Şiirin ve edebiyatın başkenti olan, başta Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu ile Rasim Özdenören gibi Türkiye’ye mâl olmuş ünlü yazarların doğup, büyüdüğü yer konumunda bulunan Kahramanmaraş’ta şu sıralar Kitap ve Kültür Fuarı heyecanı yaşanıyor. Renk renk kitaplar okuyucuyla buluşuyor, çocuklar kitaplara dokunmanın mutluluğuyla fuar alanı içerisinde adeta dört dönüyor. Kitaplar okunuyor, söyleşiler gerçekleştiriliyor. Kitap Fuarı 4’üncü gününde de yoluna dolu dizgin devam ediyor. Kent merkezinin yanı sıra diğer ilçelerden gelen ve belki de yazar veya kitaplarla ilk defa karşılaşan minik öğrencilerin mutlulukları da gözlerinden okunuyor. Okuyucu bilginin kaynağı yazarlarla muhabbet ediyor, yazarlar ise yazdığı kitapların derin anlam ve öykülerini okuyucusuyla paylaşıyor.

Muhteşem organizasyonu ile Türkiye’de adından sıkça söz ettirmeye başaran Kahramanmaraş Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı, yalnızca yerli turistlerin değil, yurt dışından gelen yabancı turistlerinde dikkatini çekiyor. Çoğunluğu balkan ülkelerinden olmak üzere dünyanın birçok yerinden Kitap Fuarı’na gelen yabancı turistler, kitabın tüm bileşenlerini bir arada görmenin şansını yakalıyor.

Her zaman olduğu gibi yine halkın arasına karışan ve vatandaşın duygu, düşünce veya fikirlerini sayfa sütunlarına taşıyan Manşet Gazetesi, bu kez Kitap Fuarı’nı gündemine aldı. Fuar alanının içerisine girerek, dört bir yanda aradığı kitabı bulmaya çalışan okuyucu ve o aradığı kitabın sahibi olan yazarlarla güzel bir söyleşi gerçekleştiren gazetemiz muhabirleri Emre Akkış ile Hakan Aydın, bir anlamda fuarın nabzını tuttu.

Yapılan söyleşilerde organizasyonun harika olduğunu surat ifadeleriyle anlatabilen okuyucu, fuarın düzenlenmesinde öncü rol üstlenen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Aradığı kitapların tamamına yakınını bulabildiklerini ve sevdikleri yazarlarla tanıştıklarını ifade eden okuyucular, Kitap Fuarı’na tam not verirken, okuyucusuyla buluşan ve ona kitabının derinliklerinden bahseden yazarlar ise fuarda muhteşem bir atmosferin olduğunu belirtti. 

TÜRKİYE’DE BİR NUMARA”

Hasan Pandil
Büyükşehir Belediyesi gerçekten çok güzel bir etkinlik yaptı kitap fuarı düzenleyerek. Bu yıl dördüncüsü düzenlendi kitap fuarının ve her şeyden önce gayet güzel bir ortam var burada. Bana göre düzenlenen bu fuar Türkiye’de bir numara. Okuyucular, yazarlarımızla da buluşuyor ve kitap almaya gelen vatandaşlar açısından bu çok iyi bir şey. Belediyenin düzenlemiş olduğu bu fuar gerçekten çok güzel.

MANEN VARLIĞIN DEVAM ETMESİ KİTAP OKUMAYA BAĞLI”

Nuh Temiz
Fuarı bizlerle buluşturan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. İnsanın manen varlığını devam ettirebilmesi için nasıl ki gıdalara ihtiyacı varsa, ruhen de varlığını devam ettirebilmesi için kendini geliştirmesi için kitaplara ihtiyacı vardır. Kişinin kendini geliştirmesi sürekli okumakla olur. Nitekim Peygamber Efendimiz beşikten mezara kadar ilim öğreniniz buyurmaktadır. Okumanın bir yaşı da yoktur. Ayrıca kitaplar aslında bir arkadaş gibidir. Nasıl ki iyi arkadaş kötü arkadaş varsa kitaplarda da iyi kitap kötü kitap vardır. İyi kitap çocuklarımızı nasıl ki iyiye yönlendirirse kötü kitaplarda çocukları kötüye yönlendirebilir. Bunun için insan mutlaka okumalı doğru kaynaklardan doğru kaynaklar olunmalı.

EDEBİ BİR ATMOSFERİ SOLUYORUZ”

Ahmet Baki Yerli
Ben öncelikle bu fuarda emeği geçen herkese çok ama çok teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ta düzenlenen bu Kitap ve Kültür Fuarı’na ilk defa katlıyorum. Ben geçtiğimiz 3 fuara da gözlemci olarak katıldım. Diğer 3 fuara göre bu yıl hem katılımcı olarak hem kitapevi olarak hem de yazar olarak büyük bir artış olduğunu gözlemliyorum. İl veya ilçelerden gelen çocuklarımız, öğrencilerimiz artık yazarlarımızın isimlerini öğrendiklerini görüyorum. Öğrencilerimiz aradığı kitapları sorarak buluyor. Bu durum da okuyucunun bilinçlendiğini gösteriyor. Bu şekilde yayınevleri de okuyucuya kitap satması ayrı bir güzellik diye düşünüyorum. Burada gerçekten edebi bir atmosferi soluyoruz.

GÜZEL BİR OKUYUCU KİTLESİ VAR”

Ali Avgın
Bugün fuarımızın 4’üncü günü ve geçmiş yıllara göre bu yıl çok daha fazla bir katılımın olduğunu söyleyebilirim. Güzel bir okuyucu kitlesi var. İnşallah bu durumda her geçen gün devam eder. Ben fuara ‘Han duvarları kalbe düşer kor’ kitabı ile katılıyorum. Bu kitabımız edebiyatımızın müstesna şairlerinden Faruk Nafiz Çamlıbel’in meşhur ‘Han Duvarları’ şiirinde Maraşlı Şeyh oğlu Satılmış’tan bahseder. Maraşlı Şeyh oğlu Satılmış’ın kim olduğu ile ilgili bir araştırma yaptık ve bu kişinin Maraş Mevlevihane’si Şeyhinin oğlu olduğunu tespit ettik. Zaten uzun süreler Maraş Mevlevihane’siyle ilgili araştırmalar yapmaktaydık. Maraş kültürüne ve geleceğe taşınması açısından böyle bir dramatik aşk hikayesinin kitaba alınması, romanlaştırılmasının güzel olacağını düşündük ve şu anda da hamt olsun kısa sürede kitabımız 2’nci baskısını yaptı. Gayet iyi gidiyor ve ilgi çok güzel. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen kitap fuarımız geçmiş yıllara göre birkaç basamak daha ileride. Gerek stantların dizaynı gerekse okuyucu kitlesinin ilgisi ve nitelikli yayınevlerinin fuarda olması bizleri sevindirdi.

İÇERİDEN ÇIKMAK İSTEMİYORUM”

Albin İljazi
Ben organizasyonu çok ama çok güzel buldum. Burası çok güzel bir fuar alanı ve gerçekten içeride çok büyük yayınevleri var. Aynı zamanda da çok güzel bir sevinç var. Türk gençleri kitap okumayı çok seviyor olmalı ki benim gördüğüm kadarıyla neredeyse tüm gençler kitaplara çok büyük ilgi gösterdi. Bizde bu duruma şahit olduğumuz için çok mutlu olduk. Keşke bu tür güzel fuarlar bizim ülkemizde yani Makedonya’da da olsa. Burada atmosfer çok güzel. İnanın içeriden hiç çıkmak istemiyorum. Özellikle de Kahramanmaraş’ı çok beğendik.

İLK DEFA KATILMANIN HEYECAN VE MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM”

Shqipe Neziri
Organizasyonu çok güzel buldum ve ilk defa içerisinde bu kadar kitap olan bir fuara da ilk defa katılmanın heyecanını yaşıyorum. Burada çok fazla çocuklar var. Çocukların her birisi kitaplara dokunuyor, kitapları koklamanın onların kokusunu almanın heyecanını yaşıyor. İnanın şu an ben bile bu kitaplara dokunmanın ve onları koklamanın heyecanını yaşıyorum. Burası gerçekten çok teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş’ın belediyesini bu konuda çok takdir ve tebrik ediyorum.

ÇOCUKLARIMIZ VE GENÇLERİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR ADIM”

Mizgin Can
Kitap fuarının henüz dördüncü günü ve gayet yoğun bir şekilde ilgi var kitaplara karşı. Ben stant görevlisi olduğum için sadece biraz reklam eksikliği olduğunu düşünüyorum, başkada bir eksiklik göremedim. Ayrıca kitaplara olan ilgi daha fazla arttırılabilir bence. Mesela geçen yılda kitap fuarı vardı ama bu kadar yoğun değildi. Yani daha çok gazete ve dergi türü vardı ama şuan bir sürü farklı yayınevleri katıldı. Bence öğrencilerimiz ve okuyucularımız adına çok güzel güzel bir etkinlik. Bu tür etkinliklerin devam etmesi lazım, çünkü gelecek çocuklarımız ve gençlerimiz için büyük bir adım olur.

İLGİ BÜYÜK”

Sehergül Avcu
Kitap fuarı bu yıl daha güzel ve daha yoğun geçiyor. Stantlar zaten her zamankinden daha büyük ve birçok çeşit kitapları bulabilme fırsatımız var. Ben stantta satış görevlisi olduğum için geçen yıllara göre bu yıl daha fazla kitap satışı oldu. Stantlara yazarlarımız da geliyor zaten ve çok ilgi görüyorlar. Yazarlarımız, insanların aklında kalan soruları cevaplıyor ve bu da okuyucular açısından çok iyi bir şey. Umarım fuarımız bu yoğunlukta güzel görüntülere her yıl devam eder.

KİTAPSEVERLER MUTLU”

Yiğitcan Emir
Büyükşehir Belediyesi gerçekten hakkını vererek güzel bir organizasyon yapmış. Belediyenin bu etkinliğine karşı, yayıncılar da güzel bir indirim göstererek karşılık veriyorlar. Böylece halkın evden buraya gelip kitapları alması, kendini geliştirmesi güzel oluyor. Ayrıca Maraş halkının kitaplara ilgilisi gerçekten çok büyük ve böyle devam etmesi daha iyi olur. Bu tür fuarlar kitapseverler tarafından çok büyük ilgiyle karşılanıyor. Ben bu tür fuarların her yıl düzenlenmesinin halkımıza çok büyük faydası olacağını düşünüyorum.

DOLU DOLU GEÇİYOR”

Bahadır Topal
Kitap fuarımız gayet güzel bir şekilde dördüncü gününü de geride bırakacak ve atmosfer gerçekten çok güzel. Bugün pazartesi sabahı olmasına rağmen yine de ilgi, alaka çok büyük. Çocuklarımızın kitaplara karşı ilgisi her geçen gün daha da çok artıyor. Yine bugüne kadar fuar dolu dolu geçti ve yine bu günden sonrada aynı şekilde güzel ve renkli geçeceğine inanıyorum. Umarım her yıl böyle olur.

HER GEÇEN YIL GÜZELLEŞİYOR”

Ezginur Örtlek
Kitap fuarı bu yıl gerçekten çok güzel. Her geçen gün giderek daha da güzelleşiyor ve kitaplarla olmak zaten huzur verici zaten. Yazarlarımız olsun, katılımcılarımız olsun, bize huzur veriyor ve gerçekten çok güzel bir atmosfer var bu ortamda. Bu atmosferi, bu ortam, herkesin gelip görmesi lazım diye düşünüyorum.

MUHTEŞEM BİR KİTAP FUARI”

İskender Karabacak
Kitap fuarı bu yıl dördüncü kez düzenleniyor ve ben dördüncü kez katılıyorum. En büyük kitap fuarımızı bu sene gerçekleştirdik. Gelen misafirlerimiz ve bizler gerçekten çok heyecanlıyız. Kitap fuarına katılan diğer temsilcilerimiz de çok heyecanlı. Kahramanmaraş için bu gerçekten çok büyük bir adım. Genel anlamıyla muhteşem bir kitap fuarı diyebiliriz. Yazarlarımız yine okuyucularımızla buluşuyor ve okuyucularımızın aklında kalan sorulara cevap veriyorlar. Bu şekilde fuarda güzel bir ortam oluşuyor. Kahramanmaraş’ımız açısından gerçekten çok büyük bir fuar ve bu tür fuarların her yıl düzenlenmesi okuyucularımız ve halkımız açısından çok iyi olur.

ÇOK BÜYÜK BİR YOĞUNLUK VAR”

Gamze Nur Coşkun
Burada gerçekten çok güzel bir ortam var. Açıkçası ben bu kadar yoğunluk beklemiyordum, yani kitap fuarına çok büyük bir yoğunluk söz konusu. 12 saat boyunca biz stant başında görevli olarak çalışıyoruz ve aşırı derece de yoruluyoruz, çünkü çok yoğun. Stant görevlisi arkadaşlarımız da çok büyük emek sarf ediyor. Kitaplarımız zaten gerçekten çok orijinal kitaplar ve gelen misafirler de kitaplarımıza bakıp beğendiklerini alıyorlar. Fuar genelinde büyük bir atmosfer var. Sadece öğrenci değil, öğrencilerin dışında sivil vatandaşların da uğrak noktası olmaya başladı artık burası. Burada gerçekten çok güzel bir ortam var. Herkesin gelip bunu görmesi lazım diye düşünüyorum.

KİTABIN OLDUĞU YERDE ATMOSFER YÜKSEKTİR”

Fikret Eroğlu
Ben geçen yıl kitap fuarına yazar olarak katılmıştım, o dönemde ilgi vardı ama bu yıl daha farklı bir ilgi var. Yani halkımız kitaplara karşı gerçekten çok büyük ilgi gösteriyor. Umarım bu şekilde kitapseverlerimizin sayısı her geçen gün artar. Kitabın olduğu yerde zaten atmosfer her zaman yüksektir.

BAYRAM HAVASI ESİYOR”

Ömer Akpınar
Kahramanmaraş’ta kitap fuarının açılması, şehir adına gerçekten çok büyük bir kazanım. Fuara zaten yüzlerce yayınevi geliyor, onlarla birlikte yüzlerce yazar geliyor ve okurlarla yazarların buluşması, okurlarla kitapların buluşması harika bir şey. Adeta bayram havası esiyor. Ben bile çok mutlu oluyorum. Kütüphaneme kazandırdığım eserler var, onlarla ilgili sorusu olan okuyucularımızla bir araya geliyorum ve sorularını yanıtlıyorum, güzel bir ortam oluşuyor. Sosyal medyada tanıştığımız insanlar kitaplarımızı almaya geliyorlar. Kitap fuarının bir önceki yıllara nazaran her geçen gün daha da güzelleşiyor. Umarım halkımız kitaplara hak ettiği değeri verir ve en az bir tane kitap alıp okur.

HER YIL DAHA DA İYİYE GİDİYOR”

Mustafa Kalli
Kitap fuarı bu yıl daha da güzelleşerek ülke çapında büyük bir ilgi gördü ve görmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu bu fuarı çok başarılı buluyorum. Bu yıl dördüncüsü düzenlendi ve ben dördüne de katıldım. Kitap Fuarı her yıl daha da iyiye gidiyor. Yüzlerce yazarlarla binlerce okuyucuları buluşturuyor ve gerçekten harika bir ortam var burada. Okuyucuların aklında kalan sorulara yazarlarımız cevap veriyor. Fuara zaten ilgi her geçen gün daha çok artıyor. Bu tür fuarların her yıl yapılması halkımıza daha çok yararlı olacaktır.

DEĞER KATIYOR”

Ferhat Kahraman
Bu tür kitap fuarlarının düzenlenmesi Kahramanmaraş’a gerçekten çok güzel bir değer katıyor. Öğrenciler ve veliler için çok harika bir ortam yaratıyor. Burada ki atmosfer gerçekten çok güzel, gelip görmeye değer. Ben bu tür fuarlarının her yıl devam etmesini isterim. Okuyucularımız ve yazarlarımızda burada buluşuyor, bu gerçekten güzel bir şey.

HABER: EMRE AKKIŞ/HAKAN AYDIN

Editör: Mahmut Beyaz