Kahramanmaraş harici birçok ilde, ‘Yangın tatbikatı gerçeğini aratmadı’ başlığıyla haberler okusak da maalesef biz size böyle bir haber veremiyoruz. Neden böyle bir haber yazıldı derseniz, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nca kentin merkezinde bulunan İl Özel İdaresi’nde yangın tatbikatı yapıldı. Bu tatbikatla birlikte şehir olarak organize olamamamıza dikkat çekmek istedik. Çünkü kent olarak birlik olamayışımız yapılan basit bir yangın tatbikatı konusunda da kendini gösteriyor. Birçok ilde İtfaiye, AFAD ve sağlık ekiplerinin birlikteliğinde yangın ve yangına müdahale konusuna dikkat çekmek amacıyla kapsamlı tatbikatlar yapılırken bizde maalesef ki olmuyor. Biz de başka şehirlerde olduğu gibi, “Tatbikatta senaryo gereği sis bombası ile binada başlatılan yangın sonrasında çalan alarm ile birlikte okul binası boşaltıldı ve olay yerine 112 Acil Sağlık ekipleri ile itfaiye ekipleri çağrıldı. Daha sonra İtfaiye ve AFAD ekipleri tarafından Özel İdare’de kalan kişilerin tahliye işlemi gerçekleştirildi. Sağlık ekipleri ise yangına maruz kalanları sedye ile güvenli alana çıkartarak ilk yardım uyguladı. Ardından ise binanın onuncu katında mahsur kalan bir vatandaş yangın merdiveni aracılığıyla kurtarıldı” demek isterdik. Bütün bunların yanı sıra iki kaymakamlığın ve birçok resmi kuruluşun yer aldığı Özel İdare’de, acil durum butonlarının çalışmadığı da görüldü. Bunların hiçbiri olmasa da en azından itfaiye görevlileri vatandaşlara yangın tüpünün kullanımını göstererek, yangının söndürülmesi ile ilgili uygulama yaptırdı. Burada da organizenin düzenli yapılmaması sebebiyle ateş yakılmakta zorlanılsa da, meraklı kalabalığın içinden bir vatandaşa güçlükle çıkarılan yangın söndürme uygulaması yaptırıldı.

YANGINLA MÜCADELE KONUSUNDA BİLGİ ALAMADIK AMA...

Tatbikat sonrası görevlilerden tatbikata katılmayan vatandaşları bilgilendirmek amacıyla açıklama almak istesek de, devlet memuru olunması ve yetkililerin izninin olmaması sebebiyle alamadık. Fakat halkımızı bilgilendirmek amacıyla, olası bir yangın durumunda yapılması gerekenleri haberimizin devamında topladık.

YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

Yangın, sonuçları bakımından insanların ve canlıların başına gelebilecek en büyük felaketlerden biridir. Böyle bir felaketin yaşanmaması en büyük temennidir. Ancak, herkesin başına gelebilecek bu felaketin yaşanmaması için veya yaşanması durumunda yangın anında yapılması gerekenler konusunda bilinçli olmak ve önlem almak bu felaketi önlemektedir.

YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

• Öncelikle ev veya işyerlerinde yangın tüpü bulundurulması ve yangın tüpü dolumu konusunda bilinçli olmak gerekmektedir.

• Yangın anında en tehlikeli durumlardan biri dumana maruz kalmaktır. Kapalı alanlarda, en ufak duman, yanık kokusu veya alevle karşılaşıldığında öncelikle paniğe kapılmamak gerektiğidir. Panik olası kurtulma şansını ortadan kaldıran en büyük etkilerden biridir.

• Yangın fark edildiği anda yangına karşı bir alarm sistemi varsa öncelikle onu devreye sokmak gerekmektedir.

• 110 itfaiye ihbar numarasıdır. Hemen irtibata geçilmelidir.

• Yangının bulunduğu yerden en hızlı şekilde çıkmak ve çıkarken açık kapı ve pencereler kapatılmalıdır.

• Dışarı çıkılamaması durumunda, güvenli olacağı düşünülen bir yere sığınarak, ıslatılabilecek ne varsa, bez, battaniye kilim vs. ıslatarak kapı altlarına sıkıştırmak ve dumanın içeri girmesini önlemek gerekmektedir.

YANGIN İHBARI NASIL YAPILMALIDIR?

Yangın anında yapılması gerekenler içinde, bir diğer önemli konu, yangın ihbarının doğru yapılmasıdır. Bunun için;

• Yangın yerinin adresini doğru ve/veya nokta adresler belirterek itfaiye ekiplerini doğru yönlendirmek gerekmektedir.

• Şayet, yapılabilirse binanın durumunu, kaç katlı olduğunu doğru olarak bildirmek gerekmektedir.

• İtfaiye ekiplerine kimlik bilgilerini doğru ve eksiksiz olarak bildirilmesi gerekmektedir.

İTFAİYE EKİPLERİNİN TALİMATLARINA UYMAK

Yangın anında yapılması gerekenler durumunda bir başka önemli ayrıntı, itfaiye ekiplerinin talimatına uymaktır. İtfaiye ekipleri, içeride olan insanlar varsa megafonlarla birtakım talimatlar verirler. Bunlara uymak son derece önemlidir. Ancak bunun için paniğe kapılmamak en büyük kurtarıcıdır. Yangın yerini terk ederken uyulması gerekenler;

• Binayı terk etmeden önce binada açılır pencere ve kapıları kilitlemeden kapatınız.

• Çanta, telefon evrak vs. Önemli olan her şeyi yanınıza alınız.

• Binada yangın merdiveni varsa mutlaka orayı kullanınız. Yoksa itfaiye ekiplerinin talimatlarına uyarak binayı terk ediniz.

• Çok önemli ne olursa olsun unuttuğunuz herhangi bir şey için asla geri dönmeyiniz.

• Binadan çıkmadan, doğal gaz, su ve elektrik vana ve düğmelerini mutlaka kapatınız.

Manşet Gazetesi olarak kurumlarımızdan beklentilerimiz daha yüksek, daha organize olarak çalışmaların yapılması umuduyla...

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz