suyu kredisi suni bir solunum niteliğindeydi. İşletme çalışmayınca işletme para kazanmayınca o can suyu aslında bir can suyu da değil o sadece suni solunum. Onun ekstra bir katkısı olmadı. Devletin bu desteğinden faydalandık ama her şeye rağmen devletimizden Allah razı olsun devletimiz bu noktada esnafımızın kesinlikle yanında oldu, bunu inkâr etmemek lazım. Bizim gönlümüz devletin sırtına binmek değil, devletimizi sırtımızda taşımak kesinlikle. Bu nasıl olacak? Çalışarak, üreterek olacak biz devletimizin sırtına binmeyi kesinlikle istemiyoruz ama devletimizi ayakta tutmamız için biz de bir işletmeci olarak ayakta kalıp, üretim yapıp çalışmak istiyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte böyle bir belayı Rabbim bize bir daha göstermesin” dedi.

“ŞUBATA KADAR HAREKETİN DEVAM ETMESİ LAZIM”

Koronavirüs sürecinde kapalı kaldıkları için ekonomik olarak zarar gördüklerini tekrar toparlanmak için şubat ayına kadar bu hareketliğin devam etmesi gerektiğinin altını çizen Gelinlikçi Akcan, “Satışlarımız öncelikle tarihi iptal olan düğünlerimiz ön plana alınarak o müşterilerimizin siparişlerini hazırladık, teslimatlarını yaptık. 1 Temmuz sonrası İnşallah korkumuz bundan sonraki süreçte tekrar 2. bir böyle bir erteleme olasılığını düşünerek böyle bir olasılığın var mı yok mu olursa bundan sonraki süreç piyasaya ilk süreçten daha çok ciddi zararlar verir. Hareket var, hareket başladı lakin bu hareket eğer ki şubat ayına kadar yoğunluğunu devam ettirmezse birçok esnaf yine sıkıntılar yaşayacak. Çünkü geçmişteki 3 ayın zararını eksiğini kapatmak için yani şubata kadar hareketin devam etmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“KİRALIK FİYATA SATLIK ÜRÜNÜMÜZ VAR”

Gelinlik fiyatlarına da değinen Hüseyin Akcan, “Fiyatlar olarak biz kendi markamız olarak, biz kendi firmamız olarak söylüyorum fiyatlarımızda değişiklik yapmadık, aynı fiyatlarımızdan devam ettik. Çünkü sürecin birçok kişilere zarar verdiğini bildiğimiz için fiyatlarda ürün alımında artış oldu dolar kurundan dolayı lakin biz kendi üretimimize hiçbir zaman artı fiyat eklemedik. Fiyatlarımız 2 bin ile 5 bin TL aralığında değişen fiyatlarda. Fiyatlardaki artımız şu; birçok kiralık ürün sunan yerlerdeki fiyatlara karşı bizim o fiyatlarda satılık ürünlerimiz var” diye konuştu.

“BUNA DİKKAT EDİYORUZ”

Bu virüs süresince ve açılmadan önce iş yerlerini iki defa dezenfekte ettirdiklerini hatırlatan, Akcan, “Buna dikkat ediyoruz. Günlük temizliğimize kesinlikle dikkat ediyoruz. Onun yanı sıra müşterilerimiz kolonyayla karşılayıp o şekil tekrar mağazamıza alıyoruz. Sonrasında maske kullanımını talep ediyoruz. Bu tarz önlemlerimizi alıyoruz Gelinlik denemesi yapılıyor. Gelinliklerimizde önceden Koronavirüse karşı önlemimizi aldığımız için denenen gelinliği tekrar bir bekletmeye alıyoruz. Belli bir süre bekletmeye aldıktan sonra tekrar sunuma sokuyoruz” şeklinde konuştu.

“ALINAN TEDBİRLERE KESİNLİKLE UYULSUN ÇÜNKÜ...”

Hüseyin Akcan, devamında; “İnşallah bu süreçte vatandaşımızın da daha duyarlı olmasını istiyoruz. Şu açıdan istiyoruz; ileri tarihli düğünlerimizin zarar görmemesi açısından alınan tedbirlere kesinlikle uyulsun çünkü atıyorum bu hafta olan düğün bir sonraki hafta olan düğünü etkilemesin. Bu noktada vatandaşlarımızın istenilen ve alınan tedbirlere uyması noktasında kesinlikle riayet edilmesini istiyorum. Çünkü herkes bu mutluluğu tatmak istiyor, yuvasını kurmak istiyor, yuvasına gitmek istiyor bir erteleme yaşamak istemiyoruz inşallah. Halkımızı mağazamıza Leyd Rose gelinliğe kesinlikle bekleriz güzel çalışmalarımız var, güzel tasarımlarımız var. En artısı kişiye özel tasarımlarımız var. Bu noktada her türlü hizmet için burada ekibimizle hazırız inşallah” dedi.

GELİNLİK ALIRKEN NEYE DİKKAT EDİLMELİ?

Gelinlik almak isteyen gelin adaylarının nelere dikkat etmesi gerektiğinden bahseden Layd Rose Gelinlik işletmecisi Hüseyin Akcan, "Öncelikle her zaman söylediğim bir şey var; pahalı bir ürün almak kaliteli bir ürün almak anlamına gelmez. Bunu her zaman söylüyorum. Birçok insan pahalı ürünü aldıkları zaman kaliteli bir ürün aldıklarını zannediyorlar, hâlbuki aynı ürünü aldıkları fiyatın yarısına veya daha uygunlusuna bulabilirler, buna dikkat etsinler. Mekânına para veriyor birçok insan. Gitti mekânın dekoruna yanılarak, o dekorun vermiş olduğu ambiyansla buradaki kaliteli üründe bu fiyatlara oluyormuş gibi bir algıyla hareket etmemelerini önemsiyorum, bu noktaya dikkat etsinler. Tabii ki kullandığımız ürünlerde kalite farkı yok mu, kesinlikle var. Bizim her zaman kullandığımız ürünler birinci kalitedir, birinci kalitelinin haricinde ürünler kullandığımız zaman ürünün görsellik kalitesini veremiyoruz zaten. Bu noktada her zaman kaliteli mamul kullanıyoruz. Müşterilerimize de biz bunu kendi bünyemizde üretim yaptığımız için en uygun fiyata satmanın gayesi ve çabası içerisindeyiz. Müşteriler fiziğini iyi tespit etmesi lazım. Fiziğine gidecek ürünü isteme, bilme özelliğine sahip olması lazım. Sektörde şu da var mesleği bilgisi olmayan, esnaf kardeşimiz var bu işi yapan. Biz tasarımcı olduğumuz için bu noktada birçok müşterinin yanlış yönlendirildiğini görüyoruz. Bizim yönlendirmemizle çok rahatlıyorlar, hatta bazı müşterilerimiz şöyle diyor: ‘Anlattığımızı kimse anlamıyor, bir siz anladınız.’ ifadesini kullanan birçok müşterimiz var. Bu da neyden kaynaklanıyor işin alt yapısını, işin mutfağını bildiğimiz için” ifadelerini kullandı.

BU SENE HANGİ GELİNLİKLER MODA?

Akcan, Bu seneki moda olan gelinliklere ilgili şu cümlelere yer verdi: “Şu an moda olan gelinlik noktasına gelirsek, yine benim klasik bir tabirim vardır giydiğin ürün sana yakışırsa o modadır derim ben. Önce bunu önemsiyorum. Helen modeller bu sene moda gibi gözüküyor ama değil, giyen bir müşteri Helen modelden tekrar vazgeçiyor. Çünkü yakışmadığını görüyor. Bu sene A formatlar, A’nın bir tık daha kısık formatları ve fileli modeller bu sene yine ön plana çıkan modellerimiz.”

Editör: Mahmut Beyaz