1951 yılında Türkiye’de açılan ilk yedi İmam Hatip Lisesi’nden biri olması sebebiyle hem İmam Hatip Liseleri arasında hem de diğer okullar bazında Türkiye’nin köklü okullarından biri olan Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi, yetiştirdiği koca bir nesille dikkatleri üzerine çekerken, eğitim binasının elverişsiz durumuyla da gündem oluyor. Kurulduğu günden sonra birçok kez okul binası değiştiren, 1980 yılında ise hayırsever vatandaşların katkılarıyla Karamanlı Mahallesi’ndeki yerinde eğitim-öğretim hayatını sürdüren Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi, şuan ise Kayseri Yolu üzerinde bulunan eğitim kampüsünde faaliyet gösteriyor.  Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni haber konusu yapan ise, kendisiyle özdeşleşen ve Karamanlı Mahallesi’nde bulunan binasının yıkılarak, yeniden inşa edilmesi.

İHL’LİLERİ DERİNDEN ÜZMÜŞTÜ!

Geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde okuyan öğrencileri ve mezunlarını derinden üzen bir gelişme yaşanmıştı. Bu gelişme ise okulun binasının depreme dayanıksız ve sağlam olmaması sebebiyle yıkım kararının verilmesiydi. Alınan karar çerçevesinde Karamanlı Mahallesi’nde bulunan ve Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi ile özdeşleşen bina yıkıldı. Binanın yeniden daha modern ve sağlam bir şekilde inşa edilmesi için ise hızlı bir şekilde çalışmalar başladı. 44 derslikli ve 500 kişi kapasiteli yurt binasının yanı sıra spor salonunun ihalesi geçtiğimiz yıl yapılmış ve inşa süreci başlatılmıştı. Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin inşaatının durdurulduğuna ve gündeme getirilmesine yönelik talepler üzerine haber ekibimiz okulun inşaatındaki son durumu yerinde gördü. Yurt ve okul binası yapılan çalışmalar sonucunda meydana çıktığı görülürken, spor salonunun inşaatına ise henüz başlanmadığı görüldü.

İHL’NİN İNŞAATI YENİDEN BAŞLANMALI!

Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin inşaatının ekonomik sorunlar sebebiyle durduğu öğrenilirken, hem çevredeki esnaflar hem İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve hem de İmam Hatip Lisesi mezunları okulun inşaatının yeniden başlanması noktasında yetkililere seslendi. Yeni eğitim-öğretim döneminde geçici olarak kentin uzağında kalan Onikişubat İlçesi Maarif Mahallesi Batı Çevre Yolu Bulvarı üzerindeki eğitim kampüsünde eğitim-öğretime devam eden İmam Hatip Lisesi’nin öğrencileri bir an önce kent merkezindeki yerlerine kavuşmak istiyor. Bölgeyle özdeşleşen ve bulunduğu bölgeye büyük hareketlilik katan İmam Hatip Lisesi’nin yeniden açılmasını sadece öğrenciler değil, Karamanlı Mahallesi’ndeki esnaflar da istiyor. Birçok esnaf okulun kapanması sonrasında işlerinin kötüleştiğini belirterek, çalışmaların yeniden başlaması ve inşaatın bitmesi için yetkililere çağrıda bulunuyor.

“KALDIRIMA DEĞİL EĞİTİME ÖNCELİK VERİN”

Çevre esnaflarından Hüseyin Burak Us, kendisinin de İmam Hatip Lisesi mezunu olduğunu belirterek, yıkılan binada birçok anısının olduğunu söyledi. Okulun inşatının durmasının kendilerini çok üzdüğünü belirten Us, “35-40 yıldır bu civarlarda oturuyor ve çalışıyorum, Buralarda doğduk, büyüdük ve yetiştik. Bu İmam Hatip Lisesi'nden mezunum. Buna benzer konularda gazeteciler gizli kahramanlardır. Bu bina yaklaşık 2 yıl önce yıkıldı. Biz yıkılınca olumlu karşıladık, yenilik güzeldir dedik. Yeni bir külliye yapılacak biz burada çocukların seslerini o kalabalığını tekrar göreceğiz dedik ama 2 yıl geçti ve bu eğitim yılı da şuan geçiyor. Baktığımız da hala bir hareketlenme yok. Hep derler ya eğitim şarttır diye, ama şöyle bir bakıyorum da diplomalı cahil yetiştiriyoruz. Bu çocuklar başka bir yerde eğitimini görüyorlar ama burada büyük bir arsaları var. Onlar için bekleyen kocaman bir alan var. Şuan oldukları yerler de çok rahat değillerdir. Ben 7 yıl boyunca bu İmam Hatip'e geldim, gittim. Kaldırım gereken yere kaldırım yapmazsanız bir insanın ayağı çamur olur. Kaynaklar olmayabilir bunu anlarız, ama en büyük kirlilik insanın zihnindedir zihinler çamur olmasın. Burası açıldığın da çok daha iyi bir eğitim, temiz sıralar, yemiz boya ile buralar da çocuklar çok daha iyi bir eğitim alacaklar. Çok daha güzel yetişmiş olacaklar. Kaldırıma değil de eğitimle ilgili alanlara öncelik verilse çok daha iyi olacak. bu İmam Hatip Kahramanmaraş'ın kalesi kadar değerlidir. Çünkü 1951 yılından bu yana kaç kuşağı topluma hazırlamış ve biz bunun devam etmesini istiyoruz. Her şeyin yanı sıra burada ki okulun olmaması bir çok esnafı da olumsuz etkiliyor. Bu inşaatın bir an önce bitirilmesini yetkililerden istiyoruz” dedi.

KAHRAMANMARAŞ İMAM-HATİP LİSESİ 4 KEZ YER DEĞİŞTİRDİ

Kahramanmaraş İmam-Hatip Lisesi, l95l-l952 öğretim yılında Türkiye'de ilk açılan 7 İmam-Hatip Lisesi'nden biridir. İlk defa 91 öğrenci ile İstiklal İlköğretim Okulu’nda eğitim ve öğretime başladı. Okulu ilk açan ve okula ilk kayıt yapan İstiklal İlkokulu müdürü Şevket Arifoğlu'dur. Sonra

Çukuroba camii imamı Osman Sandaloğlu İmam-Hatip Okulu'nun resmi ilk müdürü oldu. 1952-l953 öğretim yılında okul, Kahramanmaraş Kalesinin kuzeyinde yer alan iki katlı, 4 sınıflı ve taş duvarlı olan Albayrak İlkokulu'nun eski binasına taşındı. Okul girişinde bulunan tek odalı kulübe, hem müdür odası, hem de memur odası olarak kullanıldı.

UZUN YILLAR ATATÜRK LİSESİ’NDE KALDI

1953-1954 öğretim yılında okul, yine Karamanlı Mahallesi’ndeki Atatürk Anadolu Lisesi'nin bulunduğu binaya taşındı. Zamanla iki katlı, 10 derslikli bu bina ihtiyaca cevap vermeyince, eklentiler yapılarak bina genişletildi. 1962'de 3 katlı pansiyon binası yapıldı.1969'da ise mevcut binanın üzerine üç kat daha yapıldı.1975'te ise Batıpark'ta şu an kahvehane olarak kullanılan yer, ek derslik şeklinde kullanıma açıldı. Mevcut dersliklerin yetmemesi üzerine Batıpark caminin altı 1976'da yine ilave derslik olarak faaliyete geçti. Her geçen yıl öğrenci artışı nedeniyle mevcut derslikler yeterli gelmeyince, 1978'de 750 kadar öğrenci Yetiştirme Yurdu'nda öğrenimlerini sürdürdü.

1980 YILINDA TAŞINMIŞTI!

1979-1980 öğretim yılında Kısıkkaya mevkiinde Atatürk Lisesi olarak yaptırılan, şu an (A) blok olarak faaliyette olan okul, o zamanın İmam-Hatip Okulu müdürü Rahmetli Sait Kırmacı’nın büyük gayretleriyle İmam-Hatip Lisesi'ne kazandırıldı ve okul, Batıpark'taki binasından kendisiyle özdeşleşen yerleşkesine taşındı. Böylece İmam-Hatip Lisesi, yıllar sonra modern bir binaya taşınmış oldu. İlerleyen zamanlarda da buraya pansiyon binası eklendi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Alihan Kürşat)

Editör: Mahmut Beyaz