Geçmişten günümüze kadar meslek olarak ulaşmayı başaran ve ustalar tarafından özenle yapılarak adeta tarihin kokusunu anımsatan ahşap oymacılığı, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni nesil tarafından unutuldu. Kahramanmaraş’ta tarihin hünerli ellerini günümüze kadar taşıyarak sanatı devam ettiren ustalar, mesleklerini ilk günkü aşkla yaparak, oymacılığı yaşatmaya çalışıyorlar. Kahramanmaraş’ın tarihi Kapalı Çarşı’sının içerisinde bulunan Taşhan Çarşısı’nda, uzun yıllardır Ağaç Oymacılığı işi yapan ustalar, çağın getirdiği bazı yeniliklere baş gösteremediklerini söyledi.

“ESKİDEN BÖYLE DEĞİLDİ”
Konuyla ilgili konuşan Esnaf Abdurrahman Can Karabıyık, şunları söyledi: “Teknolojinin bu kadar gelişmediği zamanlarda ceviz ağacı ahşap oymada çok sık kullanılırdı. Ancak malzeme artık pahalı hale geldiği için gürgen, kayın gibi ağaçlara dönüş oldu. Mobilyaların çoğu şu an gürgen ağacından yapılıyor. Bir de teknolojinin ilerlemesi ile makineye giren ağaç neredeyse mobilya gibi çıkıyor. Ancak eskiden böyle değildi. İşin ustaları her şeyi elleriyle yapardı. Aslında teknoloji el emeğini öldürmüş oldu.

“EL EMEĞİNE BÜYÜK DEĞER VERİLİRDİ”
Teknolojinin bu denli yoğun olmadığı zamanlarda el emeğine büyük değer verilirdi. Şimdi ise, el emeği insanlara pahalı geliyor. Eskiden seri üretim olmadığı için insanlar iyi bir şey alırken el emeği ürün tercih ederdi. Ancak, teknolojiyle birlikte ortaya çıkan seri üretimin dezavantajı, insanlara aynı ürünü sunuyor olması. Dolayısıyla yine özel bir şey yaptırmak istediğinizde el emeğine ihtiyaç duyuyorsunuz. El emeği de pahalı bir şey. Bir ustanın düzgün bir şekilde yetişip de bir ürün sunabilir hale gelmesi en az on yılını alır.”

Haber: Burhan Karagöz

.

Editör: Mahmut Beyaz