Fiziki ve teknik belediyeciliğin yanı sıra eğitim faaliyetleriyle de öne çıkan Onikişubat Belediyesi, Başkan Hanefi Mahçiçek öncülüğünde başlattığı birbirinden önemli projeleri aralıksız sürdürmeye devam ediyor. Kahramanmaraş’ın değerlerini gençlere öğretmenin yanı sıra öğrencilerin kültür seviyesini ölçmek ve onları bilinçlendirmek amacıyla Onikişubat Belediyesi ve Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde geçtiğimiz yıl başlatılan ve okullar tarafından da büyük ilgi gören ‘Kültürünü Keşfet: Bilgi ve Kültür Yarışması’nın 2.’sinin startı geçtiğimiz aylarda verilmişti. Yaklaşık bir ay süren eleme ve yarı final maratonun ardından finali ise büyük coşkuyla yapıldı. Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen final yarışmasında öğrencilere Kahramanmaraş’ın kültürü, tarihi, coğrafyası, el sanatları, spor, yiyecek ve içecek kültürü hakkında sorular yöneltildi. Final yarışmasına, Onikişubat Kaymakamı Serdar Polat, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, Onikişubat Belediye Başkan Yardımcısı Havva Ece Saygaz, Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürü Enver Gökşen, çok sayıda öğrenci ve öğretmenler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan yarışma öncesinde katılımcılara 2023 yılında Onikişubat Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan EXPO 2023’ün tanıtım filmi izletildi. Ardından protokol konuşmalarına geçildi. 

“KÜLTÜRSÜZ BİR MİLLET DÜŞÜNÜLEMEZ, KÜLTÜRÜNÜ KAYBETMEYİN”

İlk olarak kürsüye gelen Onikişubat Kaymakamı Serdar Polat, Onikişubat Belediyesi’ni düzenlediği yarışmadan ötürü tebrik ederken, öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Polat, “Onikişubat belediyemizin böyle bir kültür hizmetine vesile olması taktire şayandır, başta Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek olmak üzere bu bilgi ve kültür yarışmasında emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bilgi bilmekten geliyor, bilgiyi önceliklerimizden başlayarak sonrasında okullarımızda kazanıyoruz. Mevcut bilgilerimizin üzerine bir de çevreden gelen gelenek ve göreneklerimiz eklenince ortaya bir kültür çıkıyor. Kültür hem insanın kendisi için hem de millet için çok önemli bir konudur. Kültürsüz bir millet düşünülemez. Bizim de binlerce yıllık tarihimizde ciddi bir birikimimiz ve kültürümüz vardır. Bu bilgi ve kültür birikimimizi kaybetmemek için tüm kişi ve kurumlarımızın ellerinden gelen bütün çabayı sarf etmeleri gerekiyor. Bir ülkeyi bozan, bir milleti yıkan bu kültür birikiminin yozlaşmasıdır. Sevgili çocuklar, okulda öğrendiğimiz bilgileri, ailelerimizden ve çevremizden öğrendiğimiz her türlü bilgiyi çok iyi bir şekilde muhafaza edelim, bu bilgilerin yok olup gitmesine hiçbir şekilde müsaade etmeyin. Bu güzel yarışmaya yaklaşık olarak katılım sağlayan 50 okulumuz olduğunu biliyorum ve seçilerek finale kalan 4 okulumuza başarılar diliyorum” dedi. 

“AKADEMİK ANLAMDA KENDİNİZİ GELİŞTİRİN”

Ardından Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz da bir selamlama konuşması yaptı. Yılmaz, öğrencilere her alanda kendilerini geliştirmeleri noktasında tavsiyelerde bulundu. Yılmaz sözlerine şu şekilde devam etti, “Gençler bu tür yarışmalar bizim için önemli bir fırsat. Elbette sadece bu yarışmalarla kendimizi yetiştirecek değiliz. Ama yetişmemiz içinde bu yarışmalar iyi bir fırsat. Biz üç boyutlu olarak sizleri yetiştirmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz, sarf edeceğiz. Bunlardan birincisi ya da bir tanesi akademik olarak en iyi şekilde yetişmenizi sağlamaktır. Çünkü akademik bilginize göre bundan sonraki hayatınızda bir üst eğitim kurumuna gideceksiniz, gireceğiniz sınavlarda akademik kabiliyetiniz, bilginiz, becerinizle iş ve istihdam olma imkanı bulacaksınız. Bunun için akademik olarak kapasiteniz, kabiliyetiniz ne aşamadaysa en üst seviyeye çıkarmak için gayret sarf etmelisiniz. İkinci olarak her öğrencimiz mutlaka ama mutlaka sosyal, kültürel, sportif, tiyatral ve müzikal etkinliklerin içerisinde olmalı, görev ve sorumluluk almalısınız. Çünkü insan sadece akademik bilgilerle donanan bir varlık değil, sosyal hayatı olan bir varlıktır. Bu sosyal hayatımız vaktimizin bir kısmını, daha doğrusu yorulduğumuzda dinlenebileceğimiz başka bir kısmını gerçekleştirmek zorundayız” şeklinde konuştu. 

“KAYBETTİĞİNİZDE BULUNMAYACAK EN ÖNEMLİ DEĞER AHLAKTIR”

Öğrencilere ahlaklı olmanın en önemli değer olduğunu anlatan Yılmaz, “İster akademik olarak en iyi şekilde yetişmiş olalım, ister kültürel olarak sportif ve sosyal olarak en iyi şekilde yetişmiş olalım, üçüncüsü ve kanaatimce en önemlisi iyi, güzel ahlaklı, terbiyeli insan olarak yetişmek ve yetiştirilmek zorundayız. Çünkü dünyanın en zeki, en kabiliyetli bilim adamı da olsa, ahlaktan yoksunsa eksiktir. En iyi sporcu, en iyi sanatçı da olsa, ahlaki değerlerden yoksunsa değersizdir, örneklik teşkil edemez. Bundan dolayı da ahlaki değerlerimizi en yüksek derecede muhafaza etmek zorundayız. Kaybettiğinizde asla bulamayacağınız en önemli değerimizdir ahlak. Sizler kafanızın içini, belleğinizi, bilgiyle, kalbinizin içini de umutla, inançla, sevgiyle, aşkla, şevkle, heyecanla doldurarak bizim ümidimiz olarak geleceği emanet edeceğimiz en büyük değerimiz olarak hayata devam edeceksiniz. Yarışmada finale kalan dört okulumuzun da birinci olduğuna inanıyor, başarılı geçmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

“YARIŞMAMIZ AMACINA ULAŞTI”

Ardından kürsüye gelen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, düzenledikleri yarışmanın herkesi bilgilendirdiğine dikkat çekti. Öğrencilere kültürün önemini anlatan Başkan Mahçiçek, “Yaklaşık bir aydan beri hep beraber güzel heyecanlar yaşıyoruz. Karşılıklı, güzel bir rekabet içerisinde, bilgimizi, kültürümüzü, özellikle kendi Kahramanmaraş’ımızın kültürünü daha iyi tanımak, onlarla ilgili eksikliklerimizi gidermek bakımından Kültürünü Keşfet: Bilgi ve Kültür Yarışması’nı düzenledik. Bu programımız amacına ulaştı diye düşünüyorum, gerçekten hem sizler öğrendiniz, hem de bizler öğrendik eksiklerimizi. Bu ülkenin kültüründe o kültürün gerekliliklerini yerine getirerek yetişmek çok önemli. Çünkü o kültürün içinde adap vardır, o kültürün içerisinde karşılıklı sevgi, saygı vardır, milletine, vatanına bağlılık vardır. O değerlerle yetişmek vardır. Onun için kültür çok önemlidir. Bu bağlamda biz de Onikişubat Belediyesi olarak fiziki çalışmaların çok daha ötesinde, çok daha önünde kültürel bağlamda gerçekten çok ciddi gayretler gösteriyoruz. Birkaç tane örneklendirecek olursam, altı tane yurduyla beraber okul yapmışız, 65 tane daha önce köy olup da şimdi mahalle statüsünde olan yerleşim yerlerimize Bilgi ve Kültür Evi, üç tana üniversite yurdu yapmışız” açıklamalarında bulundu.

“EĞİTİME YATIRIM YOL YAPMAKTAN DAHA ÖNEMLİDİR”

Eğitim noktasında yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Mahçiçek, eğitime yapılan yatırımın fiziki ve teknik yatırımdan daha önemli olduğuna dikkat çekerek, “37 bin Safahat almışız, bütün okullarımıza dağıtmışız, liselerimize. Her sene 70 bin kitap almışız, beşli setler halinde sadece Onikişubat İlçesi’ndeki okullara değil, bütün Kahramanmaraş’ın okullarına dağıtmışız. Okuyalım, kültürümüzü geliştirelim diye. Sonra, ne kadar anladık, ne kadar okuduk diye Milli Eğitim Müdürlüğü’müzle beraber sınavlar yaptık. O sınavlara 88 bin öğrencimiz katıldı. Sosyal Etkinlik Merkezleri adı altında özellikle dar gelirli ailelerimizin çocukları için üniversite hazırlık kursları ve TEOG’un kaldırılmasına rağmen oralarda tekrar kursları düzenledik. Geçen sene 2 bin 40 öğrencimiz vardı, o 2 bin 400 öğrencimiz içerisinde başarı oranımız Allah’a şükür yüzde 70 oldu. Bize göre, kilometrelerce yol yapmaktan, bir tane üç tane beş tane çocuğumuzu geleceğe hazırlamak, onların bu ülkeyi gelecekte yönetici insanlar olarak yetiştirmek, daha doğrusu bu ülkeye değer katan insanlar olarak yetiştirmek her şeyin önündedir. Onun için sizlerin yetişmesi, hangi alanı seçmiş olursanız olun alanınınız da en iyi insanları olarak yetişmenizi sağlamak için tabi ki Milli Eğitim Bakanlığı’mızın hizmetleri çok daha bizim üstümüzdedir ama bizde karınca kadarınca bir nebze katkı sunmaya gayret ediyoruz” dedi.

“YENİDEN SEÇİLİRSEK, BU ÇALIŞMALARDA DAHA GAYRETLİ OLACAĞIZ”

Sözlerinin devamında öğrencilere arkadaş seçme ve çalışma noktasında uyarılarda bulunan Başkan Mahçiçek, konuşmasını şu şekilde tamamladı, “Gerçekten sizlerle beraber olmak çok güzel, ben sizlerle beraber olduğum zaman kendimi öğrenci gibi hissediyorum. Daha yeni okula başlamış gibi, sizlerden manevi güç alıyoruz ve daha çok gayret etmeye çalışıyoruz. Gençler, seçeceğiniz, konuşacağınız arkadaşlara çok dikkat edeceksiniz. Gezdiğimiz arkadaşlara dikkat edeceğiz, yanlış arkadaşlarla gezmeyeceğiz. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in Gençlerle Başbaşa diye küçük bir kitabı var, mutlaka okuyun gençler. Orada arkadaş seçmenin ne kadar önemli olduğunu çok iyi anlatır. Dolayısıyla Allah ömür verir de, tekrar sizlerle beraber yeniden seçilirsek bu kabil çalışmaları çok daha öne alarak gayret edeceğiz. Bizim istediğimiz, ülkesine, milletine, vatanına, değerlerine bağlı, alanında en iyi olmak için gayret eden, öz güveni sağlam olan, kendisini iyi ifade edebilen, saygıyla pısırıklığı birbirinden ayıran ve bu ülkeye değer katacak, bu ülkeye farkındalık yaratabilecek insanların yetişmesine katkıda bulunmaktır. Sizlere güveniyoruz, sizler bu ülkeyi bizden daha iyi yöneteceksiniz. Hem kendi ülkemizde hem de uluslararası alanda ülkemizi daha ötelere taşıyacağız. Bu programın hazırlanmasında emeği geçen başta Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz olmak üzere bütün eğitim camiamıza, soruları hazırlayan jüri üyelerimize ve yarışmaya katılan bütün okullarımıza teşekkür ediyorum.” 

ÇUKUROVA ELEKTRİK ANADOLU LİSESİ BİRİNCİ OLDU

Protokol konuşmalarının ardından yarışmaya geçildi. Öğrencilere yöneltilen 15 sorudan ikisinin yanlış olması nedeniyle, iki yedek soru daha soruldu. Soruların ardından birinci Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi olurken, ikinci ise İklime Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu. Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Döngele Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne puanlarının aynı olması sebebiyle yedek sorular yöneltilirken, yedek soruya doğru cevap veren Döngele Çok Programlı Anadolu Lisesi üçüncü olma başarısı gösterdi. Onikişubat Belediyesi tarafından yarışmayı birinci olarak tamamlayan Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi öğrencilerine tam, ikinci İklime Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerine yarım, üçüncü olan Döngele Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencilerine ise çeyrek altın verildi. 

Ayrıca yarışmada finale kalan okullara ise bilgisayar hediye edildi. 

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz