Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da 15 Martta başlayan ve 15 Haziran itibariyle sona erecek iç sularda balık av yasağı an itibariyle devam ederken, avlanmanın yasak olduğu süreçte bilinçsizce avlanan kişiler balık nesillerini tehlikeye atıyor. Konuyla ilgili konuşan Amatör Balıkçı Orhan Atlama, bilinçsiz balıkçıların, balıkları avlamak için avlamada kullanılması kesinlikle yasak olan jeneratör, mırmır, tırıvırı gibi teknikleri kullandığını ve bu nedenle balık yumurtalarının yok olduğunu kaydetti. Yetkililerin denetimleri sıklaştırması gerektiğine vurgu yapan Atlama, bilinçsizce balık avlama oranının son derece yüksek olduğunu söyledi.

YUMURTALAMA DÖNEMİNİN OLDUĞUNU BİLMEYEN BALIKÇILAR VAR”
Atlama, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Balık yasağının başlamasına rağmen bazı balıkçılar hafta sonları Menzelet Barajı’nda, Sır Barajı’nda bilinçsizce balık avlıyorlar. Yumurtalama döneminin olduğunu bilmeyen balıkçılar var. Bu konuda ilgili bakanlıklar gerekli tüm bilgilendirmeyi yapıyor fakat her insana bu bilgilerin ulaşması mümkün değil. Biz Amatör Balıkçılar olarak bilinçsizce avlanan diğer balıkçılar gördüğümüz takdirde avlanmada bilinçlenmesi için ilgili kurumlara yönlendiriyoruz. Çünkü orada bir eğitime tabi tutuluyor ve bilinçleniyorlar. Şu an yumurtalama döneminde eğer bir tane balık tutulursa bu milyonlarca balığın doğamaması demek oluyor. Böyle bir tehlike ortadayken bilinçsiz avlanmanın aşırı derece yüksek olması gerçekten çok üzücü bir durum.

“VATANDAŞ OLARAK UYARMAMIZ GEREKİYOR”
Amatör Balıkçılık Sertifikasını Tarım ve Orman Müdürlüklerinden alınıyor. Bu belgeyi alırken küçük bir eğitimden geçiriliyor ve bu şekilde balık avlayacak olan kişiler bilinçleniyor. En büyük tehdit ise balıkçıların bu eğitimleri aldığı halde barajlarda, sığ sularda, nehirlerde yüksek derecede balıkların ölümüne neden olan jeneratör, mırmır, tırıvırı gibi şeyler kullanmasıdır. Bu şekilde avlanıldığı zaman balıkların bırakmış olduğu binlerce yumurtanın yok olmasına neden oluyor. Bu bir katliamdır. Zaten bununla ilgili gerekli denetimler yapılmaktadır. Bu tür durumlarda bizim vatandaş olarak uyarmamız gerekiyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz