Tüm Türkiye’de 1 Nisan’da başlayan av yasağının arından her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yine sahneye bilinçsizce balık avlayan sahte balıkçılar çıktı. Bilinçsiz balıkçıların, balıkları avlamak için avlamada kullanılması kesinlikle yasak olan jeneratör, mırmır, tırıvırı gibi teknikleri kullanması balık neslini tümden tehdit ettiği gibi milyonlarca balık yumurtasının da yok olmasına sebep oluyor. Kahramanmaraş’ta Amatör Balıkçı Orhan Atlama, gazetemize yaptığı bilgilendirmede, kentte şu anda kaçak yollarla ve bilinçsizce balık avlama oranının son derece yüksek olduğunu vurgulayarak, yetkililerin denetimleri sıklaştırması gerektiğini söyledi. Şu anda balıkların yumurtalama döneminde olduğunu ifade eden Atlama, bu dönemde tutulacak sadece bir balığın milyonlarca yumurtanın yok olması anlamına geldiğini söyledi.

AVLANMADA EĞİTİM ŞART”
Avlanmada eğitimin kesinlikle şart olduğuna dikkat çeken Atlama, avlanmak isteyen kişilerin yetkili kurumda eğitim görmeleri ve öyle avlanmaları gerektiğini belirtti. Atlama, “Balık yasağının başlamasına rağmen bazı balıkçılar hafta sonları Menzelet Barajı’nda, Sır Barajı’nda bilinçsizce balık avlıyorlar. Yumurtalama döneminin olduğunu bilmeyen balıkçılar var. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı bilgilendirme yapıyor fakat her insana bu bilgilerin ulaşması mümkün değil. Biz Amatör Balıkçılar olarak bilinçsizce avlanan diğer balıkçılar gördüğümüz takdirde avlanmada bilinçlenmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yönlendiriyoruz. Çünkü orada bir eğitime tabi tutuluyor ve bilinçleniyorlar. Şu an yumurtalama döneminde eğer bir tane balık tutulursa bu milyonlarca balığın doğamaması demek oluyor. Böyle bir tehlike ortadayken bilinçsiz avlanmanın aşırı derece yüksek olması gerçekten çok üzücü bir durum” ifadelerini kullandı.

BU BİR KATLİAMDIR”
Bilinçsizce avlanmanın ve bunun sonucundan balık yumurtalarının yok olmasını katliam olarak nitelendiren Atlama, sözlerinin devamında şunları dedi: “Amatör Balıkçılık Sertifikasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden veriyorlar. Bu belgeyi alırken küçük bir eğitimden geçiriliyor ve bu şekilde balık avlayacak olan kişiler bilinçleniyor. En büyük tehdit ise balıkçıların bu eğitimleri aldığı halde barajlarda, sığ sularda, nehirlerde yüksek derecede balıkların ölümüne neden olan jeneratör, mırmır, tırıvırı gibi şeyler kullanmasıdır. Bu şekilde avlanıldığı zaman balıkların bırakmış olduğu binlerce yumurtanın yok olmasına neden oluyor. Bu bir katliamdır. Zaten bununla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gerekli denetimleri yapmaktadır. Bu tür durumlarda bizim vatandaş olarak uyarmamız gerekiyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz